Skocz do zawartości

mróz+ woda w paliwie= rozsadzona pompa wtryskowa ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zecz miala miejsce w tydzien po zakupie mojej nowej maszyny tzn 525 tds. samochod kupilem tydzien temu w niemczech i do momentu pierwszego takowania w polsce nic sie nie dzialo auto odpalalo od dotkniecia na zimnym ( przy mrozie ) jak i na cieplym. tragedia stala sie w momencie gdy zatankowalem ON na stacji niedaleko mojego miejsca zamieszkania. kiedy tankowalem rezerwa juz sie swiecila zalalem 50l. swiezutkiej ON i po przejechaniu kilku kilometrow od tanikwania odczylem spadek mocy troszke mnie to zaniepokoilo ale do pracy dojechalem. po zakonczonym dnia pracy kiedy poszedlem do samochodu mial on drobny problem z odpalaniem ( co nie dzialo sie przed tanikowanie ) kiedy juz odpalil bylo calkiem dobrze do domu dojechalem choc byl dosc slaby. pomyslalem ze ta ropa byla jakas trafiona i na nastepny dzien ( sobota ) postanowilem pozbyc sie tej ropy. rano poszedlem zobaczyc jak odpali swiece podgrzane, zaczynam krecic i nic, ponawiam grzanie swiec znowy krecei dalej nic. nagle poczulem zapach ropy wyszedlem z auta i pod maska niby nic sie nie stalo ( nie bylo widac zeby gdzies leciala ropa ) ale jak zajrzalem pod auto to mnie zamurowalo- plama ropy i sciekala jeszcze po misce olejowej. zaczalem szukac i znalazlem rysa w krztalcie ksiezyca na spodzie pompy wtryskowej. dodam ze w nocy znacznie przymrozilo i jak przemyslalem na spokojnie sprawe to doszedlem do wniosku ze paliwo musialo zawierac dosc duzo wody ktora zamarzajac rozwalila pompe :(

w takim razie mam pytanie czy taka obudowe pompy idzie kupic czy czeka mnie wymiana pompy na inna a moze kupic uszkodzona i przelozyc wnetrznosci z mojej ktora byla idealna

Opublikowano

wymiana filtra w tej sytuacji nie pomoze pompa wtryskow jest peknieta a filtr wykrecilem zeby przewodow nie porozsadzalo, przewody cisnieniowe tez poluzowane. samochod wstawilem do garazu kumpla zebym mogl zaczac rozbierac pomalu osprzet i wyjac pompe

ile moze kosztowac sama obudowa pompy lub uszkodzona pompa na przekladke flakow

Opublikowano

no kolego współczuję, a tak swoja drogą to za te naprawy powinni zapłacic oszuści, u których zatankowałeś ten syf.

co do pompy wtryskowej, to niewiadomo co tak naprawde sie znią stało - móbł ja cała szlag tarfić, ceny niestety sa niemałe - to jeden z najdroższych osprzętów silnika....

Opublikowano

ceny sprawnych 900-2000 zł, mam nadzieje ze tylko obudowa pekla i wystarczy ja wymienic a jeszcze lepiej gdyby to tylko ta uszczelka co na spodzie jest bo uszczelnienie calej pompy to ok 300 zł. stacji co tankowalem moge miec problem udowodnic ze to ich wina bo rachunku nie wzialem.

ma ktos moze sama obudowe w razie czego do odsprzedania

Opublikowano
Z sama obudowa to moze byc problem. Watpie aby ktos sprzedawal sama obudowe. Jednak mozesz podzwonic po pompiarzach. Oni takie rzeczy naprawiaja, moze beda mieli i obudowe
Opublikowano
teraz to i tak nic nie zalatwie musze poczekac do 27-28 o ile wolnego nie maja a jesli tak to dopiero po nowym roku :(
Opublikowano
dlatego warto lac rope z BP lub Shella i w dodatku ta draższą, co sam tak robie i zawsze brac fakture lub paragon , te firmy sa bogate i w momencie trafienia nawet sprawy do sadu o odszkodowanie to nie powinno byc problemu z kasa, a jak by chcieli to niech nawet sobie biora próbke ropy do testów
Opublikowano
rope do badania mam bo troszke tego bylo wlane. teraz nie ma co gdybac tylko kase musze zbierac na remont starej lub nowa pompe
Opublikowano

Wspolczuje przykrej przygody...

A pompiarzom to mozemy tam skoczyc, gdzie mozemy ich pocalowac... :mad2:

Prawo jest tak skonstruowane, ze chroni tych rzezimieszkow. W moim miasteczku Orlen sprzedaje taka zupe smierdzaca wszystkim, tylko nie paliwem, ze samochody nie sa w stanie pod gorke podjechac... I co? I nic! Kiedys zasuwalem do Gdanska na ich paliwie stara zastawka, bo hak miala, a ciagnalem pusta przyczepke. Chcialem nawet zawrocic do domu, ale jakos sie dowloklem na 3-cim biegu... Zaladowalem, zatankowalem na Shellu i z pelna przyczepka zasuwalem stowa, gorka, nie gorka.

Panowie pompiarze tylko sie smieja, wiedza, ze moga bezkarnie kombinowac. Nie jestesmy w stanie im niczego udowodnic, nalezaloby chyba brac paliwo komisyjnie. Jezeli sie nasle kontrole, to i tak guzik. Maja swoje kanaly i sa w pore ostrzezeni. Jezeli bedzie wsypa, zaplaca najwyzej 500 zetow.

Beemke tankuje tylko w Gdansku na BP lub Shellu. Na szczescie jeszcze sie tam nie nacialem.

Wesolych, Spokojnych i Szczesliwych Swiat!

Arraial do Cabo, RJ, Brasil.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
wątpia by w ropie mogło być tyla wody by pompe rozerwało , raczej auto poprzedni właściciel sprzedał bo wiedział o pęknięciu ...