Skocz do zawartości

problem z blokowaniem się manualnej skrzyni biegów E39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam E39 523i z manualem z 2000 r. Kilka razy pojawił mi się problem ze skrzynią. Objawy wyglądały następująco: biegi wchodziły coraz ciężej, aż w końcu nie dało się wbić żadnego. Po zgaszeniu silnika i odczekaniu ok 2 min. skrzynia działała jak nowa, biegi wchodziły szybko i sprawnie. Generalnie zauważyłem, że problem występował przyczęstym mieszaniu biegami (np. w korkach, na ruchliwych skrzyżowaniach). Zdarzyło się to raptem ze 3 razy. Wszystkie cięgna wyglądają OK, skrzynia nie była rozbierana, ale wszystko z zewnątrz wygląda na sprawne. Olej był dosyć przybrudzony, więc go niedawno wymieniłem. Od ok. 6 miesięcy problem sie nie powtórzył, ale ciekawy jestem co było przyczyną i czy może wrócić. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim?
Opublikowano

A czy sprawdziłeś sterowanie sprzęgłem w pierwszej kolejności??? Tam jest hydraulika (pompa sterowana pedałem, przewody i siłownik przy sprzęgle):

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DM11&mospid=47537&btnr=21_0085&hg=21&fg=10&hl=7

Ja kiedyś miałem taki problem w Civic'u... Pościł oring w pompie... na początku niepostrzeżenie pociekł płyn na wykładzinę pod pedałem, pociągnęło powietrza i pompa się zapowietrzyła... czasami sprzęgło działało, czasami nie i sam nie wiem dlaczego po prostu nie padło...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
dzięks. spróbuję z tej strony. sprawdzałem raczej skrzynię, w pierwszej kolejnośc a potem problem sam zniknął. trudno coś było znaleźć jak biegi wchodziły OK.
Opublikowano

sie ma.

podłączę się pod temat.

ja mam manuala,i chodzi fatalnie po 240 000 km

zwłaszcza 3 i 5 na zakretach gdy opieram się o wajche,

czy to normalne,czy poprostu te skrzynie w TDSie są nieudane,

a może trzeba cos regulawać?

pozdrawiam