Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem nowym forumowiczem i mam auto z odtwarzczem na kasete.mam zamiar to zmienic gdyz kaseta to dzisiaj sredniowiecze.co polecacie zamiast teg?

1 odtwarzacz cd z allegro cena 500-700 zl(mowa oczywiscie o oryginalnym business cd,zadne inne nie wchodzi w gre)

2 odtwarzacz cd z mozliwoscia odsluchu mp3 (allegro 1100 zl tez oryginal)

3 odtwarzacz mp3 typu i-pod i kaseta matka badz nadajnik na fale radiowe.

poradzcie bo nie wiem co wybrac. z gory wielkie dzieki z odpowiedz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie mp3 to syf. Strasznie niszczy dzwięk. Przestałem nagrywać muzę w tym formacie i wierz, że głośniki przestały mi pierdzieć jak podkręcę muże na maksa. Jak nie lubisz sortować płytami cd co chwila to zawsze możesz zmieniarę wstawić. Chyba że już masz. Ja niedługo wstwiam i tobie też to radzę. Pozdro...
Opublikowano
tez sie sklaniam do oryginalnego cd. mialem mp3 w poprzednim aucie bylem w sumie zaowolony ale jakosc dzwieku rzeczywiscie gorsza niz przy audio cd.pozatym widze na allegro kilka firm ktore robily cd dla bmw. ktora firme wybrac? serce podpowiada alpine,ale sa tam tez philipsy i bodajze blaupunkty.czy jest jakas roznica miedzy nimi?
Opublikowano
Wg mnie mp3 to syf. Strasznie niszczy dzwięk. Przestałem nagrywać muzę w tym formacie i wierz, że głośniki przestały mi pierdzieć jak podkręcę muże na maksa. Jak nie lubisz sortować płytami cd co chwila to zawsze możesz zmieniarę wstawić. Chyba że już masz. Ja niedługo wstwiam i tobie też to radzę. Pozdro...

Jak odkrecisz glosnosc na maks ze standardowego radia podlaczonego do glosnikow zawsze glosniki beda trzeszczaly jezeli u Ciebie jest inaczej chetnie poslucham.

Teoria jest taka ze wzmacniacz powinien byc przynajmniej 2 razy mocniejszy niz glosniki do ktorych ma byc podlaczony aby osiagnac jakis efekt i opoznic efekt w ktorym glocniki harcza.

Opublikowano

...mi jakiś miesiąc temu padł (nie czyta CD) Business RDS ....definitywnie niema mowy o innym radiu.

Nowe na Allegro 700zł :| Chcę jechać na dniach naprawić bo ponoć się da, jak nie da to chyba zmieniarkę dokupię.

Kupiłem ten cały transmiter mp3 ...ale faktycznie jest denny dźwięk i cichy, zwłaszcza przy skrzynce basowej

Opublikowano
...mi jakiś miesiąc temu padł (nie czyta CD) Business RDS ....definitywnie niema mowy o innym radiu.

Nowe na Allegro 700zł :| Chcę jechać na dniach naprawić bo ponoć się da, jak nie da to chyba zmieniarkę dokupię.

Kupiłem ten cały transmiter mp3 ...ale faktycznie jest denny dźwięk i cichy, zwłaszcza przy skrzynce basowej

Bo transmiter to wielka kupa.

A laser wymienic u Ciebie lub skalibrowac napewno sie da tylko kwestia za ile.

Opublikowano

Kompresja MP3 polega na wyrzuceniu dźwięków które i tak do naszego mózgu nie docierają. Przeciętny człowiek nie jest w stanie odróżnić DOBRZE skompresowanej mp3 od standardowego audio, a ci z większym zacięciem audiofilskim są w stanie zauważyć, że dźwięk jest uboższy. Ale i tak nie ma to nic wspólnego z "pierdzącymi głośnikami" - albo twój zestaw audio nie jest tak dobry jak ci się wydaje albo ktoś nie potrafił wybrać do kompresji pliku odpowiedniego kodeka i dobrze go ustawić.

Opublikowano

Polecam tą kasetę jako w miarę tanie rozwiązanie, korzystałem z niej w swojej poprzedniej trójce i było OK.

Transmitery to badziewie więc odradzam (kupiłem do obecnej).

Dobrym rozwiązaniem jest też jeden z interfejsów obsługujące ipoda, które podłącza sie zamiast zmieniarki.

Zmieniarka też jest OK, szczególnie dla audiofilów.

Odtwarzacze CD (taki mam) i CD z MP3 nie są zbyt dobre, przede wszystkim dlatego, że trzeba się plątać z płytami więc raczej odradzam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kompresja MP3 polega na wyrzuceniu dźwięków które i tak do naszego mózgu nie docierają. Przeciętny człowiek nie jest w stanie odróżnić DOBRZE skompresowanej mp3 od standardowego audio, a ci z większym zacięciem audiofilskim są w stanie zauważyć, że dźwięk jest uboższy. Ale i tak nie ma to nic wspólnego z "pierdzącymi głośnikami" - albo twój zestaw audio nie jest tak dobry jak ci się wydaje albo ktoś nie potrafił wybrać do kompresji pliku odpowiedniego kodeka i dobrze go ustawić.

Jak mówię, że na audio jest wyraźnie lepszy dzwięk, to tak właśnie jest. Nikt ci nie testuje sprzętu na płycie z nagraną muzyką na mp3. Może u ciebie jest inaczej ale kilka osób mówi to samo więc coś w tym tkwi. Moje audio na pewno nie jest jakieś rewelacyjne i ja o tym dobrze wiem.

