Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam problem z zawieszeniem a dokladnie z lewym tyłem :( Podczas pokonywania nierównosci oraz dziur (ktorych nie brakuje na naszych drogach) z zawieszenia (lewy tył) wydobywa sie glosny huk (nie jest metaliczny!!) a tyl samochodu ucieka. Jesli dziury i nierownosci pokonuje sie prawa strona auta (prawe kola wpladaja w dziure) nic sie nie dzieje, auto ciuchutko pokonuje przeszkoda i co najwazniejsze jedzie prosto i nie ma tendencji do zarzucania tyłem.

Dodam, ze auto jedzie w miare prosto kiedy pusci sie kierownice (pisze w miare poniewaz w okolicy, ktorej mieszkam slabo wyglda sytuacja z prostymi drogami). Co najdziwniejsze, ze pojawilo sie to z nikad. Aha :) kiedy auto jest opciazone odglosy sie nieznacznie nasilaja. Auto zachowuje sie normalnie, jest stabilne i mozna wykonywac normalnie manewry typu zmiana pasa nawet przy predkosciach rzedu 120-130 km/h (predkosc na A4)

Szukalem na forum podobnych tematow ale niestety opisujacego moje problemy nie znalazlem.

Bardzo prosze o pomoc.

Dziekuje.

Edytowane przez Benetton
Opublikowano
chyba masz to samo co ja a tez mi sie to stalo pare dni temu,pod prog z tylu auta przymocowany jest wachacz i tam jest simerblok ktory najprawdopodobniej Ci sie zuzyl i dlatego tak stuka
Opublikowano

Mam ten sam problem co wy:) powoli szykuje sie do wymiany wszystkich simerbloków które są przy wahaczach. Co do cen tych gumek to różnie :)

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/o/r/4.png

elementy 2,6,8 to koszt ok 20zł szt. 4 ok 50-60zł

3 chyba tez coś około 50zł

tak wygląda koszt zrobienia jednej strony

Opublikowano
No ja będę robił generale bo 2 raz nie będzie mi się chciało tego rozkręcać tym bardziej że będę sam to robił a nie u mechaników:) zrobię raz i będę miał spokój :D
Opublikowano

Słyszałem ze są jakieś problemy z wymianą tych gum:) czy ktoś może mi powiedzieć co mnie czeka? :lol:

p.s posiadam wszelkie ściągacze ;p

Opublikowano
jak bedziesz robił tył to sprawdź czy nie ma luzu na górnych zewnętrznych tulejach tzw. pływających. Żadko która ma je w dobrym stanie. No i rozruszanie śruby od regulacji pochylenia koła, czasem są zapieczone i przy regulacji geometrii mechanik potrafi przez nie siarczyście przeklinać :D
Opublikowano

No to mam niezłą wtopę :oops: :oops: :D :duh:

Wcześniej napisałem, że czytałem w pośpiechu i wogle, ale później przeczytałem powoli i myślę jest OK i robię edit. A tu zonk... :mad2: :duh: :d

Sorrki jeszcze raz.

A w takim przypadku, to nic dodać i nic ująć z wypowiedzi moich poprzedników. :cool2: :cool2: :roll2:

Opublikowano
heh z przodu tez mi coś puka:)troche mnie nakierowałeś co to może być:) Chyba czeka mnie robótka całego zawieszenia :? polskie drogi są bezlitosne dla zawieszenia :cry:
Opublikowano
heh z przodu tez mi coś puka:)troche mnie nakierowałeś co to może być:) Chyba czeka mnie robótka całego zawieszenia :? polskie drogi są bezlitosne dla zawieszenia :cry:

No to chociaż o tyle dobrze. :mrgreen: :roll2: :D

Zgadzam sie, polskie drogi równają się szybszemu zużyciu zawieszenia w aucie.

Dziś widziałem gości łatających dziury, normalnie ucieszyłbym się a tu mnie krew zalała. Na kałuże z jakimś błotem i czort wie czym nałożyli warstwę czegoś asfatopodobnego i zadowoleni. A sto metrów dalej dziura łatana ze 2 miesiące temu. Sorry za małe OT.

Opublikowano
:> dziś zakonczyłem wymianę simerbloków w tylnym zawieszeniu :8) potargałem 2 nasadki 18 :? i złamałem 1 klucze tez 18 :evil: ale udało się :!: :mrgreen: wszystko wymienione:) jutro jazda próbna i ustawianie zbieżności :wink: miejmy nadzieje że wszystko będzie zaje... super:)
Opublikowano
to na bank silentblock mam to samo w mojej beti wjeżdzasz na pasy i dupą zuca w inter carsie 35zl bez znizki niemiecki lemfordera czy jakos tak :D