Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, dzisiaj w wolnej chwili pobawiłem się funkcjami w ukrytym menu OBD i zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego tam średnie zużycia paliwa wynosi 9,6l (chyba tyle spala) a na kompie w navi uparcie pokazuje 11,2l. Czy jest możliwa korekta tych wskazań na bardziej przyjazne dla oka.
Opublikowano

masz kilka średnich spalań w E60

i widząc po cyfrach tak właśnie wychodzi 9,6 to te spalanie całościowe a te 11,6 to spalanie od tankowania dotankowania zreszta oba można w każdej chwili kasować i zacząć od nowa

tak to chaotycznie wytłumaczyłem musisz wejsc w navi pózniej komputer pokładowy 9,6l nastepnie zakładka komputer podrózny 11,2 plus wiele pocji ustawień przydatnych w podróży

hej

Opublikowano
Nie dokładnie o to mi chodziło. Tora jest tak że auto zawsze mi wyświetla na wyświetlaczu między zegarami ponad 11l i to samo jest na wyświetlaczu w navi w obu funkcjach bordkompa. Zawsze po tankowaniu kasuje te dane i nie umie zejść poniżej 11l a z wyliczeń mieści się w granicach 10l. Dzisiaj mnie jednak coś tknęło i weszłam do tych ukrytych funkcji OBD zgodnie z instrukcją z forum stworzoną przez jeromera, i tam wyraźnie pokazuję średnie 9,6 co jest bardzo prawdopodobne. Czyli wychodzi na to że wyświetlane dane są przekłamane w stosunku do tych jakie są zapisane w obd. I teraz pytanie czy jest możliwe wystrojenie tego za pomocą tego ukrytego menu, czy trzeba jednak użyć GT1 lub innego serwisowego badziewia.
Opublikowano
Nie dokładnie o to mi chodziło. Tora jest tak że auto zawsze mi wyświetla na wyświetlaczu między zegarami ponad 11l i to samo jest na wyświetlaczu w navi w obu funkcjach bordkompa. Zawsze po tankowaniu kasuje te dane i nie umie zejść poniżej 11l a z wyliczeń mieści się w granicach 10l. Dzisiaj mnie jednak coś tknęło i weszłam do tych ukrytych funkcji OBD zgodnie z instrukcją z forum stworzoną przez jeromera, i tam wyraźnie pokazuję średnie 9,6 co jest bardzo prawdopodobne. Czyli wychodzi na to że wyświetlane dane są przekłamane w stosunku do tych jakie są zapisane w obd. I teraz pytanie czy jest możliwe wystrojenie tego za pomocą tego ukrytego menu, czy trzeba jednak użyć GT1 lub innego serwisowego badziewia.

Witam. jest możliwe wystrojenie tego wskazania w obd, ale trzeba poznać średnie spalanie rzeczywiste (tankowanie i liczenie). Poza tym to wskazanie w navi i idrive nie będzie nigdy rzeczywiste - jest także niekorygowalne.

Opublikowano
Witaj jeromer o to mi chodziło, w tych zablokowanych funkcjach obd wskazanie pokrywa się z rzeczywistością więc tego nie ma potrzeby korygować, ale to co wyświetla navi z idraivem jest zawyżone o ponad 1l, i jest to denerwujące szczególnie że nawet jak bardzo delikatnie jeżdżę to nie wiele pomaga. No i jeszcze aspekt estetyczny, drażni mnie to, i nawet nie ma się czym chwalić przed pasażerami :lol: .