Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zamontować do e36 coupe szerokie obręcze z węższymi oponami. Wstępnie jestem zdecydowany na 8 cali szerokości z jakimś rantem i do tego oponę 205 w rozmiarze raczej 16 cali. Nie chcę zbyt szerokiego ani wysokiego koła, żeby nie stracić bardzo na osiągach(bo większa masa i średnica koła to chyba gorsze osiągi i dodatkowe szybsze zużywanie się zawieszenia), a oponę chciałbym 205 z uwagi na nasze koleiny. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Nie chciałbym aby licznik mi przekłamywał prędkość w związku z tym jaki powinien być profil tej opony. Nie wiem czy dobrze myślę, ale jak założe węższą oponę na szerszą felgę to jej efektywna wysokość się dodatkowo zmniejszy, czy można to pominąć czy trzeba brać pod uwagę?

2)Jakie powinno być ciśnienie w takim kole, bo jak będzie za małe to pewnie zje mi szybko brzegi opony a jak dam za duże to pewnie najszybciej mi zje środek bieżnika? Domyślam się że to ciśnienie jednak musi być wysokie, czy jest zagrożenie że opona nie wytrzyma takiego ciśnienia i powiedzmy na jakimś szybkim zakręcie pęknie na profilu?

3)Jakie będzie idealne ET dla takiego układu(felga 8 cali szerokości i opona 205) tak żeby to ładnie wyglądało i nie wystawało poza samochód? Mi się spodobały obręcze które mają et35, ale to chyba za mało? Jak to jest z przepisami prawa w naszym kraju(czy opona może wystawać poza błotniki czy tylko felga, czy nic nie może wystawać)? Jakie są ewentualne konsekwencje w przypadku gdy policjantom nie spodobają się te koła(zabierają dowód, czy tylko mandat, ewentualnie ile €)?

4)Żeby takie koło ładnie wyglądało rozumiem że opona musi mieć niski profil, czy 16cali na niskim profilu naciągnięta na szerszą obręcz nie będzie za mała do tego auta(chodzi mi o ten licznik)? I jak w ogóle to by wyglądało na standardowym zawieszeniu(na obniżenie trzeba będzie dozbierać pieniędzy więc wstępnie chciałbym na seryjnym jeździć)? Macie może jakieś zdjęcia takiego połączenia? Czy może do e36 lepsze byłyby 17tki? Jeśli tak to jaki profil do tej 17tki przy założeniu J8 i oponie 205?

Szukałem w internecie, ale jak widać pytań i wątpliwości mam sporo i nie znalazłem na wszystko odpowiedzi. Za ewentualne odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli nałożysz 205 na felgę 8 cali to delikatnie rant felgi będzie wystawał poza oponę. taki delikatny german style :D .

Seryjne opony w Twoim wozie to 205/60/15. Jeśli chcesz mieć podobną średnicę aby licznik nie przekłamywał to musiałbyś włozyć 205/55/16. Według mnie dobre opony do felg 8 cali to minimum 215 lub nawet 225.

Czyli dobre by były 215/50/16 lub 225/50/16. Ale wiadomo szersze gumy to gorsze osiągi. Choć nie wiem jaki masz motor.

Przy ET 35, feldze 8 cali i oponce 205 powinno być dobrze ale przy 225 może już obcierać. W E36 powinno być trochę większe ET. Oryginały mają 41-47.

Z tego co się orientuję koła nie mogą wystawać poza obrys wozu ale nie jestem pewien na 100%.

Ja na twiom miejscu bym:

- albo kup felgi 7,5 cala i oponki 205

- albo felgi 8 cali i oponki min. 215

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'