Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jedno pytanie czy da sie instalacje gazu mieszalnikową zastąpić sekwencyjna?

jakie moga być związane z tym problemy i jakiego rzędu mogą to być koszty?

moje pytanie spowodowane jest tym że znalazłem ładna 7 E38 niestety właściciel po przyciągnięciu założył zwykły gaz :duh: i auto tak sobie stoi bo jazdy nie chce nikt zaryzykować a raczej wystrzału :mad2: BMW ogólnie ładnie sie prezentuje i jest w dobrym stanie wszystko to ok gdyby nie "świetny pomysł" założenia gazu :duh:

tak więc czy da sie to odkręcić?

Opublikowano

tak właśnie sam to zamieściłem

ale zacząłem sie zastanawiać czy takie bezmyślne "zabiegi" są odwracalne w skutkach czy pozostają na stałe oczywiście nie wymieniając połowy silnika :mad2:

jakoś mnie tak gryzie tan temat i dlatego ten post

Opublikowano
tak właśnie sam to zamieściłem

Ooops. Nie zwróciłem uwagi na autora. :P

Jeśli jeszcze przepływomierz(e) jest sprawny, to ewentualnie wymiana gum, które być może są uszkodzone po montażu mikserów. Nie wiem jak z tzw. klapami przeciwwybuchowymi. Gdzie są zamontowane? Ten element też należałoby wymienić na nowy.

Jeśli chodzi o instalację sekwencyjną, to zapytaj w jakimś zakładzie u Ciebie na miejscu za ile założą sam "przód". Butlę i przewody pod autem już masz.

Warto też sprawdzić w jaki sposób została zamontowana centralka do przełączania w kokpicie. Czasem wiercą otwory na wielkie centralki, a potem zostaje piękna dziura, bo centralka w sekwencji będzie inna (mniejsza).

Generalnie jak koleś chciał ją sprzedać za cene X + 1500 zł a tę wiejską instalację, to teraz powinien ją puścić za cenę X, albo nawet za X - 1500.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
Teraz nawet do instalacji II generacji są małe centralki i już dawno nie widziałem żeby ktoś montował tą dużą. Jeśli to auto jest poniżej wartości rynkowej i na benzynie praca silnika jest bez zarzutu można zaryzykować. Jeśli cena jest normalna jak za takie auto to lepiej kupić inny egzemplarz. Natomiast, jeśli kultura pracy silnika nie jest taka jak powinna to ewentualne dochodzenie do stanu należytego może pochłonąć sporo nerwów czasu i pieniędzy.
Opublikowano
Zwróć uwagę na tą butlę, bo może się okazać że ze starej instalacji zostanie ci tylko przewód pod samochodem. Butle toroidalne(w koło) mają ważne badanie techniczne na 10 lat. Z walcowymi tez jest pewien kruczek, a mianowicie wielozawór, który musi być wyposażony w elektrozawór(poznasz po cewce elektromagnesu).
Opublikowano
witam

jedno pytanie czy da sie instalacje gazu mieszalnikową zastąpić sekwencyjna?

jakie moga być związane z tym problemy i jakiego rzędu mogą to być koszty?

Bez żadnego problemu zastąpisz starą instalkę IV generacją. Ja płaciłem za zamiankę na 6 cyl. 2000 zł. Pisałem o tym w którymś z postów.

peace & love
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli w dowodzie ma wklepany gaz - to już będzie Ci trochę łatwiej

bo w tej chwili wklepanie wymaga homologacji i faktury za instalację

Inaczej masz problem na przeglądach - czy ew . z kontrolą policji - bo jak Policeman będzie chciał to się może do tego przyczepić .

Kiedyś do zalegalizowania gazu w urzędzie komunikacji wystarczała tylko homologacja na zbiornik dziś w dużych miastach chcą pełnej homologacji.

Na moje oko i wiedzę jeśli trafisz na dłubka i będzie się chciał w takie rzeczy bawić - ze starej wykorzystasz tylko zbiornik - może parownik jeśli jest wydajny - korek-wlew ( jeśli Ci odpowiada umiejscowienie ) - może filterek i jakieś fragmenty kabli i przewodów gumowych

ale serce : komputer sterujący i listwy wtryskowe muszą być nowe

Pozdro

Mario

Opublikowano
Parownika podciśnieniowego nie wykorzysta. Ze starej instalki zostaje tylko butla i wielozawór oraz przewód zasilający i elektrozawór (jeśli odpowiadają parametrami).
peace & love