Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Myślałem, że po prostu zapsół sie siłowniczek, ale okazało sie, że jest sprawny. Okazało się, że nie zmienia mi biegunów w przewodach zaśilających. Nie wiem czy spowodowane jest to jakimś złym działaniem sterowania centralnym zamkiem czy co ? Może ktoś miał z tym jakieś przygody i wie co trzeba zrobić ? Głupota ale juz drugi korek od wlewu musiałem kupić !!!

Pozdrawiam.

Bartek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie zmienia biegunów? jeżeli dobrze sprawdziłeś (bez urazy) to może być tylko zrypany steronik, bo między nim, a siłownikiem są tylko przewody...

ale wydaje mi się to mało prawdopodobne, żeby sterownik padł...

a jak sprawdzałeś siłownik? może jednak on jest winien?

w siłowniku jest silniczek 12V, a podobnego (szczególnie pod względem wymiarów i zębatki) nie masz szans znaleść w sklepach elektronicznych lub innych... (autopsja), kupić inny działający siłownik BMW i zrobić "przeszczep"

wspomniane silniczki lubią się dziwnie zepsuć (autopsja nie raz w różnych BMW), na przykład odklei/odłączy się jedno pole komutatora i silniczek działa albo nie, czasami tak, czasami nie, jak go ruszysz, to wydaje się wzorowym pracownikiem, a jak się odwrócisz, to odpoczywa

zamin zaczniesz szukać kosztownych rzeczy - sprawdź jeszcze raz te najprostsze

Kai
Opublikowano
Tak oczywiście sprawdzałem na akumulatorze i wszystko działa jak najlepiej. Nawet myslałem dopiąć się do przewodów od zamykania tylnej klapy, ale tam chyba jest trochę inny mechanizm zamykania. :?

Pozdrawiam.

Bartek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No jak tak sprawdzałe, to faktycznie masz pecha...

Jeżeli chodzi o zamek w klapie, to jest on w pełni wyposażony, tzn. posiada czujniki krańcowe i położenia. Nie wiem, jak wyglšda sprawa z monitorowaniem pršdu zasilajšcego. Może być taka sytuacja, że dopniesz się do tego siłownika i co (błedy, odskakiwanie centralnego) będzie nie tak.

Możesz natomiast podpišć się do niego wykorzystujšc doć prosty układ z dwoma przekanikami (przekanik musi mieć dwie pary styków) i dwoma diodami...

Jeżeli jeste zainteresowany rozwišzaniem - daj maila na priva, narysuję to i Ci przelę.

Kai
Opublikowano
Mam ten sam problem, a spowodowany jest zlym zamontowaniem alarmu, mianowicie jak zamykam auto z pilota alarmu to zamyka sie wszystko z wyjatkiem wlewu a jak zamykam z kluczyka to zamyka sie wszystko , sprawdz to
Opublikowano
To ciekawe ! :shock: Muszę to spróbować, może mam tak samo. Dzięki

Pozdrawiam.

Bartek

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć !

Sprawdzałem ale mi tak czy tak to sie nie zamyka. Tak więc na dzisiaj nawet o tym nie myslę i przestałem sie tym już matrwić. Zachciało mi sie ją zagazować i klapka w porównaniu z tym to pikuś. Założyłem sekwencje i teraz ją testuje. Chyba muszę jeszcze wymienić świece bo coś mi nie chodzi jak jest zimna.

Pozdrawiam.

Bartek

Opublikowano

Szczesliwcy :D jak mialem E-36 o tej przypadlosci dowiedzialem sie jak mi zap.... klapke z korkiem.

Zabieg jest prosty nie bawilem sie w zadne sterowniki czy cos tam po zakupieniu klapki i korka(swoja droga pasuje od kadeta z zamkiem :shock: ) zamienilem bieguny na silowniku i po ptokach :D .

Lepiej to zrobic niz stracic troche kasy i zdrowia "dzieki" tym sku.... .

Pozdrawiam

Opublikowano

Do JOE.

No tak masz racje po zamianie biegunów to bedzie sie zamykać, ale w jaki sposób bedzie można ją otworzyć jeżeli nie dostanie impulsu przy otwieraniu zamków ? Jak prubowałem zmieniać bieguny przy akumulatorze to siłowniczek działał bez zarzutów(podłączałem go bezpośrednio do akumulatora). Wygląda na to, że u mnie dostaje impuls przy otwieraniu natomiast przy zamykaniu nie dostaje. Tak więc przy zamianie biegunów klapka będzie zamykana przy otwieraniu zamków i cały czas bedzie zamknięta, a otwierać bedzie ją trzeba ręcznie. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pozdrawiam.

Bartek