Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu (przed zimą) czyściłem lampy. Poskładałem to wszystko i założyłem. Dałem zdjęcia do działu: Zrób to sam. :mrgreen: I nie było żadnych problemów. Świeciło super. W ostatnim tygodniu miałem bardzo dużo jazdy, szosy raczej dobrej jakości, doły spotykałem raczej sporadycznie. Za to było trochę rynien na szosie po tirach-ale też bez przesady.

W piątek zauważyłem, że prawa lampa mi jakoś niżej świeci. Wcześniej były ustawiane na przyrządzie, było na 100% dobrze. Wjeżdżając do garażu już się upewniłem, na ścianie prawy reflektor świecił niżej niż zawsze. Nie było to może jakoś dramatycznie ale niżej o parę cm. od lewego snopu światła. Więc, klucz w rękę i podniosłem tą prawą lampę. Spoko, było tak jak zawsze. Wracając z trasy w sobotę zauważyłem, że znowu lewa strona jest oświetlona niżej. Czyli moje podnoszenie poskutkowało doraźnie. Obydwa reflektory reagują tak jak zawsze na elektryczną regulację z kabiny, tu nic się nie zmieniło.

Pomyślałem, że może coś opadło i z ciekawości zdjąłem tylny dekiel z lampy i poruszałem odbłyśnikiem z świateł mijania. Lekko się ruszał, ale mniej niż drugi z mijania.

Co tym myślicie Forumowicze?? :mrgreen: Może mi ktoś podpowiedzieć co jest źle? Już mi przez myśl przeszło, że sam mechanizm regulacji się uszkodził. Tylko jak, podczas samej jazdy?

Opublikowano

Heh, no właśnie sam nie wiem co się tam dzieje. Przy pierwszej wolnej chwili wyjmuje lampę i rozbieram na części. Ale jak na razie nawet nie wiem czego mam się spodziewać. Nic jakoś nie zauważyłem, żeby coś się działo. Z moich obserwacji mam wrażenie, że zrobił sie luz - ale jak i gdzie?

Gdy luzowałem silniczek z regulacji nie wyczułem nic podejrzanego. Odbłyśnik chodził tak jak kiedyś, gdy czyściłem lampy, tzn. opór miał taki sam. Ale ten wspomniany luz samego odbłyśnika. Wykryłem go ruszając "tył" żarówki.

Tak patrzyłem tu:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/8437_p.png

Ale nie widać samego mechanizmu regulacji i zaczepu. A szkoda. :|

A ten kołek przytrzymujący lustro, to masz na myśli nr 8, 9, czy 14? Czy wogle coś innego?

Opublikowano

Wczoraj wróciłem z trasy i mocno się zdziwiłem. Miałem wrażenie, że jakoś mi normalnie świeci. I na ścianie w garażu przekonałem, że się tak. :jawdrop: No prawie, jest jeszcze miejsce zaciemnione a powinno być tam jasno. Qrde, samo znowu poszła w górę? ;)

Dziś może znowu sprawdzę co i jak, jeśli będzie dobrze to zajrzę na stację diagnostyczną sprawdzić ustawienie lamp.

Tak się zastanawiam, a może ta lampa nie przestawia się w pionie, tylko poziomie? W nocy widzę na szosie nie oświetlony punkt, wyraźnie pomiędzy liniami ze światła jednej i drugiej lampy. Tego wcześniej nie było. :|