Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie może tą wiedzę, jak wymontowac cały zespół przednich świateł,

próbowałem to dzisiaj zrobic ale nie wiem jak zdjąc plastikową osłonę.

Po odkręceniu dwóch plastikowych wkrętow tylko górna częsc osłony

schodzi, podczas gdy dolna za nic nie chce zejśc.

Czy ta osłona ma jakieś inne śróbki, czy tylko zatrzaski?

Opublikowano

ja robiłem to godzinę temu :lol: lapmy leżą koło mnie i czekają na mycie :)

Przygotuj sobie lusterko, jakiś długi pręt i śrubokręt.

odkręcasz plastikową śrubkę na górze nerek i odrazu zabierasz się za uchwyty które siedzą pod lampami. nad lampą w uszczelce jest takie specjalne uszko w które wsadzasz pręt żeby zwolnić ten zaczep który manewrując lusterkiem zobaczycz pod lampą:) tutaj masz zdjęcie tych zaczepów http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50768&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=. zacznij od lewej strony z prawej jest trudniej, odkręć sobie tą śrubę trzymającą zbiorniczek spryskiwaczy, będziesz mógł wtedy go odgiąć w stronę silnika. Miłego dłubania... :)

http://img132.imageshack.us/img132/992/clipboard01wq6.th.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dobrze widzę, to ten dolny pręt, widoczny na zdjęciu, robi chyba coś strasznego – odgina pas przedni i grozi podrapaniem lub obtarciem jego krawędzi (i błotnika) :worried: . Nie wiem, czy nie lepiej jednak byłoby zdjąć zderzak (co jest bardzo łatwe), żeby mieć wygodny dostęp do tego miejsca od dołu.

Pozdrawiam (na pewno nie robiłbym tego taką metodą)

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
No co Ty Marek...zderzak ściągać??mi jak kolega wyjmował w e32 to zeszło mu ok 30min(4lampy)nie nie zdejmował zderzaka i nie mam żadnych ubytków na lakierze :)

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Możliwe, ale strach patrzeć. Ja bym zdjął (w sierpniu chyba 10 minut zajęło mi staranne wyjęcie zderzaka).

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Próbuję sobie trochę odświeżyć pamięć....

Po zdjęciu zderzaka zająłem się wyczyszczeniem pasa przedniego od dołu i wyszukaniem ewentualnych miejsc do ponownego zabezpieczenia. Z tego co ledwo pamiętam, widok od spodu jest zachęcający do ściągnięcia tego, mając dostęp właśnie od dołu....Chyba pomyślałem przez chwilę: "jak łatwo wyjąć pas”. Ale to było w sierpniu, miałem wtedy szeroko zarysowany front robót kontrolno-zabezpieczających :-) więc nie jestem w stanie np. naszkicować tego co widziałem (zdjęć tez nie robiłem :) )

A poza tym – zderzak ma uszczelkę (w dwóch odcinkach, pomiędzy zderzakiem i właśnie pasem przednim), która jeżeli jest stara, jest twarda i ma tendencje do zsuwania się z krawędzi zderzaka. Podejrzewam, że wkładając pas przedni przy założonym zderzaku, uszczelka może spaść ze zderzaka, a założenie jej potem może być kłopotliwe.

P.S.

Zderzak, to naprawdę szybka sprawa. Znacznie dłużej go rozbrajałem i myłem już po wyjęciu, przygotowując go do przekazania lakierni – był dla odnowienia cały malowany.

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano

ja na śrubokręt daje szmatkę i wtedy odginam tą listwę na bokach, nie zapomnij o kierunkach przykręcanych od środka .

Ja miałem skorodowane łby śruby od lamp więc wd 40 nic nie pomagało tylko i wyłącznie młotek i przecinaczek :wink:

(OO)=== OO===(OO)