Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
które możecie mi polecic czujniki cofania, mogą byc bez wyświetlacza ale muszą dobrze działać (np nie piszczeć gdy nic z tyłu nie ma tak jak to mam w oplu)
Opublikowano

Ja u siebie mam te: http://allegro.pl/item301561806_6_sensorowe_czujniki_parkowania_ekran_przod_tyl_.html

Sprawuja sie ok, moze nie sa idealnie dokladne, ale w zupelnosci wystarczajace, zadnych problemow z parkowaniem.

Duzy wplyw ma na dzialanie montaz, u mnie robiony wg instrukcji ale i tak nie mam pewnosci czy aby czasem cos nie tak...

Wtedy byly troche drozsze teraz widze potanialy mocno.

Montaz samemu odradzam, chyba ze ktos sie zna albo lubi sie bawic.

A tak gdzies w zakladzie to montaz wychodzi zazwyczaj wiecej niz sensory, tak samo jak z alarmami ;)

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba jednak zdecydownie nie chce wyswietlacza

zalezy mi zeby nie piszczaly jak nie mam nic za sobą....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale gdzie dac taki lcd. nie bedzie pasowal do tapicerki...
Opublikowano

zobacz cos takiego

http://www.audiosklep.pl/czujnik-parkowania-wsteczne-lusterko-przodtyl-p-236.html

albo

http://www.allegro.pl/item299592285_czujnik_parkowania_cofania_wysw_w_lusterku_4_sen.html

jesli nie masz fotochromowego wewnetrznego lusterka to smialo mozna zastapic takim lusterkiem z wmontowanym wyswietlaczem do czujnikow parkowania. mialem to w rekach kiedys z ciekawosci, mnie sie naprawde podobalo. tylko troche drogie.

Opublikowano

Nie przesadzaj... u mnie jest na srodku, nawet widac go obok na obrazku jak sie dobrze przyjrzysz.

Pamietaj ze to liczy sie w pierwszej linii uzytecznosc a dopiero potem wyglad, co Ci po sonarach ktore beda ukryte i stukniesz auto ;)

W lusterku to fajny bajer teoretycznie, ale jak dla mnie to wole w ekranie.

Przy duzym sloncu to jest bezuzyteczne...

Obecnie masz oferowane zestawy z 8 sensorami, lecz 6 w zupelnosci wystarcza, gdzie 4 tyl, a 2 przod, natomiast 4 sensory to za malo, chyba ze to wtedy jest tylko na tyl... ale to juz bez sensu.

Pamietaj zeby przy montazu 2 boczne sensory umiescic idealnie na krawedziach auta, ja zrobilem tak jak w instrukcji pisali (bardziej na wprost niz w bok) i nie jest to prawidlowe wskazanie zawsze, czasem pod katem nie zauwaza wszystkiego dokladnie, na wprost jest ok.

Pozdrawiam
Opublikowano

Obecnie masz oferowane zestawy z 8 sensorami, lecz 6 w zupelnosci wystarcza, gdzie 4 tyl, a 2 przod, natomiast 4 sensory to za malo, chyba ze to wtedy jest tylko na tyl... ale to juz bez sensu.

Pamietaj zeby przy montazu 2 boczne sensory umiescic idealnie na krawedziach auta, ja zrobilem tak jak w instrukcji pisali (bardziej na wprost niz w bok) i nie jest to prawidlowe wskazanie zawsze, czasem pod katem nie zauwaza wszystkiego dokladnie, na wprost jest ok.

Montaz chyba zalezy od sensora ?? w E39 sa niezabardzo na kancie a zbieraja nawet jak sie jedzie rownolegle do sciany, tyle ze wtedy one sie automatycznie wylaczaja jak wykryja jazde rownolegla do sciany... ale mniejsza o to ... wydaje mi sie ze nie ma uniwersalnego przespisu gdzie to umiescic.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Owszem zalezy, ale to tyle co zauwazylem u siebie np.

