Skocz do zawartości

silnik nie chce zapalic całkowicie nie reaguje na kluczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam poważny problem gdyż moje 730i e-38 nie chce odpalić.Problem polega na tym,że po włączeniu zapłonu i przekręceniu kluczyka na start nie ma żadnej reakcji na rozrusznik.jak zepne rozrusznik na krótko to kręci więc jest ok.Auto wcześniej zapalało bez problemu.Może mieliście już taki problem i wiecie jak go rozwiązać z góry dzięki.
Opublikowano
może być rozwalona stacyjka, tam pęka taki trzpień który obraca rozdzielaczem prądu, mnie w e34 skawoali za to 150zł z dojazdem na miejsce.
Opublikowano
stacyjka obraca się normalnie dookoła niej jest czujnik immobilajzera na dwa kabelki.Z tego co wiem w e34 tego nie ma,bo gdyby tak to przełożyłbym stacyjke i po kłopocie
Opublikowano
byłem na kompie i doszli do tego że immo jest jakies zablokowane czy coś.próbowali odblokować immo ale bezskutecznie. Może zmienić sterownik na taki który jest bez imm???
Opublikowano
jestem już na etapie troche wyższym niż dociskanie klem czy sprawdzanie masy. Znalazłem już kable rozróchowe i po odłączeniu imm. moge już normalnie kręcić rozróchem ze stacyjki,ale nadal nie odpala podejrzewam że imm odcina jeszcze paliwo i prąd na cewki.Narazie jedno z trzech wyeliminowane pozostają dwa.Jak wiecie jak sprawdzić które to kable idą od pompy(przy pompie są cztery o rórznych kolorach,ale pod konsolą przy imm już się gubie) i prądowe na cewki to podpowiedzcie coś z góry dzięki
Opublikowano

Czy myślisz że inżynierowie z bmw tyle się barowali z EWS żeby realizował on funkcję odcięcia napięć zasilających? :duh:

Masz jeszcze blokadę programową w sterowniku silnika i sterownik nie steruje ani wtryskami, ani cewkami, ani przekaźnikiem pompy i wogóle niczym nie steruje.Szkoda twojej roboty. Lepiej to napraw.

Opublikowano

Jeśli masz E38 to pojedź do dobrego fachowca, po roku 95 można naprawić EWS przez kompa.

Jeśli masz poniżej 95 to będą problemy - sam to przerabiałem.

Trzeba wyłączyć EWS w sterowniku silnika, wyciąć EWS z obwodu i moduł wykonawczy na rozruszniku. Jak to zrobić nie mam pojęcia, mogę Ci podać namiar do magika który mi to wykonał, może jakoś Cię poratuje przez telefon.

Pozdrawiam, Jawor

Opublikowano

Dzięki kolego ale udało mi się ją już odpalić.Przypamniałem sobie ze kumpel rozbierał v8 i miał tam sterownik bez imm. zamontowalismy u mnie i zapaliła tylko trzeba było jeszcze zewrzeć dwa kable od rozróchu na stałe te które idą do sterownika EWS in poprostu odłączyć sterownik,po tym autko zapaliło.

Także dzięki za rady.

Paweł