Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przejrzałem forum i jest sporo o amortyzatorach i sprężynach, ale o samym demontażu tego co mnie interesuje nie znalazłem.

Pękła mi tylna sprężyna. Wiec aby ją /je/ wymienić ,muszę wykręcić amortyzator. I teraz pytanie. Gdzie mam szukać górnego mocowania tego amortyzatora?? W bagażniku go nie widzę, a tak prosto patrząc, to powinno się ono znajdować na wprost głośnika w tylnej półce! :shock: Czy ktoś to robił i mógł by mi podpowiedzieć co zdemontować i gdzie szukać górnego mocowania tylnych amortyzatorów?

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez Melonik
Opublikowano
OK, dajmy na to, że mocowanie jest pod półką. I jak mam się do nią dostać? Mam demontować kanapę, potem tą półkę, czy jest na to jakiś inny patent? Jeśli ktoś już się z tym "mordował", to proszę o jakieś w skazówki, żebym nie musiał rozbierać pół samochodu na darmo i przy okazji poobrywać połowę zatrzasków... :cry: . Jak by to było z przodu to bym głowy nikomu nie zawracał, podnosisz maskę i wszystko masz na dłoni, a tu?? yyyyyyy... trochę mi ręce opadają.
Opublikowano
kolego a w bagażniku nie masz jakiegoś dojścia ??? do takiej jak by kopuły ??

Właśnie, to było by zbyt piękne... ale niestety, aby dostać się do górnego mocowania amortyzatorów tylnych, należy zdemontować kolejno: siedzisko kanapy, oparcie kanapy, mocowanie środkowego zagłówka (może nie koniecznie ale na pewno ułatwi), boczki z lampkami obok zagłówków, tylną półkę, głośniki :shock: i pod nimi znajdziemy mocowanie amortyzatorów :dance: ale nie tak od razu, trzeba jeszcze odgiąć wykładzinke, bo można pomyśleć że ich tam nie ma! Ale spoko spoko, są :)

To tak edukacyjne, jak by ktoś kiedyś się podejmował i miał z tym problemy. Tak to się właśnie odkręca w E39 sedan. :)

Opublikowano

TYLKO PAMIETAJ ZEBY WSZYSTKO LADNIE I W TYM SAMYM MIEJSCU I WSZYSTKI ZATRZASKI ZATRZASNAC I NIC MLOTKIEM . MI PEWNE GLABY I MATOLY ZE STAREJ IWNICZNEJ CZY Z PIASECZNA CO REGENERUJA AMORY I INNNE CALE ZAWIESZENIA WYMIENIALI NA NOWE AMORY TYLNE TO TERAZ NA DOLKACH COS PISZCZY I ZGRZYTA I GLOSNIK CHARCZE I POBRUDZILI LAPSKAMI TAPICERE. ZJEBALEM ICH A ONI NIC SIE NIE STALO.

TERAZ SPECJALNIE POJADE DO NICH ABY WYMIENIC TYLNE WACZACZE I SPECJALNIE IM NIE ZAPLACE. NIECH CMOKNA MNIE W POMPE. CHYBA ZE USUNA BRUDY PO SOBIE FJUTY

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487