Skocz do zawartości

AIR BAG,wskaźniki,duże spalanie,termostat,alternator 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze pomoc bo juz rece opadaja

Najwiekszy problem jest z spalaniem 530d (e60) katalogowo powinna palic 10,5 moja potrafi nawet 20 echh z tego co zuwazylem wszytko sie normuje gdy silnik bardzo dobrze sie rozgrzeje(50km trasa) wtedy jest bardzo małe wedlug wskaznika Powiedzcie prosze czy kreseczki ktore unosza sie nad obrotomierzem spadaja wam calkowicie bo mi tylko do 4,5 tys obrotow czy to moze miec jakis wplyw na spalanie

Kolejny problem ostanio delikatnie zarysowawalem spodem i wyskoczyl mi blad AIR BAG czy da rade zresetowac to bez koniecznosci podlacznia pod komputer

Manualny wskanik poziomu paliwa i chwilowego spalania zamarl echh jak gdyby zawieszony

Dosyc czesto zapala sie kontrola akumulatora ( czasami nie ma ladowania ) no i niekiedy dynamik drive

I te straszne trzeszczenie gdy z neutrala wrzudzi sie na DRIVE w czasie postoju ech

Bede wdzieczny nawet zanajmniejsza pomoc z gory wszytskim dziekuje

Opublikowano

Witaj, co do spalania wg. wskazań licznika to wszystko jest ok. tak ma być. Pierwsze wskazania są na zimnym silniku i może być 20l, potem spadają i w trasie powinno być ok. 7-8l.

Kontrolka airbagu zapewne sama zgaśnie i nie wiązał bym tego faktu z lekkim przytarciem. Podejrzewam, że samochód miał jakieś doświadczenia kolizyjne, naprawa domowa i stąd te komunikaty.

Bez przejrzenia instalacji el. w serwisie w oparciu o komp, się raczej nie obędzie.

Największym problemem jest skrzynia, diagnostyka konieczna, koszt u specjalisty /nie w ASO/ stosunkowo niewielki 200 zł.,inaczej będą duże problemy.:nienie:

Pozdrawiam :hand:

Opublikowano

Kontrolki airbag same nigdy nie gasną. U mnie w czasie montowania alarmu odłączono (przy odłączonym aku) poduchę. Po podłączeniu wszystkigo wyszedł błąd - skasował serwis.

Po rozgrzaniu silnika te kreski i tak będą wskazywać 4500 także jest ok. Pozostał tylko ten zgrzyt skrzyni. Proponowałbym i tak podjechać do serwisu. Przy kasowaniu błędu moga sprawdzić czy skrzynia nie ma jakiegoś.

E60 to takie auto, że pan Jasiu z warsztatu tego nie zrobi :naughty: . Na przykład hamulce to ja sam bym wymienił, ale co z kompem? Niby nic ale naprawdę irytujące sa te poranne bim :mad2: bim :mad2: .

Opublikowano

Dosyc czesto zapala sie kontrola akumulatora ( czasami nie ma ladowania ) no i niekiedy dynamik drive ..

sprawdz ladowanie powinno byc ok.14.3V po wlaczeniu swiatel ok.13.7V ....u ciebie prawdopodobnie szczotkotrzymacz do wymiany../krotkie szczotki lub sie zawieszaja/...male napiecie na aku. to moze byc przyczyna twoich problemow...sprawdz jeszcze polaczenia przy alternatorze...moze byc cos luzne :P

Opublikowano
Przesadzacie z tym panem Kaziem to nie jest prom kosmiczny żeby go trzeba było w NASA obsługiwać. Jako ciekawostkę dodam że pewne Aso bmw nie mogądz sobie poradzić z autem poprosiło takiego Pana K. z Inpą co by im te auto uruchomił po tzw. nie udanym upgrejdzie softu. Wracając do twojego auta to dziwne dźwięki wydobywające się ze skrzyni może powodować praca zaworów w skrzynce która ma niedostateczny poziom oleju. I szybko sprawdź tą elektrykę zaczynając od mas i stanu alternatora, bo to może się skończyć wyjaraniem sterowników a to koszty są dość znaczne. Czy akumulator był wymieniane w między czasie?. Co do spalania to pewnie masz przepławkę uszkodzoną, i w tym aucie ma ona tendencje do zawyżania wskazań na kompie jak i w rzeczywistości, i zdaję się że możesz mieć termostat do wymiany bo przy prawidłowo rozgrzanym motorze kreski powinny być od 4700. Ale najpierw podjedz do Pana Kazia który zna te auta i pożądnie JE ZDIAGNOZUJE bo wszystko co tu się napisze to tylko gdybanie.
Opublikowano
Dziekuje za rady podjade niebawem do servisu i powini pomoc wedlug wskazan na kompie pokazywal mi 15,5 litra spalanie w miescie a w rzeczywistosci na calym baku zrobilem 350 km ( do rezerwy co daje nam kolo 19-20 litrow teraz jezdze z bardzo delikatna noga to pali mi 12-13 Z ta skrzynia to nie jest jakis metaliczny dzwiek tylko denerwujace jak gdyby wibracje deski rozdzielczej jak zimny silniczek to nie slychac tylko na rozgrzanym a gdy pusci sie pedal hamulca to wszystko milknie Wczoraj robilem sprawdzanie licznika (zapalanie wszytskich kontrolek i dzialnie wskazowek ) wszytskie ruszyly tylko niestety poziom paliwa i chwilowe spalanie stoii w miejscy jak gdyby zaden sygnal nie dochodzil albo prad
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szkoda, że kolega z Łomży nie napisał, czy był w serwisie i czy usterki są już naprawione.

