Skocz do zawartości

czy to normalne AUTOMAT, który korek do czego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam czy to normalny objaw podczas zmiany biegów z P na R i z P na D, że słychać jak skrzynia te biegi wybiera. (świadczy to o niedoborze oleju?) Objawia się to takim odgłosem stuknięcia słychać to tylko przy otwartych drzwiach jak drzwi są zamknięte to od środka cisza. Dodam, że przy zmianie na D odczuwalne jest szarpnięcie

Ps w skrzyni 5hp19 ten korek po boku skrzyni (wyżej) jest korkiem wlewowym czy spustowym bo już się pogubiłem?

Edytowane przez Andrzej.s
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano
powiem ci tak : mam w rodzinie trzy "automaty" i w zadnym z nich nie ma zadnego odglosu , przy zmianie z p na d czy r... Jest odczuwalny taki charakterystczny objaw... moze nie szarpniecie ale ... czuc ze silnik pracuje pod innym obciazeniem , trudno to opisac, kto jezdzil ten wie. Ale odglosow nie powinno byc zadnych IMHO
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano
Witam. Jak za słabo trzymasz hamulec przy przełąnczaniu biegu to ładnie walnie po moście i kołach więc hałas w takim wypadku jest normalny. Trza hamulec w podłodze trzymać wtedy będzie tylko szarpnięcie (TAK MA BYĆ) i malutkie jakby uderzenie. Zależnie jak głośno stuka. Korek jest jeden i jest to miara poziomu oleju i wlew jednocześnie, TAKi wieeelki na imbus, a jak mnie pamięć nie myli to jest też malutki spustowy w przedniej części skrzyni. Pozdrawiam
Teraz to ja mam radość z jazdy :)