Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A propo - gdzieś czytałem że jeśli posiada się instalację LPG a mieszanka gazu jest za bogata to ekonomizer będzie pokazywał mniejsze chwilowe spalanie na 100 km niż jest w rzeczywistości- O.K. - u mnie tak było - na paliwie pokazywał mi 10-12 l/100 km -po przełączeniu na gaz pokazywał 4-6 l/100 km - przy tych samych obrotach silnika na tym samym biegu - ALE - pojechałem do gaziarza - ponieważ nie chodziło mi autko na zimnym silniku na gazie - przeczyścił zaworek ze sprężynką w elektrozaworze - do krokowca nawet nie zajrzał- i wziął sie za regulację - -stwierdził że normy były lekko przekroczone ( na średnich1.6 zamiast 0.5 a na niskich 0.5 zamiast 0.3)- po wszystkim powiedział że jeśli się nie poprawi to nie pozostaje mi nic innego jak wymiana reduktora :jawdrop: wspomnę o tym że instalka ma 15 m-cy- teraz jeżdżąc - jak mocniej dam w pedał gazu na LPG ekonomizer pokazuje mi 20-22l/100 km :mad2: - ja wiem że nie ma co się sugerować wskazaniami ekonomizera - ale pod butem czuję że auto jest słabsze - a i jeszcze jedna ciekawostka- powiedział mi że u mnie Lambda Control Unit jest wstawiona na sztukę :duh: - co mam teraz zrobić - jechać do niego kazać mu ustawić wszystko tak jak było - czy poczekać i zobaczyć jak się będzie zachowywać moja Betsi- doradźcie.
masqo
Opublikowano

Witam, kolego poprostu miałeś ustawioną za bogatą dawke gazu,u siebie też mi nieraz pokazuje na trasie przy 120Km/h 5l a na Pb 2x tyle, i teraz jak ustawił to jest słabsza (mniej gazu dostaje).

Co do reduktora to niedaj się zrobić bo gaziaże marże mają nie małą ale wystarczy zestaw naprawczy(na allegro jest mnustwo) o ile to reduktor.

Opublikowano
Wiesz najciekawsze jest to że ja specem ni8e jestem -ale wiem tyle że za obroty biegu jałowego odpowiada silniczek krokowy- mówiłem mu że tylko na zimnym - on i tak swoje- a i jeszcze sprawa tej "lambdy"- jakby komp nie był podłączony to by autko szalało z mieszanką- a tu nawet normy spalin nie były mocno przekroczone - nie wiem - może poszukam lepszego Fachmana.
masqo
Opublikowano
Jeżeli autko dobrze chodzi na Pb to dobrze że nic przy krokowym nie grzebał, a jak auto kuleje na gazie (nie trzyma obrotów)na zimnym to raczej reduktor, ale instalka świeża, może wystarczyło by przeregulować.Nowy reduktor jak jakiś czas pochodzi to membrany troche twardnieją i układają się, i silnik chodzi dobrze jak się zagrzeje (w lecie tego nie czuć problem zaczyna się w zimie).
Opublikowano
masqo, jestes z tego bukowna k. Olkusza? a gdzie do gazownika jezdzisz? podjedz moze do gajera do olkusza, oni tam dobrze robia to powinni sobie poradzic z Twoim sprzetem:)
Opublikowano

tam byłem właśnie u pana Gajera - a i stwierdzenie że komp nie podłączony

:jawdrop: to mnie rozbiło najbardziej

masqo
Opublikowano
yhy.. no to mnie zdziwiles, mi tam zawsze pomagali z samochodem, no ale z bmw jeszcze nie bylem, moze to dla nich za wysokie progi na ich nogi :mrgreen:
Opublikowano

Kontynuuje wątek ponieważ dziś okazało się się że po tych "regulacjach" moja Betsi :

1. Auto straciło na dynamice - wiem przedtem była bogatsza mieszanka- auto mocniejsze teraz jest uboższa auto -słabsze

2. Auto przy takiej samej jeździe pali mi około 1 l/ 100 km więcej - dlaczego ? wydaję mi się że trzeba szukać wyjaśnienia w punkcie 1. - po prostu żeby bujnąć samochód tak samo jak wcześniej żeby wbić kolejny bieg bez starty elastyczności muszę albo dłużej kręcić go na delikatnym gazie albo głębiej wcisnąć gaz- żeby uzyskał odpowiednie obroty- z zasady nie piłuję samochodu dalej niż 3000-3300 obr/min - przedtem paliła mi 11 l/100 km w jeździe mieszanej - i ładnie chodziła jak na 1.6 m40 - obecnie 12l/ 100 km i troszkę jej brakuje- ale jak powtarza człowiek gazownikowi że mieszanka jest w porządku tylko auto nie pracuje na zimnym silniku na gazie to taki musi się wziąć za regulację - bo przecież za coś trzeba wziąć 50 zł - nie?

masqo
Opublikowano

ehh, z gazownikami juz tak jest, wydaje mi sie ze trzeba szukac taki rozwiazan zeby mozna bylo sobie samemu duzo rzeczy porobic np. blos

czytalem posta jednego kolegi z forum, ktory pisal jak pojechal na regulacje gazu z odpieta specjalnie sonda lambda, a gazownik mu tam ostro regulowal i powiedzial, tak tak juz wszystko OK, skasowal 50 PLN :duh:

moze rozwiazaniem u Ciebie bylby BLOS, sam moglbys sobie regulowac mieszanke na sonde, lub jakbys czul ze cos nie tak, u mnie sie sprawdza

co do tego spalania to moze sprobuj sie pobujac jak emeryt przez jakis czas i wtedy zobacz ile spali, bedziesz mial wyjasnienie czy rzeczywiscie dusisz za bardzo gaz czy jest cos jednak jest cos nie tak ustawione

pozdro