Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od wczoraj pojawił mi się taki problem. Przy każdorazowym włożeniu do stacyjki kluczyka licznik średniego spalania, średniej prędkości i przebytych kilometrów wskazują na 0. Po odpaleniu normalnie działają - tzn. podczas jazdy pokazują mi normalne wartości ale liczą od zera. Trochę upierdliwe - prawda?

Czy to kwestia samych zegarów czy grubsza sprawa? Może komputer się posypał?

Opublikowano
Nie będę sie upierał że napewno ale na forum ktoś napisał że od e-36 już nie ma akumulatorków w zegarach.W e-36(93r, mam schemat tylko samych połączeń do zegarów ) widać że za podtrzymanie pamięci może być odpowiedzialny bezpiecznik nr31(idzie bezpośrednio z akumulatora) jeżeli w e-46 się nie zmieniło to szukaj na tym odcinku(może nie mieć gdzieś dobrego styku lub w samych zegarach od wtyki x16 pin22 od przewodu czerwono-żółtego),niestety nie mam schematu samych zegarów.
Opublikowano
Nie będę sie upierał że napewno ale na forum ktoś napisał że od e-36 już nie ma akumulatorków w zegarach.W e-36(93r, mam schemat tylko samych połączeń do zegarów ) widać że za podtrzymanie pamięci może być odpowiedzialny bezpiecznik nr31

mam rozebrane 3 kpl zegarów do e36 - wierz mi, że nie ma w nich akumulatorów, jak e30... nie wiem co w nich podtrzymuje pamięć...

Opublikowano
Nie będę sie upierał że napewno ale na forum ktoś napisał że od e-36 już nie ma akumulatorków w zegarach.W e-36(93r, mam schemat tylko samych połączeń do zegarów ) widać że za podtrzymanie pamięci może być odpowiedzialny bezpiecznik nr31

mam rozebrane 3 kpl zegarów do e36 - wierz mi, że nie ma w nich akumulatorów, jak e30... nie wiem co w nich podtrzymuje pamięć...

:oops:

Opublikowano
Jeżeli w e-36 ich nie ma to tym bardziej nie ma ich w e46, żeby nie kasowało musi być podawane ciągłe napięcie na zegary a ten warunek spełnia w e36 tylko zasilanie z akumulatora bezpośrednio przez bezpiecznik nr31 pozostałe układy zegarów są zasilane przez stacyjkę.Żeby znaleść usterkę trzeba zacząć od tego w e-46 może być z innego ale nie musi, jeśli ma ktoś schemat do e46 niech napisze (z którego jest tam).Jeżeli napięcie dochodzi do zegarów bez włączania zapłonu to dopiero można szukać w zegarach.Ale najprędzej będzie to.
Opublikowano
bezpiecznik (przepalony?) raczej nie bo nie działały by ci inne urządzenia w e36 z bezpiecznika31 odpowiedzialnego między innymi za podtrzymanie pamięci w zegarach zasilany jest też komputer pokładowy,alarm,immobilajzer,moduł klimatyzacji i zegary wskaźników. Będzie raczej brak napięcia na drodze między bezpiecznikiem a wtyczką zegarów(brak dobrego styku lub śniedź) o ile nie ma usterki w samych zegarach ale sprawdź najpierw to.
  • 14 lat później...