Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NOKIAN NRVI. 215/65/R16 98V. letnia.

Mozna kupic za 300pln/sztuke. Atrakcyjna cena wynika z rocznika produkcji 2003. Sprzedawca twierdzi, ze wystawi roczna gwarancje.

Zakladajac ze opony byly przechowywane prawidlowo - czy taka opona jest warta swojej ceny?

Opublikowano

Ja również myślę że 300 za taką oponę to za dużo. Dokładasz powiedzmy te 100zł i masz nową markową oponkę.

PS. 5 lat to teoretycznie połowa życia opony. Pod warunkiem że była odpowiednio przechowywana i eksploatowana.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Panowie ale co to znaczy "lepiej dolozyc troche i kupic nowe" co to znaczy "kupic nowe"? Przeciez oskwil zastanawia sie nad kupnem nowych z roku 2003. Czyli poprawnie mówiąc NIEUŻYWANYCH. Jak myślisz że pójdziesz do sklepu i weźmiesz nową to będzie z 2008? Ciesz się jak będzie z 2006! Przez 10 lat kupowałem "NOWE" opony jak ten debil nie wiedząc że są wyprodukowane 2-3 lata wcześniej, dopiero jak nabrałem tej świadomości o co chodzi to patrzę na rok i grymaszę przy kupnie. Jesli sa poprawnie przechowywane to mozna brac ale cena powinna być wyraxnie niższa od rocznika 2007.
Opublikowano
Jak myślisz że pójdziesz do sklepu i weźmiesz nową to będzie z 2008?

Za wcześnie na 2008 ale nie powinna być starsza niż 2007. Jest taka polska norma która mówi, że za opony pełnowartościowe uważa się opony nie starsze niż 36 miesięcy od daty produkcji. Jednak wiele (większość ?) sklepów jeszcze bardziej skraca ten okres i sprzedaje opony nie starsze niż 18 miesięcy od daty produkcji. Jak niedawno kupowałem zimówki to w październiku dostałem opony wyprodukowane bodajże w maju lub czerwcu 2007.

Jeśli idziesz do sklepu i dajesz sobie wcisnąć nówki starsze niż te 18 miesięcy to jesteś osioł, bez obrazy :)

P.S. Niechże ktoś się zlituje i zamaskuje ten link rozwalający stronę na bok.

Opublikowano
Mozna sprawdzic date produkcji. Otoz na oponie w owalym kolku sa trzy cyfry np 236 tzn ze opona zostala wyprodukowana w 23 tygodniu 2006r.

dla porządku: oznaczenie 236 oznacza 23 tydzień 1996 roku. 2306 oznaczało by tenże tydzień 2006 roku. taki drobiazg a jaka różnica :twisted2:

Opublikowano

Nie dawno stalem przed podobnym dylematem. Upatrzylem sobie na allegro nowe Uniroyale Rainsport1 za 650zl sztuka + koszt wysylki, rozmiar 275/35R18. Cos mnie tknelo i zapytalem o rok produkcji - 2002 rok, slysze w sluchawce :duh:

Od razu odpuscilem je sobie i dobrze zrobilem, bo wlasnie kupilem w sklepie internetowym nowe Dunlopy SP SPORT 01 w tym samym rozmiarze za... 620zl/sztuka brutto juz wysylka :duh:

W marcu tego roku kupowalem Uniroyale 235/40R18 na przod. W marcu, a dostalem juz opony z 5 tygodnia 2007 roku :cool2:

Opublikowano
I mnie się raz zdarzyło kupić nówki produkowane zaledwie kila miesięcy wczesniej. Większym problemem jest brak na polskim rynku - mam na myśli firmy oponiarske, nie serwisy fabryczne - opon z odpowiednimi indeksami nośności i prędkości. Np. 95W lub wyżej do 540-ki to szukanie igły w stogu siana.
Opublikowano

Dziekuje za uwagi. Nie wiem czy Panowie zwrociliscie uwage na dosc nietypowy rozmiar. 215/65/16. E38 w poczatkowym okresie produkcji dopuszczam taki rozmiar choc wymagal indeksu 100W! Najtansze opony w tym rozmiarze ale w indeksie 98H (Goodyear NCT5) to koszt ~450zł. Potem Nokian ponad 500zł.

Tak wiec cena 300 jest o 150 zł nizsza od najblizszej mozliwej opony.

W desperacji rozwazalem takze opony z azji. Najblizej bylem tutaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=69855

Ewentualnie wroce do rozmiaru 235/60/16 ale wolalbym nie bo lubie bezstresowa, wolna jazde a nie szarpanie w koleinach.

Na marginesie 215* z indeksem 100W nie widzialem. Pracownica Link4 ostrzegala mnie kiedys, ze w trudnych sprawach ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania ze wzgledu na zanizony indeks.

Opublikowano

Ja bym Ci odradzał dziwną egzotykę.

Skoro cenowo tak to wygląda a sprzedawca daje roczną gwarnację to bym brał tego Nokiana. Na wiosnę cena pójdzie do góry. A co do odszkodowań to należy się z tym liczyć, ubezpieczyciel skorzysta z każdej możliwości żeby zatrzymać sobie pieniądze.

Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia!

Rozmiary 215/65/16 albo 235/60/16 i wieksze sa podane na slupku. Stosownie do kalkulatora zamiennikow: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

moze moglby rozwazyc 225/60/16. Podana roznica średnicy jest <2% a wiec "zalecana". Auto bedzie ciutke nizej co latem nie przeszkasza, no i moze odrobine mniej komfortowe.

Tylko:

1) dlaczego producent nie przewidzal takiego rozmiaru (tzn. nie podal go na slupku)

2) znowu kwestia ubezpieczyciela o zlej woli :)

Prosze o porady.

Opublikowano
Między tymi "fabrycznymi" rozmiarami jest 2,5 mm róznicy w średnicy czyli zapewne na tyle mało że różnice w ciśnieniu podczas pompowania czy użytkowania daja podobne odchyłki. A 225/60/16 ma juz prawie 10 mm różnicy na średnicy i być może ze względu na wskazania komputera (prędkość, pomiar odległości itp.) BMW już nie dopuszcza takiej odchyłki. A co do rozmiaru który jest na słupku czy tez w Briefie czy manualu to na etapie projektowania modelu konstruktorzy wybieraja kilka określonych rozmiarów kół a potem auto przechodzi testy jezdne gdzie zawężają wybór opon do najlepiej spisujacych się w aucie. Skoro piszesz że przedkładasz bezpieczeństwo i komfort jazdy w koleinach nad aktywną walką z kierownicą to im weższy profil tym lepiej, na pewno 215 lepiej się zachowają niż 225 (przy fabrycznym zawieszeniu)
Opublikowano

Mam nadzieje, ze nie naduzywam waszej cierpliwosci kontynuujac ten watek. Zaczynam kombinowac jak kon pod gorke bo wydatek jest spory (a jestem po zakupie 4 zimowek Fulda) - nie udalo mi sie znalezc markowej opony w rozmiarze 215/65/16 98W (tutaj korekta nie 100W jak podalem wczesniej a wlasnie 98W) za ponizej ... 500 zł/sztuke (Dunlop SP SPORT 200), oczywiscie oprocz podanej we wczesniejszym watku opony z Indonezji za 300 zl. A co gorsze - wariant 230/60/R16 100W przyzwoitego Barum'a jest za 400 zl/sztuke.

I badz tu czlowieku madry. :doh:

Zaczynam znowu sie sklaniac do oponu Made in Indonesia. :worried:

Opublikowano

http://www.opony.com/opony/50319_pirelli_p6000_.html

580pln

http://www.opony.com/opony/46796_dunlop_sp_sport_200.html

560pln

rozumiem, ze pare stow piechota nie chodzi, ale warto sie szarpac i szukac 'koniecznie ponizej 500pln' i targac jakies indonezje czy firmy krzaki, jak powyzej 500 juz masz to czego szukasz od topowych marek, spelniajace normy i na pelnej gwarancji?

a w ogole to w gre wchodzi tylko ten jeden konkretnie rozmiar?

