Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie pytanko.

Otóż zakupiłe auto (e39 99r 2.5l) z Niemiec i jestem na etapie załatwiania spraw urzędowych.

Mam juz prawie wszystkie wymagane dokumenty, jutro jade do urzędu celnego aby załatwić akcyze następnie do wydziału komunikacji aby zarejestrować auto.

Moje pytanie jest nastepujące czy wymagane jest w wydziale komunikacji zaświadczenie o zwolnieniu podatku VAT? (o tym dokumencie zapomnialem)

Jak długo czeka się na decyzje w urzędzie celnym?

Ile trwa załatwianie rejesteacji w wydziale komunikacji i czy jest możliwość załatwienia tego samego dnia? Jakie dokumenty są potrzebne do uzyskania tablic próbnych?

podejrzewam że w okresie przed świątecznym będzie spory tłok, bo nowe przepisy mówią że trzeba mieć dowód rejestracyjny niemiecki. Ja właśnie takowy posiadam. Czy dzięki temu bedzie łatwiej zalatwić rejetracje?

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano
Generalnie sprawa wyglada tak: robisz badania techniczne + tlumaczenia dokumentow po czym skladasz papiery w urzedzie celnym (AKC-U) sluzace do oplacenia akcyzy oraz w urzedzie skarbowym (VAT-25 bodajze) czyli wlasnie zaswiadczenie o zwolnieniu z podatku VAT. Tych papierkow jest dosc duzo bo do kazdego z urzedow musisz zaniesc kopie oryginalnych dokumentow, badan technicznych etc. Jak to zlozysz to czekasz tyle ile Ci powiedza po czym idziesz do obu urzedow i odbierasz po jednym papierku. Z tymi papierkami ktore dostaniesz w urzedach oraz ktore posiadasz oprocz tego idziesz do wydzialu komunikacji gdzie dostajesz odrazu tablice docelowe oraz probny dowod rejestracyjny. Jak juz to zrobisz pedzisz ubezpieczyc autko. I to tyle z grubsza.

Galeria samochodu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=157&t=246628

Komputery, konsole, gry - sprzedaż, serwis. http://WWW.ZETCOM.ORG

Opublikowano
w skarbowym składasz wniosek o wydanie VAT 25 koszt to niecałe 170 zł a reszta jak wyżej.A i jeszcze jedno złóż dokumety do agencji celnej i masz spokój bez chorych pytań celników itd a kosztuje to tylko 70 zł+akcyza
Opublikowano
Generalnie sprawa wyglada tak: robisz badania techniczne + tlumaczenia dokumentow po czym skladasz papiery w urzedzie celnym (AKC-U) sluzace do oplacenia akcyzy oraz w urzedzie skarbowym (VAT-25 bodajze) czyli wlasnie zaswiadczenie o zwolnieniu z podatku VAT. Tych papierkow jest dosc duzo bo do kazdego z urzedow musisz zaniesc kopie oryginalnych dokumentow, badan technicznych etc. Jak to zlozysz to czekasz tyle ile Ci powiedza po czym idziesz do obu urzedow i odbierasz po jednym papierku. Z tymi papierkami ktore dostaniesz w urzedach oraz ktore posiadasz oprocz tego idziesz do wydzialu komunikacji gdzie dostajesz odrazu tablice docelowe oraz probny dowod rejestracyjny. Jak juz to zrobisz pedzisz ubezpieczyc autko. I to tyle z grubsza.

hmm a nie do się to jakoś przyspieszyć bo ja chce na święta jeździć nowym autkiem :D Czy jest jakiś sposób zeby otrzymać próbne numery i nie robić urzędu skarbowego?

Opublikowano
w skarbowym składasz wniosek o wydanie VAT 25 koszt to niecałe 170 zł a reszta jak wyżej.A i jeszcze jedno złóż dokumety do agencji celnej i masz spokój bez chorych pytań celników itd a kosztuje to tylko 70 zł+akcyza

taki właśnie mam zamiar, nazywa się to chyba VAT-24

a agencja celna myślałem ze jest tańsza :(

Opublikowano
kolego w skarbowce czekasz na vat nawet do tygodnia.nie przyspieszysz tego no chyba ze masz znajomosci w skarbowym.a najlepsze jest to ze nie dostaniesz probnych tablic bez kompletu dokumentow :) wiec niestety nie bedziesz mial autka na swieta - no chyba ze w garazu,
Opublikowano
Bez znajomosci nic nie przyspieszysz aczkolwiek ostatnio i tak u mnie (Nowy Sacz) zalatwiaja ekspresowo, zwykle czekalo sie +/- 5 dni czyli podobnie jak mowil kolega Kifiu natomiast rejestrowalem swoj nowy nabytek klika dni temu i czekalem o dziwo tylko 2 dni a w celnym zrobili papiery z dnia na dzien :jawdrop: Ogolnie pedz jak najszybciej zlozyc papiery bo im wczesniej to zrobisz tym wczesniej zasiadziesz do nowego samochodu. Pozdrawiam i zycze uprzejmosci urzednikow :)

Galeria samochodu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=157&t=246628

Komputery, konsole, gry - sprzedaż, serwis. http://WWW.ZETCOM.ORG

Opublikowano

no chłopcy chyba niezły ze mnie petent bo dzisiaj udało mi się załatwić prawie wszystko... nawet odebrać VAT25 :lol:

Na podziałek zostało odebranie odpowiedzi z celnego i mam czas do 12 żeby zarejetrować autko :D

tak więc może na święta uda się pośmigać nową furką:)