Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro ostatnio na forum modnym tematem jest pytanie o wydatki itp ja również chciałem o coś zapytać. Ile km przejezdżacie na pełnym zborniku??

Ja przy E 34 520i M50 '91 przejechałem dopiero 350km i zostało mi lekko ponad 20 litrów w baku czyli sadze, ze jakieś 500km na pełnym zbiorniku, a jak jest u Was??

Opublikowano (edytowane)

Ojjjjj, moim zdaniem te Twoje 500km na jednym baku nie będzie dobrym parametrem...

W sumie nie wiem dlaczego, ale jeszcze nie sprawdziłem spalania w taki sposób, tzn. ile na jednym baku przejadę – może dlatego, że jak wskazówka osiągnie 20 litrów, to szukam stacji, żeby pompie było lepiej :)

Ale bardzo dobrze zapamiętałem majowy wyjazd z Katowic do Warszawy – tam i z powrotem i gdzieś tam jeszcze po drodze – po wjechaniu do garażu przebieg wskazał 700km przejechanych tego dnia, a w baku (po tankowaniu do pełna przed wyjazdem) pozostawało ok. 20 litrów.

To było w majowy długi weekend – nawet w nocy jeżdżąc po Warszawie miałem prawie puste drogi, a większość tych 705km było przejechanych spokojnym tempem 80-100km/h

Od razu dodaję – tylko niech mi tu nikt nie pisze, że to niemożliwe, bo spalanie w okolicach 8,5 l/100 w M20B20 podczas ekonomicznych tras nie jest żadnym cudem.

Pozdrawiam, marek

e d i t :

Dopowiadając tylko dodam, że w podobnym stylu i podobnej trasie na jednym baku 900km powinienem osiągnąć

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

No własnie ja na razie jeżdże cały czas po mieście i nie miałem mozliwosci sprawdzenia jak moja beemwejka sprawuje się poza miastem. Poza tym te ciągłe remonty pod koniec roku, żeby jak najmocniej wykorzystać pieniadze unijane sa dla mnie koszmarem..

Najwięcej spala na 1 i 2 biegu przy ruszaniu, a potem jezeli nie przyśpieszasz i jexdzisz spokojnie stałym tempem wskazówka zuzycia poaliwa miejscami pokazuje niecałe 10 co mnie bardzo cieszy ;) Ciekawi mnie ile spali na trasie, bo szykuje mi sie sporawy kurs w granicach 600km w obie strony ;) Mam nadzieję, że zuzycie wyjdzie podobne jak u Ciebie ;)

Opublikowano
Rezerwa zapala się przy 20 cz 15 litrach paliwa w zbiornku?? I żeby nie nadużywać pompy nalezy tankowac po zapaleniu się rezerwy?? Wkońcu to jeszcze 15-20 litrów to kupe paliwa, można jeździć i jeździc :P
Opublikowano

Widzę, że ekonomizer przyciąga Ci jeszcze spojrzenie – ja też go lubię, ale jak na razie nacieszyłem się nim przez dwa-trzy miesiące, bo zasnął i od marca 2007 śpi – może jeszcze w tym roku go obudzę.

Postaraj się przejechać trasę naprawdę miękko – bez ani jednego zapomnienia się – po powrocie będziesz dużo wiedział o samochodzie.

Pozdrawiam.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Whoa! Właśnie zajrzałem do danych technicznych... e34 ma zbiornik 80 litrów?? :shock:

Szacuneczek. :)

Mi się najwięcej udało zrobić 806 km na jednym baku, ale do mnie wchodzi tylko 70l. Faktycznie weszło wtedy 70,5l. Kapelusznicza jazda była... :)

Opublikowano (edytowane)

Pete, pozdrawiam :)

tak jest - 80 litrów

jeszcze odpowiem odn:

Rezerwa zapala się przy 20 cz 15 litrach paliwa w zbiornku?? I żeby nie nadużywać pompy nalezy tankowac po zapaleniu się rezerwy?? Wkońcu to jeszcze 15-20 litrów to kupe paliwa, można jeździć i jeździc :P

Z tego co pamiętam (bo naprawdę sporadycznie do tego dopuszczam), rezerwa zapala się od ok. 8-10 litrów – ale tankuję wcześniej, żeby pompę mieć choć trochę zanurzoną – często przy różnych tematach o LPG czytałem, informacje typu : lepiej mieć stale powyżej np. 20l, żeby pompa była chłodzona poprzez większe zanurzenie w paliwie.

Nie mam LPG, ale dbałość o pompę mnie też obowiązuje – jeżeli to jej może „ulżyć” – tak robię

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano
Ekonomizer jak i wskaźnik paliwa kłamie - przynajmniej mnie :D Od pełnego baku pokazuje wskaźnik ok 10l/100 km, jednakże na końcu wskaźnika wychodzą oszczędności :) W sumie ok 1080km ~ 1100 km / 80L (ale to 2,5 TDS :) ) Oczywiście nie odważyłem się skończyć paliwa w baku, ale przy dolewce do pełna wychodzi 7,2 - 7,4 L/100 km :mrgreen:
Opublikowano

To i ja swoje trzy grosze dołożę.

Kupiłem 2 miesiące temu E34 z bardzo tu krytykowanym silnikiem 2,4 TD. Zalałem do pełna i przejechałem ponad 1100 km. Rezerwa się jeszcze nie zaświeciła.

Zalałem znów do pełna. Wyszło niecałe 6,2 l/100 km. Dla mnie bomba. Nie spodziwałem się. Faktem jest, że nowym nabytkiem jeździłem spokojnie. Tylko raz go puściłem ile fabryka dała ( katalogowe 190 km/h)

Pozdrawiam

Marek

Jeżdżę tylko BMW, od 29 lat.

jest, E39 520d FL 2003r

było E28 518, E28 520/LPG, E28 525e , E30 325e, E34 524TD, E34 525 TDS, e39 520D.

Opublikowano

witam

ja dorzuce nastepne pare groszy...

ja na zbiorniku 80 litrow tylko ze LPG robie 500km :) na benzynce nie sprawdzalem tak do konca ile pali wiec sie nie wypowiem, jezdze raczej po miescie.

co do zanurzenia pompy w baku to potwierdzam ze lepiej jest utrzymywac solidny stan paliwka, nic sie nie traci a mozna zaoszczedzic na wymianie pompy :wink:

ja zawsze paliwko mam minimum pomiedzy kreska 20 a 40 litrow :)

Opublikowano
Ekonomizer jak i wskaźnik paliwa kłamie - przynajmniej mnie :D Od pełnego baku pokazuje wskaźnik ok 10l/100 km, jednakże na końcu wskaźnika wychodzą oszczędności :) W sumie ok 1080km ~ 1100 km / 80L (ale to 2,5 TDS :) ) Oczywiście nie odważyłem się skończyć paliwa w baku, ale przy dolewce do pełna wychodzi 7,2 - 7,4 L/100 km :mrgreen:

Uuu ładnie!! Mi wyszło ok 950km. Trasa przy 4 osobach i pełnym bagażniku. Oczywiście bardzo spokojna jazda.

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
Ja tankuję ( zawsze do pełnego ) po przejechaniu ok 600km. Zwykle zostaje mi latem ok 14l, zima 8l. Wskaźnik poziomu paliwa jest bardzo orientacyjny, po pierwszych 200km pokazuje że zostało jakieś 40 litrów, po drugich już trochę lepiej - jakieś 25, potem prawie staje na 20l by przy poziomie ok 14 l pokazywać rezerwę. Jeździłem wieloma samochodami i tylko w jednym pokazywał dokładnie - ale to było R 25 z wyświetlaniem liczby litrów w baku, nie ze wskazówką.
Opublikowano
330d przy spalaniu 6,5 litra (trasa do Berlina) pokazało prawie 900 km... Zbiornik to prawie 60 litrów :norty: Jestem pod wrażeniem oszczedności a zarazem osiągów....

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Przywoziłem sobie raz z Niemiec 520i 24V '92.

Zatankowałem pod Stuttgartem do pełna, jechałem autostradą w granicach 120-160km/h (3 razy osiągnąłem 220km/h). Wjechałem na pierwszą Polską stację benzynową (dokładnie 605km) i zatankowałem 60,5 l

Czyli spalanie z dobrym przybliżeniem 10l/100km

126p>Polonez 1,5>Seicento 900>Polonez 1,4 103kM>Nissan 100NX 150kM>Peugeot 406>Peugeot 406>Opel Vectra 2,2DTI>BMW520i 24V>BMW 525i 24V Touring i VW POLO 1.0 sport GT :) '92>A-klasa 140KM>E61 530d
Opublikowano

Jak już piszemy, to piszmy.

We wrześniu na baku 80 l zrobiłem załadowanym samochodem 1230 km - silnik 2.5 TDS w automacie i jakieś 10 km przed domem zaświeciła rezerwa. Oczywiście większość tego to była autostrada i jak to na autostradzie prędkość 130 - 140 km/h ;) ale i doszły do tego góry w okolicach dolnego śląska....

Jest to spalanie bardzo dobre jak na ten samochód. Kiedyś z ciekawości kupiłem magnetyzer i mam cały czas założony. Z moich obliczeń wynika, że potrafi to zaoszczędzić przy dobrych warunkach nawet do 0,7l na 100 km.

Opublikowano
Jak już piszemy, to piszmy.

We wrześniu na baku 80 l zrobiłem załadowanym samochodem 1230 km - silnik 2.5 TDS w automacie i jakieś 10 km przed domem zaświeciła rezerwa. Oczywiście większość tego to była autostrada i jak to na autostradzie prędkość 130 - 140 km/h ;) ale i doszły do tego góry w okolicach dolnego śląska....

Jest to spalanie bardzo dobre jak na ten samochód. Kiedyś z ciekawości kupiłem magnetyzer i mam cały czas założony. Z moich obliczeń wynika, że potrafi to zaoszczędzić przy dobrych warunkach nawet do 0,7l na 100 km.

bardzo dobre?

Kosmicznie dobre spalanie

2.5 TDS załadowany predkość trasa,

i wychodzi Ci z tego co napisałeś 6,4 ? w automacie?

chyba wrócę do TDS bo mnie to spalanie powala na łopatki!

Opublikowano
to ja tez cos napisze odnosnie e34,tyle tylko,ze 535i z 92r w manualu. Zazwyczaj jezdze z glowa,nie wariuje i zawsze spalanie na trasie Utrecht- Olszyna ( jakies 725km),z wlaczonum tempomatem wychodzilo okolo 9,5-10litrow /100km ( predkosc 120-130km/h) . Tak wiec na baku przejezdzalem 725km i na stacji cpn w olszynie tankowalem znowu do pelna,choc w baku jeszcze bylo co nie co. :cool2:
Opublikowano

Witam.

E34 525 TDS Touring Automat.

Zazwyczaj przejeżdżam na baku 750-800km i tankuję.

Spalanie liczę zawsze i jeszcze poniżej 9L nie zszedłem.

DUŻO w moim przypadku zależy od paliwa, gdyż jak 2 razy zatankowałem paliwo gorszej jakości, to spaliła Mi raz 1,5L/100km więcej, a raz 2L więcej...(przy tej samej jeździe dokładnie w tych samych miejscach).

Także zazwyczaj liczę spalanie w okolicy 10L/100Km, gdyż większość baku przejeżdżam w dojazdach do pracy(1km w jedną stronę) co napewno zżera kupe paliwa.2 razy w tygodniu jeżdżę do Krakowa(40Km w jedną stronę) na lajcie do 110km/h i spalania nie zmniejszę...

Na trasie jeszcze takiej bardzo długiej nie jechałem spokojnie, jednak jak pojechałem do poznania i spowrotem, to 750km przejechałem na 71L(cały czas trasa Autostradami z Krakowa, na wrocław i później inne drogi na poznań, prędkości na autostradzie 160 non-stop, czasem wyżej) więc nieźle.

Jak będę miał jakieś nowe wyniki w trasie podczas spokojnej jazdy, to dam znać.

Pozdrówki, Kuba :)

Opublikowano

Od razu dodaję – tylko niech mi tu nikt nie pisze, że to niemożliwe, bo spalanie w okolicach 8,5 l/100 w M20B20 podczas ekonomicznych tras nie jest żadnym cudem.

Pewnie ze Kolego masz racje :cool2:Mam 520i M50 na 73l mialem pełno i z Berlina do Lublina zrobiłem 820km i rezerwa zapalona Wiec cpn Tak ze moj przebieg taki na 73l i to naprawde jest do zrobienia nawet automatem(trasa) Co do miasta teraz po sprawdzeniu i przeliczeniu 13,3 tak wskazały dokładne obliczenia aleeee kto by na to patrzył biorac pod uwage tak Wspaniale autko

Grupa Pościgowa LBN
Opublikowano
Mi moja 523 z 98 roku przy spokojnej jezdzie (niestety wiekszosc w korku) pojedzie jakies 450-do 500 km na pelnym baku.Komp mi pokazuje ze moge jeszcze ze 20 km zrobic i tyle