Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej! Mam od przekładki mały problem z cholernym zaworem nagrzewnicy. Dwie osoby zdiagnozowały że to on ale nie potrafią nic na to zaradzić. Kiedy mam włączone ogrzewanie w środku pod kierownicą słychać regularne stukanie (częstotliwość w zależności od obrotów silnika). Jeśli przekręci się ogrzewanie na maks na zimno pukanie ustaje... Czy powinienem się tym martwić czy dalej po prostu zagłuszać radiem? Ile może kosztować nowy zawór?
Opublikowano
mam dokladnie ten sam problem. te same objawy. czytalem na forum juz , ze u innych te same objawy, ale do rozwiazania nie dotarłem.
Opublikowano
U mnie tak samo stuka, nawet po wymianie płynu chłodzoncego i odpowietrzeniu układu nic nie pomogło! A nowe elektrozawory do tanich nie należą więc zaczynam sie powoli do tego stukania przyzwyczajać!Będą one musiały poczekać do przyszłej zimy, no ale mimo wszystko też bym wolał wiedzieć czy sobie tak można z tym jeździć?
BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
No u mnie też ten zawór stuka ale nie ma nic wspólnego z pracą silnika stuka nawet jak przekręcę kluczyki na zapłon. Spróbuję go przeczyścić w weekend i dam znać czy pomogło.
BMW forever!!!
Opublikowano
No u mnie też ten zawór stuka ale nie ma nic wspólnego z pracą silnika stuka nawet jak przekręcę kluczyki na zapłon. Spróbuję go przeczyścić w weekend i dam znać czy pomogło.

Heh w e36 masz elektro zawór a to zupełnie inna bajka... Poza tym chciałbym żeby czyszczenie tego zaworu było równie proste jak wymiana żarówki kierunkowskazu... Spuszczanie płynu chłodniczego, rozbieranie plastików, dobieranie się do nagrzewnicy, potem odpowietrzania itd... A na końcu wcale nie jesteś pewien czy to cokolwiek zmieniło... Respect ;)

Opublikowano
No, ale w e36 też stuka i namierzyłem go pod maską przy podszybiu ręką można było wyczuć drgania przy każdym stuknięciu.
BMW forever!!!
Opublikowano
Witam

Mialem takie same problemy.

Problemem w moim przypadku była słabo wcisnieta wtyczka w elektrozawór :)

Pozdrawiam

To my mamy jakiś elektrozawór w e30? :shock:

Aktualnie w ogóle wysiadło mi ogrzewanie w samochodzie i każda wyprawa w korkach na miasto kończy się szeregiem klątw na każdym skrzyżowaniu. Nie ma nic bardziej denerwującego niż kipiący silnik i zimne powietrze z nawiewu. Aż by się chciało wskoczyć pod maskę i kierować wtulonym w chłodnicę :twisted2:

Opublikowano
Ja tylko powiem że u mnie teź coś stuka czsamami pod maską, ale nie moge namierzyć co to dokładnie. Nie jest zbyt głośne ani natarczywe, jak się włączy radio w ogóle nie słychać - więc mam słabą motywacje żeby szukać co to.. :)
Opublikowano
Tak w E30 jest elektrozawor przy nagrzewnicy :)

:modlitwa: Błagam przyślij fotkę gdzie tego szukać i którymi kablami gmyrać. Mam kupę jeżdżenia w wigilię i zupełnie mi się to nie widzi bez ogrzewania :worried: