Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moja nowo kupiona BM-ka 525TDS zaskakuje mnie od pierwszego dnia.

Dzisiaj przejechałem się trochę po dziurach i zaświeciła się lampka od wtrysku, i ciągle się świeci. Wyczytałem na forum że może coś nie kontaktuje we wtrysku kontrolnym.

Czy może mi ktoś pomóc gdzie tego dokładnie szukać i jaka wtyczka może być problemem?

Dzięki za każdą informację.

Opublikowano

witam,

może coś nie tak z filtrem paliwa albo podgrzewaczem

u mnie jak zmieniłem filtr na Filtrona to sie czasami zaświecała jak wypiep... to g... i wstawiłem filtr Mann-a to wszystko jest ok.

świecąca kontrolka może też sygnalizować wode w filtrze.

ja bym w tych okolicach szukał przyczyny

zdrówko

Dario

Opublikowano
witam,

może coś nie tak z filtrem paliwa albo podgrzewaczem

u mnie jak zmieniłem filtr na Filtrona to sie czasami zaświecała jak wypiep... to g... i wstawiłem filtr Mann-a to wszystko jest ok.

świecąca kontrolka może też sygnalizować wode w filtrze.

ja bym w tych okolicach szukał przyczyny

zdrówko

Dario

tak ale chyba woda w filtrze odnosi się do 2.4TD - tak mi sie wydaje

http://img90.imageshack.us/img90/2226/e34099iq6.th.jpg

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Woda w filtrze moze dotyczyć każdego diesela

to to ja wiem chodzi o kontrolkę - z jakich przyczyn się zapala - w instrukcji jasno jest napisane że w 2.4TD jest ona zespolona

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Witam,

Ja miałem tak samo jak dario525, założyłem filtrona i lampka od razu zaczeła się zapalać, założyłem z powrotem stary i było ok! Potem wyminiłem na knechta i też ok. Okazuje się że ten filtron to jakas lipa :)

Pozdrawiam

wazik

Opublikowano
To tylko potwierdza to co pisałem w innym poscie. To ze obudowa filtra jest taka sama nie oznacza ze budowa wewnetrzna jest identyczna. Producenci uzywają różnej ilosci papieru i róznej gramatury, jest on zwinięty bardziej lub luźniej i stad sie biorą te róznice. Tak samo jest z filtrami powietrza, ich jakoscią wykonania i materialami uzytymi do ich produkcji...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Dzięki za informacje.

Chba jednak mój TDS postanowił mnie nie denerwować i lampka zgasłą sama :-) Oby tak wszystko się samo naprawiało.

I już napewno nie przejadę się ostro po dziurach.

Niestety nie wiem jaki mam filtr.

Pojechałem do mechanika i zmienił na coś ale opakowania nie pokazywał.

Zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano
Niestety nie wiem jaki mam filtr.

Pojechałem do mechanika i zmienił na coś ale opakowania nie pokazywał.

No własnie. Kazdy mechanior bierze tanie filtry zeby ogólnie wyszło tanio, i wiecej przyciąć na robociźnie... Nie dajcie sobie wcisnac byle czego, byle tanio...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
wczoraj mi sie tez zaswiecila ta kontrolka,a auto nie mialo mocy - stalo sie to po dluszszej jezdzie w deszczu. Gasilem silnik i odpalalem , to samo. Przejechalem tak ze 250 km , a dzisiaj rano , po nocy odpalam - wszystko ok , kontrolka zgasla silnik ma moc :) samonaprawialne BMW :) ale w pon pojade do mojego mechanika, zeby zobaczyl czy wszystko ok i dlaczego tak sie stalo. Z tego co tu czytalem to ta kontrolka jest stworzeniem dosc ajemniczym , ktorem czasem daje o sobie znac a po nocy znika samo z siebie :)
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano
hmm moja radosc byla przedwczesna, bo kontrolka znow sie swieci... nie swieci tylko po odpaleniu rano, natomiast kazde nastepne odpalenie konczy sie wzrostem obrotow do ok 2.5 tys i jak spadna do 800 to zapalaja sie wtryski ... ma ktos pomysl czemu tak jest ?
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano

No własnie. Kazdy mechanior bierze tanie filtry zeby ogólnie wyszło tanio, i wiecej przyciąć na robociźnie... Nie dajcie sobie wcisnac byle czego, byle tanio...

Kolego mylisz się, to wszystko zależy od klienta, jeżeli przychodzi i na samo wejście mówi "czemu tak drogo" to oczywiście że kupuje mu się tanie żeczy żeby później z nim się nie przekomarzać.

A mechanikowi jest na rękę kiedy bierze droższą rzecz np z foty czy intercarsu bo:

kiedy np sworzeń tani kosztuje 100 to mechanik zarabia na nim 40 procent wartości czyli 40 zł,

a jeżeli kupuje sworzeń za 200 to wtedy dla jego zniżki 40 procent zostaje mu w kieszeni 80 zł.

I koszt takiej naprawy sworznia to koszt sworznia + robocizna, a koszt robocizny jest taki sam dla sworznia za 100 jaki i za 200.

I takie zarobki ze zniżek można zainwestować na sprzęt do warsztatu.

Więc podsumowując, to jest wybór klienta jakie mają być zamontowane części.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano

Kolego mylisz się, to wszystko zależy od klienta, jeżeli przychodzi i na samo wejście mówi "czemu tak drogo" to oczywiście że kupuje mu się tanie żeczy żeby później z nim się nie przekomarzać.

A mechanikowi jest na rękę kiedy bierze droższą rzecz np z foty czy intercarsu bo:

kiedy np sworzeń tani kosztuje 100 to mechanik zarabia na nim 40 procent wartości czyli 40 zł,

a jeżeli kupuje sworzeń za 200 to wtedy dla jego zniżki 40 procent zostaje mu w kieszeni 80 zł.

I koszt takiej naprawy sworznia to koszt sworznia + robocizna, a koszt robocizny jest taki sam dla sworznia za 100 jaki i za 200.

I takie zarobki ze zniżek można zainwestować na sprzęt do warsztatu.

Więc podsumowując, to jest wybór klienta jakie mają być zamontowane części.

Ja jestem z Foty więc wiem jak to jest... Większość klientów nie ma pojecia co zostało zamontowane. Porżadny mechanik weźmie Lemforder'a i powie ze montuje to bo na tym klient pojeździ i stad ta cena, inny weźmie Sidema i przytnie wiecej niz tamten na Lemforderze. Jak kupi cos za np 100 i dołoży 40 to zarobi 40 zł a klient zaplaci 140, Jak weźmie Sidema za 50 dorzuci 50 to zarobi 50, a wiec wiecej, a klient tez jest zadowolony bo zapłacil mało... Myslisz ze to rzadka praktyka?

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Mam pytanie do użytkownika skidmarks - co to za literatura, z której zamieściłeś te ksero? Chodzi mi o wydawnictwo, autora i czy możną ją jeszcze gdzieś kupić? Lub ewentualnie pobrać? Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Mam pytanie do użytkownika skidmarks - co to za literatura, z której zamieściłeś te ksero? Chodzi mi o wydawnictwo, autora i czy możną ją jeszcze gdzieś kupić? Lub ewentualnie pobrać? Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

to jest książka obsługi - kupisz ją w ASO albo na allegro używkę

ja mam oryginał w niemcu - 3 bmw i 3 miałem z Niemiec - kolega mi dał linka a ja sobie sciągłem scany z 3 lata temu.

masz wiadomosc na priv

(OO)=== OO===(OO)