Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie szukałem ale nie znalazłem.. chodzi o to jaka można założyć opone na taka felge ( 8x17) i w ogóle to co to jest to et???
Opublikowano
Mam pytanie szukałem ale nie znalazłem.. chodzi o to jaka można założyć opone na taka felge ( 8x17) i w ogóle to co to jest to et???

co do szerokosci opony na feldze 8 cali, to zeby zachowac komfort musialbys zalozyc 225/45 wtedy opona jest szersza od felgi tak jak zaleca producent, a jesli malo obchodzi Cie komfort a liczy sie lans to 195/45 wtedy bedziesz mial tzw GERMAN STYLE, czyli opone naczagnieta na felge i bedzie to kozacko wyglądac, mozesz tez zaladowac opone 205 lub 215, a nawet 235/40/17

Opublikowano
czyli im wieksza wartosc ET tym glebiej felga jest schowana w nadkole tak???

Dokladnie, i analogicznie im mniejsze ET tym bardziej felga odstaje na zewnatrz auta. Jesli chcesz kupic felgi z alegro to mimo wszystko z najblizszej okolicy, zeby podjechac i przymierzyc na swoje auto, bo wazna tez jest wielkosc zaciskow, to tez musisz wziasc pod uwage.

Opublikowano

a duzo jest przerobek przy felgach z et od 5serie czyli ET 25., do autka E36. a dokladniej czy trzeba jakies cos jeszcze czy wystarczy wyciagnac nadola ??

a chodzi mi dokladnie zeby delikatnie wystawaly poza autko...nie jakies kilka cm ale tak zeby mozna to bylo zobaczyc :D

B M W
Opublikowano

Kamil jest tyle roznorodnych felg, ze mozna dobrac odpowiedni dla swojego auta rozmiar i wzor bez przerobek. Natomiast zeby felga wystawala mozna zalozyc podkladki metalowe tzw dystanse.

Co do felg i opon to najlepiej zakładać opone o cal szersza od felgi. Szerokosc felgi jak w temacie w calach 8, wiec opona o cal szersza czyli szerokości 9 cali x 2,54= 22,86 cm, opona o rozmiarze 225mm

Opublikowano

chyba juz zdecydowałem jakie felgi kupie...

http://www.allegro.pl/item281917869_bmw_e36_m3_m_technik_kuta_felga_polerka_motorsport.html

ale teraz jak to jest z tym ET wsumie nigdzie nie znalazlem jakie et maja te felgi. natomiast ich szerokość to 7,5 cala czyli opona 205 byla by ok... a i jeszcze jedno chciałbym profil 55 czy wejdzie.. moze ktos jezdzi widzial takie kolo w e36.. dzieki i pozdrawiam

Opublikowano
Kamil jest tyle roznorodnych felg, ze mozna dobrac odpowiedni dla swojego auta rozmiar i wzor bez przerobek. Natomiast zeby felga wystawala mozna zalozyc podkladki metalowe tzw dystanse.

to lepiej jest dolozyc dystanse niz?? w tym ukladnie jest to ciekawe bo jak ktos by sie przyczepil to tylko zmiana wyciagiecie dystansu,ale jak na tym sie jezdzi i uzytkuje? nie wplywa to na zadne zmiany lub cos...Moim zdaniem to jest tansze " wyciagniecie " felgi,ale tansze nie znaczy gorsze :wink:

B M W
Opublikowano

to lepiej jest dolozyc dystanse niz?? w tym ukladnie jest to ciekawe bo jak ktos by sie przyczepil to tylko zmiana wyciagiecie dystansu,ale jak na tym sie jezdzi i uzytkuje? nie wplywa to na zadne zmiany lub cos...Moim zdaniem to jest tansze " wyciagniecie " felgi,ale tansze nie znaczy gorsze :wink:

...niz kupic szerokie felgi, bo jak sam zauwazyles, zdejmujesz dystanse i juz sie nikt nie bedzie czepial. Rozwiaznie z dystansami jest tansze i praktyczniejsze.

Opublikowano
bardzo madre to bylo :8) hmmm...Trzeba pomyslec :D dzieki za dobra rade bo mozliwe ze sie przyda! :!: :cool2:
B M W
Opublikowano

bemwu wybrales moim zdaniem najladniejsze felgi jakie zaprojektowali do E36. One chyba maja ET 41 choc pewien nie jestem. Ale w kazdym razie bede pasowac.

TYLKO UWAZAJ NA PODRÓBKI :nienie: bo takowych na allegro nie brakuje w dziale "felgi"

Oryginalne chyba maja wklęsłe przetłoczenia napisu BMW MOTORSPORT choc pewnien na 100% nie jestem. Moze ktos kto sie zna sie wypowie...

Sa bardzo wytrzymale, bardziej niz seryjne. Byly specjalnie dadykowane do BMW M3.

Co do profilu 55 to nie wiem czy wejdzie ale widuje takie fele z profilem od 35-45

PS. szkoda ze cena podana w linku to za sztuke :cry2:

Opublikowano
bardzo madre to bylo :8) hmmm...Trzeba pomyslec :D dzieki za dobra rade bo mozliwe ze sie przyda! :!: :cool2:

dystanse kupuje sie w razie koniecznosci. Jesli ktos chce fele wystawic na zewnatzr i stac go na poszerzanie blotnikow to chyba woli jezdzic bezpieczniej a nie wkladac szpilki dluzsze o kilka centymetrow a zarazem slabsze na przeciazenia.

chyba juz zdecydowałem jakie felgi kupie...

http://www.allegro.pl/item281917869_bmw_e36_m3_m_technik_kuta_felga_polerka_motorsport.html

ale teraz jak to jest z tym ET wsumie nigdzie nie znalazlem jakie et maja te felgi. natomiast ich szerokość to 7,5 cala czyli opona 205 byla by ok... a i jeszcze jedno chciałbym profil 55 czy wejdzie.. moze ktos jezdzi widzial takie kolo w e36.. dzieki i pozdrawiam

jeszcze sa innem Motorsporty. Nowszy wzor ktore tez sie swietnie prezentuja. Maja chyba 7,5 i 8,5" Zreszta kumpel ktory ma M3 ma takie na sprzedarz. I sa to oryginalne fele zdjete z M3. Co do profilu opony 55 to bedzie to balon jakich malo. 205 to raczej powinno byc na profilu 50. Jesli wrzucisz na 55 to autko bedzie ok 1cm wyzsze i slabsze. Do tego liczik bedzie przekalmywal. Na 7,5" najlepiej jest 215/45/17 w razsadnych wymiarach ;)

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl