Skocz do zawartości

wymieniac olej w skrzynii czy nie???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Chodzi o olej w automacie.Pytalem u specjalisty o wymiane oleju w automacie (320 td,2003r),powiedzial,ze olej w tym roczniku ma dozywotnia gwarancje i wymienia sie go tylko jezeli skrzynia zaczyna cieknac.Jestem troche skolowany :roll2: bo z tego co czytalem olej powminienem wymienic bez wzgledu na rocznik.Co o tym sadzicie,czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

Opublikowano
to chyba też zależy od przebiegu auta, moge ci powiedzieć na przykładzie merca w211 automat- mercedes na początku też twierdził, ze olej w skrzyni jest tak zwany long life i jest niewymienny, ale wiadomo, ze teoria z praktyka niezawsze idzie w parze...teraz dopuszcza wymiane co 100tyś km
Opublikowano

Temat poruszany milion razy, nawet jeśli nie potrafisz, lub nie chce ci sie używac opcji "szukaj" , to w dziale 3-jek jest indeks tematów i jest tam pare o automatach i oleju.

Jesli nadal nie chce Ci sie szukać to:

Tak, należy wymieniać olej mimo że jest dozywotni. A jaki olej nalezy nalać ? To już musisz sobie poszukac.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Uwierz mi,ze szukalem i tak samo jak w tym przypadku nie moglem znalezc jednoznacznej odpowiedzi.Sam zobacz,ze Twoja odpowiedz rozni sie od odpowiedzi przyslanej przez " przemo_mdc"...

Pozdrawiam

Opublikowano
Uwierz mi,ze szukalem i tak samo jak w tym przypadku nie moglem znalezc jednoznacznej odpowiedzi.Sam zobacz,ze Twoja odpowiedz rozni sie od odpowiedzi przyslanej przez " przemo_mdc"...

Pozdrawiam

Wymieniaj. Ja wymieniłem i jestem zadowolony.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Odradził w sensie ze szkoda pieniedzy
zapytam, czym kierują się wypowiadając takie opinie? Dziwi mnie to bardzo, ponieważ w manualu powinno się wymieniać olej przynajmniej raz na 100K km.
Opublikowano

ja wymieniłem i nie żałuje bo są to napeawde nie duze koszta a zawsze jest świeży a nie przepracowany,

nigdy nie ma pewności jeżeli chodzi o przebieg nigdy!!!!

Pozatym nawet mały przebieg może być zrobiony po mieście gdzie cały czas się wahluje lewarkiem i olej jest przepracowany i to bardzo.

Opublikowano

Zmieniałem olej w skrzyniach swoich aut (BMW) i zawsze był czyściutki przebiegi grubp ponad 100 k km. Ponadto chwyt nie chwyt reklamowy są to oleje o przedłużonej żywotności i o ile nie ma bezpośredniego zagrożenia jak przy skrzyni automatycznej nie mam zamiaru być nadgorliwy.

Kazdy ma swoje upodobania to była moja opinia dodatkowo wsparta doświadczeniem i zaleceniem firmy koniec tematu.

Tych którzy mi tak skoczyli do gardła zapytam a wymieniacie sondy lambda przy przebiegu 160 tys ?, mimo ze komputer nie wykrywa błedów ?.

Opublikowano

Niepotrzebnie się unosisz. Olej w skrzyni to taki sam olej jak każdy inny. Silnikowy, przekładniowy, hydrauliczny... Nie ma olei "wiecznych" Kazdy sie zużywa. I w zależności od tego w jaki sposób jest skrzynia eksploatowana.

Lepiej wymienić - profilaktycznie, niż nie wymeinić i np. narzekać na synchronizatory.

Jeśli biegi ciężko wchodzą przy niskiej temperaturze, lekartswem może być wymiana.

P.S. Sonda akurat nie jest tu dobrym przykładem, bo jej zuzycie też zalezy od formy eksploatacji, stanu paliwa itp...

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Witam Panowie.

Chodzi o olej w automacie.Pytalem u specjalisty o wymiane oleju w automacie (320 td,2003r),powiedzial,ze olej w tym roczniku ma dozywotnia gwarancje i wymienia sie go tylko jezeli skrzynia zaczyna cieknac.Jestem troche skolowany :roll2: bo z tego co czytalem olej powminienem wymienic bez wzgledu na rocznik.Co o tym sadzicie,czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=41645

Opublikowano
Dragon240-BMW Klub Polska - nikt nie skacze Ci do gardła i nikt nie miał takiego zamiaru. Jestem dociekliwy i tyle. Zgadzam się w całej rozciągłości z moim przedmówcą M330d. Sam napisąłeś że wymieniałeś co o Tobie dobrze świadczy więć nie wiem czemu tak się obruszyleś. Każdy z nas chce żeby auto było jak najmniej bezawaryjne. Wymiana napewno nie zaszkodzi ale jedynie moze pomóc. W skryzniach manualnych kazemu zdaża sie żle wbić bieg i za każdym razem powstaja opiłki które kleją do siebie olej itd. Jeśli się wymieni zawsze niweluje mozliwość uszkodzenia synchronizatorów. Jeśłi nasza dociekliwość jest za duża to powiedz nie będziemy pytać i dyskutować.
Opublikowano
Każdy z nas chce żeby auto było jak najmniej bezawaryjne.

no ja akurat wolę jak jest najmniej awaryjne :mrgreen:

dodam od siebie że po 250tys km na dnie skrzyni to już nie był olej ale galareta :lol:

Opublikowano

Może źle to odebrałem.

Moim skromnym zdaniem jeżeli źle wchodzą biegi albo coś sie dzieje w skrzyni ręcznej to jak najbardziej warto wymienić olej bo może on pomóc, ale z doświadczenia wiem ze jeżeli skrzynia działa super to nie ma sensu zmieniać oleju bo ilekroć to robiłem przekonywałem sie ze to tylko szukanie dziury w całym bo olej był czyściutki jak nowy.

Inaczej sprawa może wyglądać ze skrzynia automatyczną one sa bardziej narażone a do tego kosztowne, dodatkowo są tam tarczki i elementy które są wrażliwe na kiepski olej wiec, piszą czy nie piszą żeby wymieniać zmienił bym na oryginalny dla pewności raz na 100 000 bo prawdą jest ze to nie jakieś straszne pieniądze. jeżeli chodzi o automat są to jednak kwoty kilka razy większe niż w ręcznej ale i tak znacznie mniejsze niż remont skrzyni.

Dlaczego podałem przykład sond dlatego że tutaj producent zaleca wymianę po 160 tys a większość tego nie robi i to im nie przeszkadza i taka wymianę przeprowadza jak sonda nawali ewidentnie i komputer pokarze błąd a bardzo często one mimo ze nie pokazują błędów sa już zużyte.

Podsumowując kupiłeś automat z niewiadomego źródła zmień olej, masz skrzynie ręczna i działa bez zarzutu a dla pewności sprawdziłeś stan oleju i jego jakość przelewem i nie masz zastrzeżeń nie ruszaj bo to nieekonomiczne. Masz kasę do "wyrzucenia" i świadomość ze masz nowiutki olej w skrzyni daje ci wiele radości to sobie wymień tylko że ja uważam ze są inne bardziej wskazane wymiany.

Nawet jak ktoś "wyrzuca" kasę na mniej potrzebne wymiany naprawy itd to go rozumie bo każdy grosz ładuje w auto i na pewno mi sie to nie zwróci ale daje mi to wiele radości i często nikt mnie nie przekona że nie warto przeprowadzać jakiejś wymiany czy naprawy kiedy juz sobie postanowię coś zrobić. Tylko często po fakcie zdaje sobie sprawę z tego ze było to zbędne i tylko pozbyłem sie kasy wiec stojąc z boku chce uczulić innych na chorobę jaką jest pakowanie ogromnej kasy w auto co nie znaczy ze trzeba zajechać i wyeksploatować je.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o takie profilaktyczne wymiany typu sonda jak podałeś to jak padnie sąda to ewentualnie poczukajesz po kieszeni przy tankowaniach a jak padnie ci skrzynia to raz że auto może nie wrócić do domu i jesteś uziemiony na pewien czas i mało tego to jeszcze dostaniesz dość sporo po kieszeni bo pożałowałeś np 100 zl na 2 litry oleju.

Będąc o 100zł lżejszym z nikogog dziada nie zrobi ale za to z 1000zł to już jest kłopot.

Pozatym skoro ci się nie zwróci to co inwestujesz w auto to przypuszczam że przy sprzedarzy po wyciągasz wszystkie dodatki z auta je opchniesz oddzielnie wtedy bedzie jeszcze na plusie.

Wiele osób woli coś wymienić jak są to nie duże koszta, i mieć głowę spokojną. Można też nie wymieniać własnie tak głupiego oleju i to też normalne w miare podejście bo fakt że skoro jest dobrze to po co ruszać.

Mi na przykład 100zł przy wcześniejszych 600zł włozonych w auto po zakupie na podstawowe rzeczy nie zrobiło róznicy - i teraz wymieniłem jeszcze termostat i płyn w chłodnicy kolejna 100. Ale mam to z głowy i jestem pewien że nabywca przyszły będzie chetniejszy do zakupu auta bo stan techniczny auta będzie wzorowy i tu nie będzie się trzeba tłumaczyć głupim stwierdzeniem " to nie jest nowe auto".

Wiec wyminiać można jak ktoś chce nie zaszkodzi ani nie pomoże.

Myśle że nie ma powodu na rozważaniem dalej nad tym tematem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.