Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :hand:

Mam do Was pytanie.

> Od zawsze irytowała mnie konieczność jazdy z włączonymi światłami w czasie dnia, nawet w sezonie zimowym, a teraz już okrągły rok. Mam światła z czujnikiem zmierzchu :cool2: i chciałbym aby się włączały w uzasadnionych okolicznościach. Poza tym mam dziwne przeczucie iż używane non-stop światła tracą na swym blasku i częściej się przepalają.

Zatem skoro matką wynalazków jest potrzeba :idea: , to ja mam potrzebę posiadania świateł do jazdy w dzień które nie polegają na szeregowym połączeniu świateł drogowych :think: , co powoduje sygnalizowanie błędu przez komputer :duh: , ani nic substytucyjnego jak 30 – zamiast 10- watowe żarówki oświetlenia ringów, a co za tym idzie światła z tyłu i na kokpicie. Mam potrzebę „bezkolizyjnego” oświetlenia dwu punktów z przodu zgodnych z przepisami i nie wywołującego oświetlenia całego samochodu.

I…. :D wymyśliłem! Mam na to patent, wierzę iż nie jestem jedyny, jednak nie widziałem podobnie oświetlonego BMW do tej pory.>

Teraz pytanie, :?: jeżeli oprócz mnie, wielu z Was ma równie wygórowane wymagania i snobistyczne zapędy, to proszę o info na tym temacie, a ja chętnie zdradzę Wam jak to zrobić. Jeśli zaś, tylko ja jestem aż tak zakręcony :silenced: , sprawy nie było a Admina poproszę o ERASE. :whistle:

Pozdrawiam serdecznie.

DN.

Opublikowano

nie tylko Ty i ja czytałem tylko leniwy jestem

musimy się jak sie zrobi cieplej spotkać autka obok siebie postawić i czas miło zleci albo nie miło jak coś nam piardnie w tych 60tkach

hej

Opublikowano

Witam,

kolego opisz swoj patent, jestem ciekawy jak rozwiazles te kwestie i czy tylko da sie tak zrobic w e60?

ja mam opcje automatycznego wlaczania swiatel [nie mylic z czujnikem zmierzchowym] i nie musze pamietac aby je wlaczyc po przekreceniu kluczyka wlaczaja sie automatycznie i po klopocie:)

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

No dzięki Chłopaki że jesteście! A już się martwiłem....

W najbliższym czasie narysuję jak to zrobić i zrobię fotkę rysunku i wkleję.

Jednakowoż pomysł jest dedykowany dla samochodów z czujnikiem zmierzchowym, lecz dla "tylko auutomatycznych włączników" też.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam! :hand:

Mam do Was pytanie.

> Od zawsze irytowała mnie konieczność jazdy z włączonymi światłami w czasie dnia, nawet w sezonie zimowym, a teraz już okrągły rok. Mam światła z czujnikiem zmierzchu :cool2: i chciałbym aby się włączały w uzasadnionych okolicznościach. Poza tym mam dziwne przeczucie iż używane non-stop światła tracą na swym blasku i częściej się przepalają.

Zatem skoro matką wynalazków jest potrzeba :idea: , to ja mam potrzebę posiadania świateł do jazdy w dzień które nie polegają na szeregowym połączeniu świateł drogowych :think: , co powoduje sygnalizowanie błędu przez komputer :duh: , ani nic substytucyjnego jak 30 – zamiast 10- watowe żarówki oświetlenia ringów, a co za tym idzie światła z tyłu i na kokpicie. Mam potrzebę „bezkolizyjnego” oświetlenia dwu punktów z przodu zgodnych z przepisami i nie wywołującego oświetlenia całego samochodu.

I…. :D wymyśliłem! Mam na to patent, wierzę iż nie jestem jedyny, jednak nie widziałem podobnie oświetlonego BMW do tej pory.>

Teraz pytanie, :?: jeżeli oprócz mnie, wielu z Was ma równie wygórowane wymagania i snobistyczne zapędy, to proszę o info na tym temacie, a ja chętnie zdradzę Wam jak to zrobić. Jeśli zaś, tylko ja jestem aż tak zakręcony :silenced: , sprawy nie było a Admina poproszę o ERASE. :whistle:

Pozdrawiam serdecznie.

DN.

Ja się tak zastanawiam nad tym czy to z oszczędności takie pomysły??

Ja rozumiem że fajnie jest mieć ciekawe pomysły ale jak kogoś stać na E60 to i można raz na jakiś czas wymienić żarówki... Ile można rocznie na tym zaoszczędzić?

Jestem za tym w 100% żeby cały rok na światłach jeździć i niech przeciwnicy tego pomysłu uzmysłowią sobie w końcu że to dla ich i nie tylko ich dobra i bezpieczeństwa!

Pozdrawiam

Opublikowano

cos mi sie wydaje ze w e 60 powinna byc ukryta funkcja

DAYTIME LIGHT

wydaje mi sie bo bmw Z3 mialo taka funkcje , ktora byla uruchamiana w wersjach na kanade.

duzo szukalem na ten temat i np wystarczy wlozyc modul z Z3 do e34 w miejsce przekaznika swiatel pod kierownica i polozyc 2 przewody do kostki i w e34 mamy ORYGINALNE swiatla dzienne bmw

modul taki koszkuje w aso ok 350pln.

wiec moze ktos zainteresowany sprawdzi w ASO czy w e60 cos takiego wystepuje.