Dzięki takim informacjom inni posiadacze E60 uczą się od siebie wzajemnie.

Opublikowano

jestem nowym "forumowiczem" i jedno co zauważyłem to gdy ktoś ma kłopot to szybciutko post na forum i oczekuje rady.

Duza grupa ludzi nie zamyka tematu, to znaczy nie wyjaśniają jak skończyła sie sprawa , czy udało sie naprawić i jak , a przecież o to właśnie chodzi na forum o wymianę informacji - w dwie strony.

Opublikowano
Kontrolki airbag same nigdy nie gasną. U mnie w czasie montowania alarmu odłączono (przy odłączonym aku) poduchę. Po podłączeniu wszystkigo wyszedł błąd - skasował serwis.

Po rozgrzaniu silnika te kreski i tak będą wskazywać 4500 także jest ok. Pozostał tylko ten zgrzyt skrzyni. Proponowałbym i tak podjechać do serwisu. Przy kasowaniu błędu moga sprawdzić czy skrzynia nie ma jakiegoś.

E60 to takie auto, że pan Jasiu z warsztatu tego nie zrobi :naughty: . Na przykład hamulce to ja sam bym wymienił, ale co z kompem? Niby nic ale naprawdę irytujące sa te poranne bim :mad2: bim :mad2: .

jesli chodzi o hamulce to o co Ci chodzi konkretnie? Bo doswiadczeni posadacze pisali,ze mozawymienic np klocki w domowym warsztacie. bez specjalistycznych maszyn,naredzi. A blad komputera odnosnie zuzytch klockow mozna skasowac samemu.

Opublikowano

hej

spoko klocki mozna samemu zmienić żadna filozofia ale jak sie to zrobi w ASO dają dwa lata gwarancji a to nie byle rzecz przy kosztach zakupu tarcz plus klocki

hej

Opublikowano
hej

spoko klocki mozna samemu zmienić żadna filozofia ale jak sie to zrobi w ASO dają dwa lata gwarancji a to nie byle rzecz przy kosztach zakupu tarcz plus klocki

hej

Ok zgodze sie z Toba. Ale ja mam zle wspomnienia z aso mercerdes w Gdansku. Dalem autko w-211 do wymiany olej,filtry,plyn hamulcowy itd. I jak sie przypatrzylem co oni wyprawiaja to glowa boli. Filtry owszem wymienili ale nawet nie sprzatneli pozostalosci zanieczyszczen z obudowyfiltra. To jeszcze drobnostka. Zlecilem zdjagnozowanie trzeszczenia w przedniej czesci pojazdu. Wyograzasz sobie ich diagnooze? Chwytanie rekami za otwarte drzwi i kolysanie autem. Natychmiast zabronilem takiego szarpania za drzwi-przeciez mozna nawyrezyc zawiasy... O malo nie wygonili mnie z halii warsztatu.Do tego rachunek na 2.600zl-nawet auta nie umyli bo to bylo po 17tej.A co powiesz -awaria wtryskow-laweta do serwisu diagnoza 2 wtryski uszkodzone koszt calosciowy ok4.000zl do tego oddali mi stare wtryski nie od mojego modelu czego sie dopatrzylem w domu.Nie lepiej bylo samemu kupic wtryski po 700zl a nie przeplacac za te same 1450zl w serwisie?? Ich gwarancja-zawsze znajda wymowke!! Dlatego minimum wizyt w aso tylko w koniecznych przypadkach i to pod okiem.

Opublikowano
hej

hej

To nie tylko w mercedesie takie fuszerki robia. Podobnie w aso opel baxima w Elblagu.Tam serwisowalem nowiutka vectre c gts,dopiero pozniej przenioslem sie do aso opla w Gdansku i tam bylo super. To byla jedna wizyta z ktorej bylem naprawde zadowolony i mila obsluga.

Ale Ty widac jestes zadowlony z aso bmw. A gdzie serwisujesz?

Opublikowano

Ja bym się zastanowił mad ASO Bawaria przy Czerniakowskiej w Warszawie, a zwłaszcza w kontekście zmian i odejść wieloletnich pracowników serwisu.

Ja teraz wolę te miejsce omijać szerokim łukiem.

Opublikowano
Ja bym się zastanowił mad ASO Bawaria przy Czerniakowskiej w Warszawie, a zwłaszcza w kontekście zmian i odejść wieloletnich pracowników serwisu.

Ja teraz wolę te miejsce omijać szerokim łukiem.

No prosze kolejna osoba, ktora mowi prawde.

To co sie dzieje w serwisach to szczyt wszystkiego. Chcialbym kiedys pojechac do serwisu i usiasc wygodnie przed szklana szyba w spokoju i zaufaniu,popiajac serwowana przez serwis kawke.

Prosze o opinie serisu FOTA GDYNIA. Gdyz w przyszlosci i tak bede musial skorzystac z uslug aso tzw. facetow od bemek. Za opinie z gory dziekuje.