Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam... od kilku miesiecy mam e34 touring na zimowych oponach na felgach 15". jako, ze to moje pierwsze wlasne auto i nie jestem bardzo obyty w tematach motoryzacyjnych, chcialem spytac czy oplaca sie kupic kola na lato z felgami 16" jesli sa w tej samej cenie co 15".

jaka jest roznica podczas jazdy miedzy kolami 15" i 16" ? Wieksze lub mniejsze opory, spalanie, zwiekszenie czulosci zawieszenie, inne... ?

byc moze to glupie pytanie, ale nie mam o tym pojecia :)

czekam na odp. pozdrawiam !!!

Opublikowano

Na 16' będziesz miał trochę mniejszy komfort jazdy niż na 15' na dziurach. Ale za to autko będzie ładniej wyglądać.

Opory zależą głównie od opon jakie włożysz. Szersze gumy to gorsze osiągi i większe spalanie.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Dokladnie jak wyzej, mniejszy komfort, wieksze spalanie, drozsze opony zazwyczaj i szersze, co w koleinach jest niezbyt oplacalne. Zyskujesz na wygladzie, tracisz na komfocie, w Polsce tych dwoch rzeczy nie da sie ze soba polaczyc...

Na mniejszych felgach chyba tez masz wieksze przyspieszenie.

Pozdrawiam
Opublikowano

Zmiennych mających wpływ na przyspieszenie, prowadzenie w koleinach, itd. jest więcej niż tylko średnica felgi. Można jeździć na felgach 7x15 i oponach 205/60 a potem przesiąść się na 7x16 i opony 205/55. W obu przypadkach szerokość koła nic się nie zmieni więc nie będzie różnicy w jeździe w podłużnych koleinach.

Tak samo z profilem opony; na poprzednim przykładzie łączna średnica koła zwiększa się o 1 cal na średnicy felgi ale zmniejsza się około 5 mm na profilu opony (to zależy jeszcze od ciśnienia), a można zejść jeszcze co najmniej kolejnych 5 mm niżej.

A generalnie: im zestaw (koło+felga) ma większą średnicę tym gorzej auto będzie przyspieszać ale osiągnie większą prędkość max., im zestaw będzie szerszy tym gorzej będzie prowadził się w koleinach podłużnych ale będzie mniej podatny na wpadanie w koleiny poprzeczne, będzie też zaliczał mniej dziur (w obu przypadkach dlatego, że mniej koła zmieści się do nierówności :) ), im zestaw szerszy tym większy opór toczenia czyli spalanie ale lepsza przyczepność.

Opublikowano
Dokladnie jak wyzej, mniejszy komfort, wieksze spalanie, drozsze opony zazwyczaj i szersze, co w koleinach jest niezbyt oplacalne. Zyskujesz na wygladzie, tracisz na komfocie, w Polsce tych dwoch rzeczy nie da sie ze soba polaczyc...

nie prawda...wcale więcej nie pali a jesli nawet to nie odczujesz tego.przyspieszenie tez nie jest gorsze.co do komfortu to ok-zgodze się.ale miedzy 15 a 16 róznicy nie poczujesz.ja jeżdżę na 22' i tragedii nie ma...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

nie prawda...wcale więcej nie pali a jesli nawet to nie odczujesz tego.przyspieszenie tez nie jest gorsze.co do komfortu to ok-zgodze się.ale miedzy 15 a 16 róznicy nie poczujesz.ja jeżdżę na 22' i tragedii nie ma...

Mialem na mysli razem z wieksza felga, szerokosc ;)

Ja roznice u siebie widze chocby po zmianie z 205 na 195 na zime.

Na 1/4 mili przy Twoich 22 to bym nie widzial tego za ciekawie ;)

Swoja droga jak wrazenia i gdzie na takich felgach jezdzisz bo chyba nie ruszasz sie poza autostrady?

Miedzy 15 a 16 roznica jest, ale malo wyczuwalna owszem, jak ktos jest wrazliwy to poczuje

A miedzy 15 a 17 to juz ewidentnie czuc

Pozdrawiam
Opublikowano

kocham w tym dziale jak ludzie oceniaja jazde i doradzaja sobie na podstawie jednego wymiaru.. jak ktos zielony w wymiarach felg i opon to moze latwo tu zwariowac i wiele ciekawych prawd objawionych przyswoic :)

szacuneczek za te 22'' lukasz, wrzuc galerie, a jesli nie chcesz czytac ze nie da sie jezdzic, to podbij mi na priv fotki :)

Opublikowano

co prawda to nie jest w bmw ale i w tym aucie producent przewiduje największe felgi 17' no a ja mam 22' i wyskość gum na 30 :D ogólnie nie na tragedii chodź nie wiem jak by się jeździło na tych przwidywanych 17.ale tak jak napisał j0hnny ze między 15 a 17 to różnica już jest...wiem po e32.

to fotka mojego auta na 22'

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ba485d3eccfb2e9f.html

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i