Opublikowano

do kolegi winiacz:

tu nie chodzi o oszczędności bo tak naprawdę nie wiem czego żarówek?

tylko mi sie wydaje że dnowinski chciał żeby w dzień sie wszystko nie paliło w kabinie też a jak tylko czujnik zmierzchowy zadziała przełącza na normalny tryb

tu nie chodziło o oszczędności ale o taki dodatkowy bajer

takie jest moje zdanie

hej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nowe auta mają fabryczne dzienne i to przełanczane z mijania na dzienne automatycznie

po prostu mijania się wyłancza a ringi na światłach drodowych zaczynają świecić dużo mocniej od tych na światłach mijania

Opublikowano
nowe auta mają fabryczne dzienne i to przełanczane z mijania na dzienne automatycznie

No i co? Niektorzy z nas (np. ja) mam "stare auto" i nie mam swiatel dziennych ani automatycznego PRZEŁĄCZANIA.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
:mrgreen: Dołaczam się do postu KrzysztofP a 350PLN nie skacze mi w kieszeni żeby dokupić ten bajerowski włącznik w ASO :(
Opublikowano
:mrgreen: Dołaczam się do postu KrzysztofP a 350PLN nie skacze mi w kieszeni żeby dokupić ten bajerowski włącznik w ASO :(

jeśli za 350zł miałbym to co pisze dajan

po prostu mijania się wyłancza a ringi na światłach drodowych zaczynają świecić dużo mocniej od tych na światłach mijania

to jutro rano jestem pod ASO i czekam uśmiechniety na wykonanie usługi

hej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jeśli za 350zł miałbym to co pisze dajan

to jutro rano jestem pod ASO i czekam uśmiechniety na wykonanie usługi

hej

Pisząc nowe auto to masz chyba na myśli E-60 co???

A przy okazji to jak działa no i jak wygląda teraz bryczka :twisted: :twisted2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

W E60 mam w iDrive do zaznaczenia swiatła do jazdy dziennej (auto z lutego 2007)...jak je włącze to jak muszę ustawić pokrętełko żeby świeciły sie same ringi jako światła do jazdy dziennej?

Mam też asystenta świateł, kiedy są one skrętne i kiedy wszystkie bajery działają, w pozycji permanentnie włączone mijania czy w pozycji auto?

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
W E60 mam w iDrive do zaznaczenia swiatła do jazdy dziennej (auto z lutego 2007)...jak je włącze to jak muszę ustawić pokrętełko żeby świeciły sie same ringi jako światła do jazdy dziennej?

Mam też asystenta świateł, kiedy są one skrętne i kiedy wszystkie bajery działają, w pozycji permanentnie włączone mijania czy w pozycji auto?

Zdecydowanie w pozycji auto.

Opublikowano
Hmm to wydaje mi sie ze nie mam ringow "dziennych" bo w pozycji auto widze palace sie xenony.

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
Niestety, ringi jako światła dzienne są w modelu po faceliftingu. Przed faceliftingiem świecą ringi + ksenony. I nawet wgranie nowego oprogramowania tego nie zmieni.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Niestety, ringi jako światła dzienne są w modelu po faceliftingu. Przed faceliftingiem świecą ringi + ksenony. I nawet wgranie nowego oprogramowania tego nie zmieni.

Poczytalem cos o tych DRL na e60.net i znow tam polowa ludzi twierdzi ze jednak dealer moze przeprogramowac ringi, a druga polowa twierdzi ze nie da rady...ciekawe jaka jest prawda.

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano

Poczytalem cos o tych DRL na e60.net i znow tam polowa ludzi twierdzi ze jednak dealer moze przeprogramowac ringi, a druga polowa twierdzi ze nie da rady...ciekawe jaka jest prawda.

prawda pewnie lezy posrodku :mrgreen: czyli moze, ale nie chce.

No ale i tak ringi przed liftem prawdopodobnie nie spelniaja wymogow stawianych przed swiatlami do jazdy w dzien. Ringi po lifcie swieca zdecydowanie jasniej!

Opublikowano
Ringi po lifcie swieca zdecydowanie jasniej!

a po przełączeniu na dzienne dwa ringi jeszcze się rozjaśniają czyli muszą w nich być mocniejsze żarówki

jeśienią miała być nowelizacja przepisów no i miało być u nas normalnie czyli z przodu dzienne bez tylnych pozycyjnych

zostało to przesunięte na lato tego roku i znowu nic !

najprawdopodobniej w skutek rozmyślań nad zniesieniem obowiązku jazdy na światłach przez cały rok znowu nie dokonają zmiany co do świateł dziennych ale bez tylnych pozycyjnych

a tak to by szło podłączyć dzienne ledowe na stałe do zapłonu i gasły by one z chwilą załączenia pozycyjnych -- jak ktoś bawi się elektryką to wie o czym pisza (jakie to proste)