Skocz do zawartości

Wahacze górne E32 - jak sprawdzić? Jak wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak można sprawdzić wahacze górne w E32? Czy ich wymiana jest trudna?

Czy na tej fotce:

http://moto.allegro.pl/item230720134_bmw_7_e32_wahacz_gorny_wahacze_nowe_.html

jest sam wahacz czy wahacz z tuleją?

Czy ktoś mógłby mi przybliżyć jak to jest zbudowane i dlaczego uszkodzenie tulei tych wahaczy może spowodować "drgawki" auta przy około 80 - 85 km/h?

Czy wahacz może się uszkodzić po straceniu kontroli nad pojazdem i uderzeniu PRZODEM jednego koła o krawężnik (szczęście że koło nie wpadło na krawężnik bo dalej był słup :()? Miałem kiedyś taką sytuacje.

Dodam że felgi mam proste, opony z przodu nowe i wszystkie koła wyważone.

Pozdrawiam

Opublikowano
dziś odbieram moją 7 po wymianie czterech wahaczy górnych i dolnych z tulejami!!! może uszkodzić się wahacz po uderzeniu w krawężnik a najprędzej tuleja górnego wahacza która jest trochę badziewna.... ja kupiłem Teknorot od użytkownika arekauto i zobaczymy jak się spiszą ale podobno stosunek jakości do ceny wypada bardzo korzystnie !!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
dziś odbieram moją 7 po wymianie czterech wahaczy górnych i dolnych z tulejami!!! może uszkodzić się wahacz po uderzeniu w krawężnik a najprędzej tuleja górnego wahacza która jest trochę badziewna.... ja kupiłem Teknorot od użytkownika arekauto i zobaczymy jak się spiszą ale podobno stosunek jakości do ceny wypada bardzo korzystnie !!!

Nie widzę takiego użytkownika na allegro :(

A nie myślałeś nad tulejami z poliuretanu?

http://www.allegro.pl/item275008704_tuleje_wahacza_do_bmw_5_e34_7_e32_.html

Może to dobre?

Ile skasował Cię mechanik za wymianę? Czy to prawda że stanu wahacza nie da się ocenić na samochodzie tylko trzeba go zdemontować?

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymiana nie jest trudna . Ja robiłem sam - jedynie potrzebny jest ściągacz do sworzni i klucz płaski chyba 19 albo 22 lekko zeszlifowany bo ciężko dojść do nakrętki przy tulei wahacza.Pozostałe narzędzia to klucze płasko oczkowe i podnośnik. Wyczaić luz na tulei jest dosyć ciężko. Dopiero na szarpakach do pojazdów ciężarowych udało się namierzyć - więc nie jest prawdą że tylko po wymontowaniu da się ocenić jego stan. Na zdjęciu są wahacze z tulejami . Ja mam akurat założone górne firmy Moog - dwa lata temu płaciłem ok 250 za sztukę ( były razem z tulejami ) natomiast dolne mam teknorota aluminiowe i nie narzekam.

U mnie objawem wybitej tulei wahacza było stukanie przy jeździe ( zwłaszcza powolnej ) po nierównościach.

Auto będzie miało drgawki bo powstały luz powoduje przemieszczanie się wahacza , a że jest połączony z kołem , które łączy się za pomocą końcówki drążka kierowniczego z układem kierowniczym , to przenosi ten ruch na koło kierownicy.

BMW... and nothing else matters
Opublikowano

Nie widzę takiego użytkownika na allegro :(

A nie myślałeś nad tulejami z poliuretanu?

http://www.allegro.pl/item275008704_tuleje_wahacza_do_bmw_5_e34_7_e32_.html

Może to dobre?

Ile skasował Cię mechanik za wymianę? Czy to prawda że stanu wahacza nie da się ocenić na samochodzie tylko trzeba go zdemontować?