U mnie tez tak zbieraja, ale wskazania wtedy maja duze wahania, w sensie nie moge byc w 100% pewnym - trzeba wyczuc.

wydaje mi sie ze nie ma uniwersalnego przespisu gdzie to umiescic.

Daja instrukcje, ale co po niej... najlepiej jak mozna zrobic montaz u tego co kupujesz, to wtedy jak cos nie tak to czepiasz sie jego :)

Ja kupowalem w autododatki.pl, oni sa z wro, nie zajmuja sie montazem i nawet nie mogli nikogo polecic we wro takze kiepsko, robilem montaz u siebie na miejscu u znajomego w aso, i coz niby wg instrukcji, ale cos jednak do konca nie tak. W sumie to jestem zadowolony ale tak w 90% ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

Najlepiej chyba kupic bez wybujalych chinskich wyswietlaczy ktore wogle nie komponuja sie z deska no i nie ukrywajmy, wygladaja smiesznie, bez lusterka z wyswietlaczem itd.. :) tylko markowe zeby dobrze informowaly dzwiekiem o odleglosci i to starczy. Wkoncu jak sie cofa to lepiej sluchac i patrzec do tylu/przodu niz zamiast tego patrzec na wyswietlacz, tak mi sie przynajmniej wydaje.

Napewno lepiej kupic lepsze czujniki bez wyswietlacza niz gorsze z wyswietlaczem.

Moze poszukaj czegos orginalnego z rozbiorki BMW ? czasem moze sie cos trafic.

Mi sie wydaje ze orginalne dosc dobrze pokazuja, przynajmniej nie zdarzylo mi sie zeby oszukaly, ani z przodu ani z tylu.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Najlepiej chyba kupic bez wybujalych chinskich wyswietlaczy ktore wogle nie komponuja sie z deska no i nie ukrywajmy, wygladaja smiesznie, bez lusterka z wyswietlaczem itd.. :)

Tez to bralem troche pod uwage jak zamawialem swoje, i w sumie wtedy to byl najwyzszy model na allegro z tej serii, inne straszyly wygladem (mam wlasnie na mysli te z wyswietlaczami)

Moze nie komponuje sie z wnetrzem bo jest srebrny, ale tez nie wyglada jak z chinskiego bazaru, a jak poszukasz to jest pelno takich, to juz kwestia gustu, a tu przeciez zwlaszcza chodzi o praktycznosc a nie wyglad.

Lepiej miec wyswietlacz niz cos takiego:

http://allegro.pl/item305225863__czujniki_cofania_parkowania_4_sondy_promocja_.html

to wyglada okropnie...

a kompletnie bez tego i tego, z samym tzw 'buzzerem' nie jest wystarczajace, przynajmniej jak dla mnie.

Pozdrawiam
Opublikowano
Najlepiej chyba kupic bez wybujalych chinskich wyswietlaczy ktore wogle nie komponuja sie z deska no i nie ukrywajmy, wygladaja smiesznie, bez lusterka z wyswietlaczem itd.. :)

Tez to bralem troche pod uwage jak zamawialem swoje, i w sumie wtedy to byl najwyzszy model na allegro z tej serii, inne straszyly wygladem (mam wlasnie na mysli te z wyswietlaczami)

Moze nie komponuje sie z wnetrzem bo jest srebrny, ale tez nie wyglada jak z chinskiego bazaru, a jak poszukasz to jest pelno takich, to juz kwestia gustu, a tu przeciez zwlaszcza chodzi o praktycznosc a nie wyglad.

Lepiej miec wyswietlacz niz cos takiego:

http://allegro.pl/item305225863__czujniki_cofania_parkowania_4_sondy_promocja_.html

to wyglada okropnie...

a kompletnie bez tego i tego, z samym tzw 'buzzerem' nie jest wystarczajace, przynajmniej jak dla mnie.

Hmm przecierz jak sie cofa to sie patrzy w lusterka, w tylnia szybe, a nie na wyswietlacz, wiec mysle ze lepiej kupic dobre ktore informuja dzwiekiem niz jakies wyswietlacze.