Opublikowano

No tutaj się muszę zgodzić z robertem - dobrze skompresowana mp3 i to jeszcze przy hałasie w samochodzie jest jakościowo nie do odróżnienia... Jeśli dwie osoby mówią że jakość CD-A jest lepsza to śmiem stwierdzić że BMW nie radzi sobie z dekodowaniem MP3 albo mamy na forum zawodowych melomanów.

A na korzyść MP3 dodam jeszcze, że praktycznie odpada problem przerywania odczytu na wertepach. No chyba, że BMW przewidziało istnienia miast jak Warszawa lub Łódź, gdzie często gęsto 45 sekundowy bufor może być za mały :twisted2:

Opublikowano
Bo transmiter to wielka kupa.

Kupiłem dwa ,rzeczywiście i jeden i drugi ledwo "działa".W zacofanych radiach bmw moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to interfejs zamiast zmieniarki koszty są ale efekt i funkcjonalność adekwatny do ceny pozdro!

Opublikowano
No tutaj się muszę zgodzić z robertem - dobrze skompresowana mp3 i to jeszcze przy hałasie w samochodzie jest jakościowo nie do odróżnienia... Jeśli dwie osoby mówią że jakość CD-A jest lepsza to śmiem stwierdzić że BMW nie radzi sobie z dekodowaniem MP3 albo mamy na forum zawodowych melomanów.

A na korzyść MP3 dodam jeszcze, że praktycznie odpada problem przerywania odczytu na wertepach. No chyba, że BMW przewidziało istnienia miast jak Warszawa lub Łódź, gdzie często gęsto 45 sekundowy bufor może być za mały :twisted2:

No właśnie - "dobrze skompresowana mp3" :D Przecież wszystko zależy od sposobu kompresji. Większość mp3 ściągniętych z internetu (oczywiście usuniętych po 24h :D) jest marnej jakości i ich słuchanie na dobrym sprzęcie nie ma sensu. Ale jeśli kompresja jest dobra to odróżnienie jej od oryginału za pomocą naszych uszu jest niemożliwe :mrgreen:

:)
Opublikowano
Może u ciebie jest inaczej ale kilka osób mówi to samo więc coś w tym tkwi.

Tak, przy czym to coś to nieznajomość tematu :)

W trakcie trwania utworu są momenty gdy gra wiele instrumentów, wiele się "dzieje" i są też momenty uboższe w dźwięki. Zmienny bitrate (vbr) uwzględnia to i dostosowuje kompresję do tych zmian a stały (cbr) tnie wszystko jak leci i tam gdzie ilość/jakość dźwięków jest bogata poucina zbyt dużo. Pół biedy jak ktoś ustawił wysoką wartość stałego bitrate, ale zdecydowana większość plików w sieci ma cbr=128kb/s a to przeważnie za mało. Czasem jeszcze spece od kompresji ustawią częstotliwość poniżej 44100 kHz (a taka jest dla jakości CD). I potem utwory z bogatą barwą dźwięków brzmią jak śpiewane do słuchawki przez skarpetkę ;)

Opublikowano
jak masz kase na 100% mcintosh radia nie do zdarcia i fajnie wygladajace.Troche tansze i tez bardzo dobre nakamichi jeszcze do tego glosniczki morel i gra muzyka.
Opublikowano

Jak mówię, że na audio jest wyraźnie lepszy dzwięk, to tak właśnie jest. Nikt ci nie testuje sprzętu na płycie z nagraną muzyką na mp3. Może u ciebie jest inaczej ale kilka osób mówi to samo więc coś w tym tkwi. Moje audio na pewno nie jest jakieś rewelacyjne i ja o tym dobrze wiem.

Jeżeli Twoje audio nie jest rewelacyjne to tym bardziej nie zauważysz różnicy między mp3 i audio ;)

Jeżeli nagrywasz płytę z plikami mp3 o jakości 96kb/s to niestety jakość jest słaba ;)

Bitrate od 192 w górę to naprawdę bardzo dobre jakościowe pliki mp3

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano
Może u ciebie jest inaczej ale kilka osób mówi to samo więc coś w tym tkwi.

Tak, przy czym to coś to nieznajomość tematu :)

W trakcie trwania utworu są momenty gdy gra wiele instrumentów, wiele się "dzieje" i są też momenty uboższe w dźwięki. Zmienny bitrate (vbr) uwzględnia to i dostosowuje kompresję do tych zmian a stały (cbr) tnie wszystko jak leci i tam gdzie ilość/jakość dźwięków jest bogata poucina zbyt dużo. Pół biedy jak ktoś ustawił wysoką wartość stałego bitrate, ale zdecydowana większość plików w sieci ma cbr=128kb/s a to przeważnie za mało. Czasem jeszcze spece od kompresji ustawią częstotliwość poniżej 44100 kHz (a taka jest dla jakości CD). I potem utwory z bogatą barwą dźwięków brzmią jak śpiewane do słuchawki przez skarpetkę ;)

Brawo, Roberto!

PawełH
Opublikowano
dzieki panowie za podpowiedzi.metlik mam w glowie dalej.chyba sie zdecyduje na oryginalego cd z odtwarzaczem mp3,cena troche wysoka ale przy takim postepie technologicznym jaki mamy obecnie to za pare lat nie bedzie mozna kupic normalnej plyty audio cd.melomanem raczej nie jestem wiec mysle ze roznicy w jakosci dzwieku tak bardzo nie odczuje
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
czesc mam BMW e46 z radiem na kasery Radio BMW Reverse do BMW E46 i czy mozna podpiąć pod niego zmieniarkę na CD? bo nie mam pojęcia czy to raido ma wyjście ai-net