Opublikowano

Daj spokój z Indonezją czy Chinami! Na oponie napisać można wszystko, nawet 120Y.

Skoro nie starcza funduszy, a każdy z nas to zna, to kup teraz 2 sztuki - przecież letnich i tak teraz nie założysz, dozbieraj kasy i wiosną kup następne dwie. Na pewno będzie taniej jak pójdziesz w mniejsze od fabrycznych indeksy ale nie mogę Ci tego doradzać (niemniej, mając lekką nogę użytkowałem takowe i było o.k.). Ale tylko renomowane marki.

Opublikowano
www.oponytanio.pl znam. Mentalnie niestety mam spory opor aby zasilac zagraniczne konta. Kilka osob, nawet na tym forum, ma poprawne doswiadczenia wiec rzeczywiscie moze najwyzszy czas przelamac lek w sobie ...
Opublikowano
www.oponytanio.pl znam. Mentalnie niestety mam spory opor aby zasilac zagraniczne konta. Kilka osob, nawet na tym forum, ma poprawne doswiadczenia wiec rzeczywiscie moze najwyzszy czas przelamac lek w sobie ...

:?:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wystosowalem do PZU pismo z zapytaniem czy zamiast indeksu 98W moge użyć 98V lub 98H. Nie wiem czy odpowiedza. Moze odpowiedza ale pokretnie...

1. Czy ktos spotkal sie z sytuacja odmowy odszkodowania ze wzgledu na zanizony indeks (byla kiedys interwencja Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie opon letnich uzywanych w zimie - wygrana!)?

2. Rozumiem, ze z policja niemiecka nie ma zadnych dyskusji - mandat od razu, czy to prawda? Wybieram sie do Beligii latem.

Opublikowano

[oskwil napisał]www.oponytanio.pl znam. Mentalnie niestety mam spory opor aby zasilac zagraniczne konta. Kilka osob, nawet na tym forum, ma poprawne doswiadczenia wiec rzeczywiscie moze najwyzszy czas przelamac lek w sobie ...[/oskwil napisał]

:?:

Kupując jakiekolwiek opony zailasz zagraniczne konta. Nie ma polskich firm oponiarskich (niestety).

Co do PZU to chyba szukasz dziury w całym, zbyt skrupulatnie, ale w Niemczech mandacik mogą wlepić, lepiej jeżdżąc za granicę trzymać się indeksu

Opublikowano

polecam stronkę oponytanio.pl ceny (z wysyłką) są o wiele korzystniejsze niż zostały podane przez Was wyżej i co ważne opony dostajesz świeżynki (chyba, że co innego wynika z opisu)

dla porównania te nokiany, o których piszesz kosztują tam 450 PLNów, a co do opon leżakowanych, to nie sądzę, żeby ktoś uwzględnił reklamację ze względu na słabą jakość gumy - musiałby się bąbel chyba zrobić :wink:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

wembur, niestety nie zrozumiales tekstu pisanego.

oponytanio.pl to sklep internetowy z siedziba w Hannover a np. opony.pl w Bydgoszczy. a to oznacza potencjalne klopoty np. z reklamacja czy procesem sadowym. w miedzy czasie dowiedzialem sie, ze oponytanio.pl to bardzo renomowana firma, o statusie spolki publicznej wiec nie powinno byc z nia klopotow.

Opublikowano
Wystosowalem do PZU pismo z zapytaniem czy zamiast indeksu 98W moge użyć 98V lub 98H. Nie wiem czy odpowiedza. Moze odpowiedza ale pokretnie...

1. Czy ktos spotkal sie z sytuacja odmowy odszkodowania ze wzgledu na zanizony indeks (byla kiedys interwencja Rzecznika Ubezpieczonych w sprawie opon letnich uzywanych w zimie - wygrana!)?

I tu sie pewnie zdziwicie. PZU oddzwonilo z informacja ze owszem do auta powinno sie zakladac opony o indeksach ktore przewiduje producent, jednakze biorac pod uwage, ze nawet indeks H daje spory zapas powyzej jakichkolwiek dopuszczalnych predkosci w kraju, moge zalozyc 98H zamiast 98W.