Skocz do zawartości

Szalejacy wskaznik temperatury i klima, o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Autko kupilem 8 miesięcy temu. Już pod czas kupna, sprzedający zaznaczył, że wskaźnik temperatury szaleje. Ale dał mi nowy czujnik temperatury od silnika zebym sobie zamontowal w domu. Poniewaz samochod poza tym był w idealnym stanie kupilem.

Mimo ze wskaznik cały czas pokazywał ze woda sie grzeje, wymiane okladalem z dnia na dzien, bo wiedziałem że z silnikiem wszystko ok, wiec nie ma sie czym przejmowac. Po dwoch miechach w koncu wymienilem czujnik, ale okazalo sie ze nie był zepsuty a wskanzik dalej szaleje. Zignorowalem, bo sądziłem ze silnik tak naprawde dziala właściwie i wcale sie nie grzeje.

Poblem pojawil sie teraz, gdy zrobiło sie zimno. Gdy ustawiam klime na tryb auto i temp. na ok 22st. to w kabinie, od pasa w górę temperatura jest OK, ale w nogi wieje tylko gorące powietrze, az tak ze sie stopy pocą, a wskaźnik temperatury na desce caly czas jest wychylony na maxa w prawo. Wcześniej podróżował między pionem a prawą stroną.

Ale co dziwne, gdy ustawiam nawiew tylko na nogi i temp <20st. to w stopy wieje właściwe, chłodne powietrze a wskaźnik temperatury, jak nigdy prawie cały czas stoi w pionie. Co jeszcze dziwniejsze, gdy w takiej konfiguracji czasem wychyla sie w lewo to wystarczy ze wscine mocniej gaz i wskazowka wraca do pionu.

Czy ktoś z Was miał podobny problem, albo wie w czym może być problem.

Z lektury postów na forum wnioskuje ze kłopot moze wiązać się z błedami w komputerze. Czy w takim wypadku zakup interfejsu diagnostycznego, np na allegro moze sie oplacic? Czy lepiej odwiedzić serwis? A moze ktos w Torunia ma taki interfejs?

pozdrawiam,

kurak

Opublikowano

Zrobiłem test zegarów - wszystkie wskazówki równocześnie się wychylają do maksymalnych wartości i równo wracają. Wydaje się, że wszystko ok.

Jak sprawdzić czy zacina się termostat? Nie znalazlem na forum.

jak już pisalem wczesniej usterka wydaje się byc zwiazana climatronikiem. Czyli gdy jest ustawiona na auto, to temp w kabinie jest ok, tylko w nogi wieje na maxa gorace. W lato nie bylo tego problemu. I wskazowka od wody wieksość czasu wychylona maksymalnie w prawo.

pozdrawiam