Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek co prawda zacząłem w innym temacie ale może tam akurat nikt znający sie na tym nie zajrzał. Proszę o info jakie powinno byc cisnienie paliwa na wtryski 523i 2000r? Moja podobno dostawała 4,5bara a podobno powinnbyc 2,5. Czy tak jest naprawdę? Ponadto, czy możliwe aby to cisnienie uszkodziło wtryski bo od jakiegos czasu klepią a ponadto mam podejżenie, że paliwo idzie do oleju.

Proszę o info na moje pytania oraz poradę co można zrobic aby się to nie powtórzyło. Cisnienie zostało juz zredukowane (wersja mechanika, której nie mogłem jeszcze sprawdzic)

Opublikowano

Fabryczne ciśnienie paliwa w 523i to 3.5 bara (bez podpiętego podciśnienia).

Z podpiętym podciśnieniem do regulatora na wolnych powinno być ok 2.6-2.7 bara.

ps. Jeżeli nawet było 4.5 bara to wtryskom nie powinno to zaszkodzić.

Opublikowano
Ok, dzięki. Byc może klepią ze zwykłego zużycia ale czy możliwe jest aby dostawały zbyt wiele paliwa przez te 4,5bara? Szukam przyczyny dostawania sie benzyny do oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli robisz krótkie przebiegi (codzienne dojazdy do pracy), to paliwo w oleju się zajdzie. Żeby wyeliminować ten objaw trzeba przejechać się na trasę. Wtedy olej się oczyszcza z paliwa.

Odnośnie wtryskiwaczy, to raczej nic im się nie mogło stać, a klepanie nie pochodzi przyapdkiem z hydroregulatorów (paliwo rozrzedza olej - to może być powodem)?

Kai
Opublikowano

O, tego nie wiem. jak to mogę sprawdzic tzn sam czy u mechanika?

To, że w miescie tak moze byc to wiem ale nie może byc tak, że stan oleju przekracza max o ok 5-6cm po przejechaniu 50km.

Jest jeszcze małe podejżenie, że dostaje się tam powietrze, które zwieksza objetosc oleju. Powoli zaczynam sie wkurzac bo ciezko cos zdiagnozowac.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie powietrze zwiększa objętość oleju, bo nadmiar powietrza (nadciśnienie) wylatuje sobie spokojnie przez odmę. To paliwo powiększa ilość oleju. Mam nadzieję, że się pomyliłeś i nie wzrasta Ci poziom o 5-6cm, tylko 5-6mm. No, o tyle to i tak sporo, jak paliwo jest w oleju, to się może zwiększy o 2mm. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym trasę tym autem i zobaczył, jak będzie wygladał olej.
Kai