Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem właśnie do mojej e32 740i dyfer. Na tabliczce która jest pod śrubą jest nr: S293N938. Kręcąc od strony wału półosie napędowe kręca się w jedną stronę. Ktoś kiedyś mówił, że jak się w ta samą stronę kręca to jest szpera.

Proszę o rozszyfrowanie tego numeru z tabliczki, bo jak na razie to wiem że ma przełożenie 2,93 (293 z tabliczki)

Jak rozbiorę most to jak rozpoznam, czy to jest szpera? Proszę o konkretne odpowiedzi znawców tematu i z góry dzięki.

To tak z mojej ciekawości.

Pozdrawiam

Chester

..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
Opublikowano

Dzieki za konkretną odpowiedz. W poniedzialek bede rozbieral dyfer i zobacze czy wyglada podobnie - roznica jak mysle jest w obudowie koszyczka.

Nie orientujesz sie czy Castrol SAF-XJ 75W-140 jest sprzedawany w malych opakowaniach?

Moze sie ktos orientuje ile taki olej kosztuje w serwisie BMW?

Wielkie dzieki za odpowiedz.

Moje pytanie moze i dziwne ale nie moge uwierzyc bo kupilem ten most za 300 zl i sprzedawca chyba nie wiedzial co on w sobie kryje. Ale do konca sie okaze w przyszlym tygodniu.

Dzieki za info

Chester

Opublikowano

:clap: no to ladnie jak udało Ci się za 300zł wyrwac

chyba faktycznie gościu co sprzedawał to nie wiedział co sprzedaje

A z tego co piszesz to szpera jest

:twisted:

Opublikowano
W ASO jak dobrze kojarze to 1L kosztuje ok 100 pln - jest nalewany z beczki.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
witam.koledzy co to jest ta szpera? tak troche głupio pytać ale autko 735 mam dopiero od wrzesnia i jeszcze wszystkiego niewiem. a z dyfra też wychodzą dwa kabelki z kostką i też niewiem co to jest
Opublikowano
te kabelki z kostką to jest czujnik od prędkościomierza :wink: a o szperze było dużo więc możesz poczytać na forum...ja w swojej 735 mam szper dyfer

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
:clap: no to ladnie jak udało Ci się za 300zł wyrwac

chyba faktycznie gościu co sprzedawał to nie wiedział co sprzedaje

Sprzedawał most od kolegi i może dlatego był nieświadom tego. Ale aby nie zapeszać jutro wszystko sprawdzę wg wskazówek i napiszę czy rzeczywiście to cacuszko drzemie w wieńcu.

Pzdr

Chester

Opublikowano
witam.koledzy co to jest ta szpera? tak troche głupio pytać ale autko 735 mam dopiero od wrzesnia i jeszcze wszystkiego niewiem. a z dyfra też wychodzą dwa kabelki z kostką i też niewiem co to jest

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpera

pamiętaj google.pl to najwiekszy przyjaciel człowieka

:twisted:

Opublikowano

Chłopaki - sprawdziłem jeszcze na szybko w poniższy sposób:

blokując flanszę napędową która idzie do wału i kręcąc jedną z flansz u wyjścia na półosie druga flansza kręci się w przeciwną stronę. Przy odblokowaniu wyjscia na wal wtedy flansze napedowe kreca sie w ta sama strone. Hmm

zaczynam tracić humor jesli to nie to.

:(

Opublikowano

Wszystkie 740ki miały 25%tową szperę, więc i Twój most ją ma. SAF-XJ można kupić w butelkach 0,5 litra, ale niestety nie w Polsce. Na niemieckim Ebayu czasem można trafić. Cena to tak jak wcześniej ktoś napisał, czyli ok. 100 zł za litr

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wszystkie 740 mialy szpere - raczej wiecej nie mialo niz mialo...

jezeli blokujac flansze od walu i krecisz napedowa , a druga sie kreci w strone przeciwna to cos jest nie tak - albo nie ma szpery , albo jest zjechana.

Opublikowano
:nienie: no raczej nie wszystkie miały szpere