Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciałem sie was zapytac o zdanie bo mam mozliwosc zakupic olej sciagany z niemiec castrol rs cos jak tu:

http://www.allegro.pl/item309222271_castrol_edge_formula_rs_0w_40_5_l_karteczka.html

silnik ma przejechane niespelna 180 tys nie bierze oleju jest w niezlym stanie nie slychac hydraulikow z rana wcale.. i tu pytanie czy waszym zdaniem nada sie taki olej do mojego bmw e36 325i bez vanosa - auta uzywam na codzien z lekkimi epizodami sportowymi.. czy przypadkiem nie zacznie mi grzechotac hydraulika - bo to w koncu full syntetyk a do tej pory becia jezdzila na pol syntetyku..

jesli uwazacie ze jest oki to jeszcze ktory waszym zdaniem lepiej 10w60 ? 0w40 ? jaka moze byc roznica w praktyce ?

jesli uwazacie ze nie to moze macie jakies propozycje czegos innego: cena raczej nie gra wielkiej roli.. zalezy mi zeby nic sie beci nie stało :)

z góry dzięki..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz podobny temat: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=72759. Mam taki sam motor co ty i leje polsyntetyk. Watpie ze masz przebieg jaki piszesz. Ja mialbym ok 200 tys. jesli by wierzyc w to co licznik pokazuje.

W avatarze masz napisane, że motor z vanosem a w poście piszesz że bez. :?:

Opublikowano
juz zmieniłem...na poczatku myslalem ze mam vanosa ale po zapoznaniu sie z kilkoma tematami na tym forum skumałem ze na 100% nie mam vanosa- ale w sumie to sie ciesze bo to zawsze mniej rzeczy do popsucia.. ten temacik wlasnie przestudiowałem i musze powiedziec ze jestem pozytywnie zakrecony :) ciekawi mnie tylko czy ktos jezdzi na takim wynalazku... odnosnie przebiegu mozesz miec racje.. choc auto przywloklem az z wloch.. i nie bierze grama oleju i jest suchutki..ale w sumie to przy kupnie nie zwracalem uwagi na przebieg tylko na to jak chodzi i czy nie kopci.. cos czuje ze chyba jednak bede zmuszony isc w twoje slady i nalac polsyntetyk 10w40 tak jak wszyscy.. zeby nie ryzykowac.. a czym sie rozni 10w 60 ? od 0w40 ? od ktorego moga zaczac klekotac hydrauliki ? ktory jest mniej gęsty(lepki czy jak to sie tam nazywa) ?
Opublikowano
0w 40 nie 10w 60 nie, jeden za rzadki drugi za gesty reszta napisana . shell, castrol , agip , jak orginalny z niemiec to bedzie karzdy super . nie 3 sort tylko 1 klasa jakosci nawet inne kolory moga miec (odcienie) niz te u nas .
Opublikowano
tzn nie lac sportowego oleju ? bo 10w40 przeciez przez firmy nie jest rekomendowany jako olej przeznaczony do aut sportowcyh.. moze nadmienie jeszcze ze auto bedzie lekko przerabiane.. mowie tu o kolektorze wydechowym, wydechu,dolocie i innej mapie kompa.. w przyszlosci ew sport wałki i bedzie uzywane w kjs-ach.. wiec myslalem o oleju troszke bardziej sportowym niz normalny.. ale rozumiem ze pewnie chodzi o to ze jak nizsza lepkosc badz gestosc to silnik sie szybciej zuzywa- tak na chlopski rozum.. ale za to moze sie troche lepiej wkrecac..moze tez wzrosnac pewnie spalanie oleju.. czy sie mysle ?
Opublikowano
spalanie oleju tak moze 0w 40 a wczesniej piszesz o 10w 60 a potem 10w 40 to sa zupelnie inne olej zdecyduj sie . wkrecanie nie nie poprawi sie .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tzn nie lac sportowego oleju ? bo 10w40 przeciez przez firmy nie jest rekomendowany jako olej przeznaczony do aut sportowcyh.. moze nadmienie jeszcze ze auto bedzie lekko przerabiane.. mowie tu o kolektorze wydechowym, wydechu,dolocie i innej mapie kompa.. w przyszlosci ew sport wałki i bedzie uzywane w kjs-ach.. wiec myslalem o oleju troszke bardziej sportowym niz normalny.. ale rozumiem ze pewnie chodzi o to ze jak nizsza lepkosc badz gestosc to silnik sie szybciej zuzywa- tak na chlopski rozum.. ale za to moze sie troche lepiej wkrecac..moze tez wzrosnac pewnie spalanie oleju.. czy sie mysle ?

no nie mow ze chcesz taka ladne becie w kjs'ach dobic?? no coz twoja sprawa, ja raz wjechalem w murem kadettem na jednym kjsie i podziekowalem na jakichs czas. pozdro...

Opublikowano
pisze o 10w40 bo powiedziales ze jezdzisz na polsyntetyku, kolejna wypowiedz ze jeden za lepki a drugi za gesty takze wskazuje ze jedyna moziwa opcja to 10w40... odnioslem sie do tych wypowiedzi.. odnosnie kj-sow szczerze powiedziawszy mam dokladnie taki dylemat - szkoda mi jej..jednak bardzo odpowiada mi rozlozenie masy w e36- czuje to auto.. uwazam ze w zakretach wymaga mniej umiejetnosci niz e30.. niedlugo bede smigal kumpla e30 325i pojezdze zobacze jak mi bedzie szlo e30 i wtedy podejme decyzje- oczywiscie ze wolalbym zostawic sobie e36 na codzien i a do kjs kupic e30 na dobicie ..
Opublikowano
pomieszalo sie wrzystko zle zrozumiales posty przeczytaj jeszcze raz!!!0w/40 za rzadki ! 10w/60 nie do hydrauliki . 10w/40 tosamo starsze 8 zaworowe i bez hydrauliki. jedyny sluszny 5w/40 lub 5w/30 spelnia normy pod silniku 6 garowe bmw lub 16 zaworowe. Oczywiscie0w 40 super ale niestety nie ta technologia za archaiczne motorki pod ten olej .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pisze o 10w40 bo powiedziales ze jezdzisz na polsyntetyku, kolejna wypowiedz ze jeden za lepki a drugi za gesty takze wskazuje ze jedyna moziwa opcja to 10w40... odnioslem sie do tych wypowiedzi.. odnosnie kj-sow szczerze powiedziawszy mam dokladnie taki dylemat - szkoda mi jej..jednak bardzo odpowiada mi rozlozenie masy w e36- czuje to auto.. uwazam ze w zakretach wymaga mniej umiejetnosci niz e30.. niedlugo bede smigal kumpla e30 325i pojezdze zobacze jak mi bedzie szlo e30 i wtedy podejme decyzje- oczywiscie ze wolalbym zostawic sobie e36 na codzien i a do kjs kupic e30 na dobicie ..

A nie lepiej czymś FWD się ścigać? Dużo łatwiej a i żeby kupic coś mocnego nie trzeba dużo kasy. Co do oleju to lej 10w40. Jest tańszy od syntetyków, a jak będziesz katować silniczek na kjs to i tak wypadaloby go częściej wymieniać. Pozdro

Opublikowano
Do jazdy sportowej to raczej polecam oleje Motul, miałem taki zalany u siebie i żałuje że zalałem castrolem magnatec 10w40. Następnym razem wracam na Motula albo Valvoline