Skocz do zawartości

Spryskiwacz działa po paru minutach od odpalenia samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem jak w temacie, czyli spryskiwasz przedniej szyby zaczyna dzialac dopiero po okolo 3-4 minutach od odpalenia. Potem bez problemu dziala. Z tego co zaobserwowalem nie slychac wtedy pompy spryskiwacza. Po tych +- 4 minutach spryskiwacz dziala bez problemu. Dodam, ze ostatnio zaczalem uzywac funkji AUC i problem ten pokrywa sie z momentem zalaczenia tej funkji ale nie wiem ile jedno z drugim ma wspolnego.

Prosze o pomoc. Dzieki

Opublikowano

A jak wygląda sprawa z ciśnieniem płynu jaż już działa? Może masz uszkodzone zaworki zwrotne przy spryskiwaczach. Miałem to samo u siebie z lewym, nie przyskało przez kilka minut aż do przetkania, aż w końcu całkiem padło.

AUC - klimatyzacja ?

Opublikowano

Chwilowo usunąłem zaworek zwrotny ze spryskiwacza który nie działał. Zamówiłem używany spryskiwacz z zaworkiem zwrotnym za 20PLN.

Żeby sprawdzić czy to jest przyczyna, zdejmij wygłuszenie spod maski, i zdejmij wężyk z zaworka zwrotnego. Jak płyn siknie od razu po włączeniu spryskiwaczy, to znaczy, że masz problem z zaworkiem. Jeżeli nie, to może być to coś z pompą albo ze sterowaniem pompy. Wtedy użyj :search: , bo ten temat był już kilka razy na forum.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Zaobserwowalem i sprawdzilem to juz kilka razy, ze spryskiwacz zawsze dziala kiedy silnik jest nagrzany (wskazowka temp. w pionie). Jesli wskazowka jest na niebieskim polu badz nie stoi w pionie to spryskiwacz nie dziala.

Nie wiem jaki jest w tym sens i co te dwie rzeczy maja z soba wspolnego ale tak sie niestety dzieje.