Jak juz mowilem dobrze by bylo kupic z BMW, czesto cale auta sa do rozbiorki wiec nie powinno byc problemu. W E39 mam sygnal dzwiekowy tyl/przod i sa bardzo dokladne, nie musze widziec na wyswietlaczu ze mam do przeszkody mniej niz 30 cm bo to slysze a w tym czasie patrze jak jade :) .

Jesli mial by byc monitor to musialo by to byc sprzezone z wyswietlaczem navi, ewentualnie wpasowany element w deske rozdzielcza, innaczej zabburzalo by to harmoniczna linie deski rozdzielczej :D Nie wiem jak dla autora postu, ale mi zaden z tych wyswietlaczy made in china z allegro sie nie podoba, choc to pewnie kwestia gustu czy ktos go sobie w srodku przyczepi czy nie :).

Dlatego uwazam ze lepiej kupic z rozbiorki bmw, bo wiadomo ze nikt nie wylozy na nowe kasy z serwisu i w sumie maly to ma sens, a jednak czujniki sa dobre.

Opublikowano
Hmm przecierz jak sie cofa to sie patrzy w lusterka, w tylnia szybe, a nie na wyswietlacz, wiec mysle ze lepiej kupic dobre ktore informuja dzwiekiem niz jakies wyswietlacze.

Taa, moze tak mowili na egzaminie :)

A z moimi czujnikami, to szczerze powiedziawszy, nigdy nie patrze wstecz w sensie ze sie obracam, a powinno sie... w lusterko wewnetrzne rzadko kiedy, bardziej na boczne. Przeszlo mi to odkad 'wyczulem' moje sensory po zalozeniu.

A 'buzzer' o ktorym mowisz, ma kazdy z oferowanych chyba, u mnie tez, mozna go wylaczyc jak denerwuje, czasem na dziurach sie wlaczy, albo jak snieg/deszcz czasem jest na czujnikach to piszczy ;)

A monitor i kamery cofania to ciekawy wynalazek ale do tira, no bo gdzie taka kamere sobie by mozna umiescic z tylu ? :/

Powiem tylko tyle, ze najbardziej to mozna polegac na sobie, a nie na czujnikach, jak ktos 'czuje' wymiary auta to niepotrzebne mu zadne czujniki, wiem to po sobie, ale minelo troche zanim opanowalem rozmiary e34 na pamiec ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

A 'buzzer' o ktorym mowisz, ma kazdy z oferowanych chyba, u mnie tez, mozna go wylaczyc jak denerwuje, czasem na dziurach sie wlaczy, albo jak snieg/deszcz czasem jest na czujnikach to piszczy ;)

Dlatego polecam orginalne, wlaczaja sie po zapalaniu auta, albo jak sie wrzuci wsteczny, i same sie gasza po przejechaniu 50m, albo przekroczeniu 30 km/h i nie ma zadnych problemow z piszczeniem.

Opublikowano

W moich tez tak jest, tylko czasem nie wiadomo czemu na dziurach sie uruchamiaja, ale zawsze mozna wylaczyc.

Orientujesz sie moze czy same czujniki mozna podpinac do inncyh zestawow, sa dokladniejsze albo cos? Teoretycznie mysle powinno sie dac, chociaz nie wiadomo czy sie nie bedzie gryzlo... Robil ktos cos takiego ? :)

Pozdrawiam
Opublikowano
W moich tez tak jest, tylko czasem nie wiadomo czemu na dziurach sie uruchamiaja, ale zawsze mozna wylaczyc.

Orientujesz sie moze czy same czujniki mozna podpinac do inncyh zestawow, sa dokladniejsze albo cos? Teoretycznie mysle powinno sie dac, chociaz nie wiadomo czy sie nie bedzie gryzlo... Robil ktos cos takiego ? :)

Moze sie wiele rzeczy nie zgodzic, wystarczy inna rezystancja i juz bedzie problem. Lepiej wyciagnac czujniki wraz ze sterownikiem. Najlepiej sprobowac przelozyc od kogos jeden i sie okaze :)