Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi Drodzy powiedzcie mi czy to prawda,ze w 740 nie wymienia sie oleju w skrzyni biegow...tak jest napisane w instrukcji do 540 e34 a to ta sama skrzynia.Moj kolega ma e38 728 i dzwonil osobiscie do Smorawinskiego do poznania i powiedzieli mu ,ze w jego aucie oleju tez sie nie wymienia.Co o tym myslicie?
Opublikowano
Wymienia się, co 60 tysięcy. Syntetyk Esso ATF LT 71141. A u Smorawińskiego niech sobie nie wymieniają. I niech dalej płaci mechanikom ciaki, to bedzie miał jeszcze lepszych, takich, co w silniku też nie będą wymieniać.
Banol...dobrze napisane...rozbawiles mnie.Tylko zastanawia mnie dlaczego tak jest napisane w instrukcji oryginalnej do e34.Twoja skrzynka jesli maszs automat to 4biegowa...moja jest 5biegowa i u mnie nawet nie ma bagnetu do sprawdzania poziomu.Juz wczesniej slyszalem od paru osob,ze nie wymienia sie.jak kupowalem swoja to gosc powiedzial mi,ze przy 196 tys wymienil...teraz mam 247 tys i czas juz cos pomyslec.o ile on nie klamal,ze wymienial.Dal mi kartke ze spisanymi wymianami,miedzy innymi amorki i dal karte gwarancyjna do nich...sprawdzilem amorki nowe wiec moze z olejem tez n ie klamal,ale jesli okaze sie,ze sie nie wymienia to wolalbym aby to bylo klamstwo...haha.Pozdrawiam Banol.
Opublikowano
Rzeczywiście w instrukcji do 740 jest napisane, że jeżeli jest zalany olej dożywotni to się go nie wymienia. Jaki był zalany fabrycznie to można sprawdzić po numerze VIN, ponoć też w skrzyni jest wtedy zielony korek, ale tego nie jestem pewny. Dzwoniłem dla upewnienia się do kilku Aso i tą informację mi potwierdzono. Natomiast w innych źródłach takich jak nieautoryzowane serwisy, ale specjalizujące się w naprawach bmw powiedziano mi, że bmw wycofało się niedawno z opinii nie wymieniania oleju i zalecają ją, co 100tyś. O dziwo informacje tą usłyszałem w kilku warsztatach, ale żadne Aso jej nie potwierdziło.
Opublikowano
Rzeczywiście w instrukcji do 740 jest napisane, że jeżeli jest zalany olej dożywotni to się go nie wymienia. Jaki był zalany fabrycznie to można sprawdzić po numerze VIN, ponoć też w skrzyni jest wtedy zielony korek, ale tego nie jestem pewny. Dzwoniłem dla upewnienia się do kilku Aso i tą informację mi potwierdzono. Natomiast w innych źródłach takich jak nieautoryzowane serwisy, ale specjalizujące się w naprawach bmw powiedziano mi, że bmw wycofało się niedawno z opinii nie wymieniania oleju i zalecają ją, co 100tyś. O dziwo informacje tą usłyszałem w kilku warsztatach, ale żadne Aso jej nie potwierdziło.
No tak...ale jesli ten baran faktycznie wymienil ten olej to na pewno nie w serwisie wiec nie jest to juz olej dozywotni.Zatem bede musial go i tak wymienic...jak myslisz...lepiej chyba zrobic to w serwisie bo slyszalem,ze te skrzynie sa delikatne i bardzo czule na dokladny poziom oleju.Ile to moze kosztowac...tak dla orientacji...chyba jescze filtr dochodzi prawda?
Opublikowano

Może wlał i dożywotni, ale pewności nie ma. Ja też zastanawiałem się nad tym czy wymieniać czy nie. Po jakimś czasie jednak się zdecydowałem. Robiłem to w nieautoryzowanym warsztacie, ale takim który naprawia tylko BMW. Zalałem dokładnie taki sam jak był fabrycznie czyli też i dożywotni. Litr takiego oleju kosztuje 60zł a wchodzi go ok 7 lirów.

Do tego filtrerek i uszczelka oryginały. Całość wyniosła mnie jak dobrze pamietam 700zł. W Aso pytalem sie o koszt to powiedzieli mi cos ok 1200zł. Ten sam olej sporo droższy za litr no i wiadomo robocizna. Szczerze mówiąc po wymianie nie zauważyłem żadnej róznicy ani na plus ani na minus, no chyba ze na minus po kieszeni:) Analizujac całośc czy wymieniać olej w skrzyni czy nie, to o czymś to świadczy że samochod przez 165tyś jazdy po niemczech i serwisowany do samego końca jednak nie miał nigdy tego oleju wymienianego.

Opublikowano

Witka

Potrzebuje 400ml oleju do skrzyni Esso ATF LT 71141. Jak komus zostalo to z mila checia odkupie, po wymianie i miesiacu jezdzenia trzeba dolac bynajmnie u mnie jakies 400ml. Kupie nawet przysłowiowego Litra ;-) Pozdrowionka jak cos prosze o kontakt 602-686-469

WW.NAVIBOCIAN.PL
Opublikowano
Witka

Potrzebuje 400ml oleju do skrzyni Esso ATF LT 71141. Jak komus zostalo to z mila checia odkupie, po wymianie i miesiacu jezdzenia trzeba dolac bynajmnie u mnie jakies 400ml. Kupie nawet przysłowiowego Litra ;-) Pozdrowionka jak cos prosze o kontakt 602-686-469

bociangsm...czy to jest ten olej dozywotni ,ktory chcesz odkupic?Dlaczego nie zapytasz w aso?Pozdrawiam.Tak na marginesie...sliczna sztuka.
Opublikowano

dożywotnie - to pomyłka, olej trzeba normalnie wymieniac w tych skrzyniach jak i filt, robilem to juz w dwoch swoich E38. Po 200tys nie ma co sie zastanawiac koszt niewielki w porownaniu z wymiana skrzyni lub ewentualna naprawa. W ASO bodajże sprzedają w 5l butlach. Chociaz jutro zadzwonie zapytam . Pozdrowionka

Co do sztuki to dzięki ;-) Jak cos jest na sprzedaż.

WW.NAVIBOCIAN.PL