Pozdrawiam

u mnie były wywalone dolne wahacze , tak wyszło na szarpakach a jak zaczęli je wymieniać to okazało się że górne też do wymiany ! zapłaciłem 150 zł za wymianę!!!! tuleje poliuretanowe też kupiłem ale mechanik nie założył założe je dopiero jak te się wywalą , choć w przypadku dolnych wahaczy to wątpie czy tuleja padnie bo ja miałem jeszcze oryginalne tuleje natomiast górne częściej padają i jak się wywali to wstawie te poliuretanowe! dziś odebrałem auto i nic nie stuka wkońcu :D

Chiptuning Łódź

Opublikowano

u mnie były wywalone dolne wahacze , tak wyszło na szarpakach a jak zaczęli je wymieniać to okazało się że górne też do wymiany ! zapłaciłem 150 zł za wymianę!!!! tuleje poliuretanowe też kupiłem ale mechanik nie założył założe je dopiero jak te się wywalą , choć w przypadku dolnych wahaczy to wątpie czy tuleja padnie bo ja miałem jeszcze oryginalne tuleje natomiast górne częściej padają i jak się wywali to wstawie te poliuretanowe! dziś odebrałem auto i nic nie stuka wkońcu :D

Ale 150 za wymianę kompletu? A zbieżność trzeba ustawiać? Chyba nie? Głupie pytanie... ale gdyby urwał się wahacz to co się stanie? ;-)

Bać się jak trochę stuka? Czy jeszcze mogę ze 200 km zrobić nim wymienię?

Pozdrawiam

Opublikowano

stuka napewno tuleja sam sworzeń raczej nie , nic się nie powinno stać ! gorzej jakby luz miały sworznie dolnych wahaczy ....

tak 150 za komplet , jeśli nikt nie roszał drążków to zbieżności nie ustawiasz....

Chiptuning Łódź

Opublikowano
stuka napewno tuleja sam sworzeń raczej nie , nic się nie powinno stać ! gorzej jakby luz miały sworznie dolnych wahaczy ....

tak 150 za komplet , jeśli nikt nie roszał drążków to zbieżności nie ustawiasz....

Dzięki za odp. :)

A co by się stało jakbym miał luzy dolnych wahaczy? ;-)

Głupie pytanie :oops: wahacz to w ogóle jest po to żeby utrzymać całą kolumnę? Czy wahacz dolny i góry spełnia takie samo zadanie?

Coś mi się kojarzy widok jak zmieniałem tarcze że guma przy wahaczu górnym (tuleja) nie jest jakby to powiedzieć okrągła tylko taki okrąg rozdzielony, czyli chyba pęknięcie... czy w ten sposób padają te tuleje?

Pozdrawiam

Opublikowano

tak mają za zadanie utzrymać koło , ale jak jest luz na sworzniu dolnego to może sworzeń wyskoczyć i koło opadnie na ziemię co nie będzie miłe ....

a co do tulei górnego to ona tak wygląda w oryginale , nie jest pełna w środku tak jak te poliuretanowe....

Chiptuning Łódź

Opublikowano
tak mają za zadanie utzrymać koło , ale jak jest luz na sworzniu dolnego to może sworzeń wyskoczyć i koło opadnie na ziemię co nie będzie miłe ....

a co do tulei górnego to ona tak wygląda w oryginale , nie jest pełna w środku tak jak te poliuretanowe....

Znaczy jak opadnie? Zawieszenie zejdzie do minimalnego skoku? Bo amortyzator na tym oparty jest czy jak?

Mi nie chodziło o dziurę w środku tylko o to że ja nie mam pełnego okręgu tylko z małym ubytkiem na rogu z tego co pamiętam.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wymiana nie jest trudna, robiłem to na parkingu pod blokiem, tylko trzebamieć dobre klucze, ściągacz nie jest niezbędny, potrzebny jest tylko ten do końcówki drążka kierowniczego(ten jest standartowy, tani i łatwo dostępny)ja odkręcam dolną półkę kolumny(3 śruby na klucz 19) i odłączam drążek kierowniczy, później odkręcam nakrętki drążków, kładę płyte na imadle(musi być solidne) i udeżam młotkiem w wystający trzpień(wahacz i tak idzie na złom, więc nie ma co się rozczulać, można też uzyć prasy hydraulicznej). Później wszystko skręcam w odwrotnej kolejności, pamietając o tym, żeby śruby mocujące tuleje pozostawić luźne, założyć koło, opuscić auto, dociążyć je(np. kolega siada na błotniku) i dopiero wtedy dociagnąć śruby tulei. Jeśli je dociągniemy przy podniesionym kole, to tuleje dość szybko ulegną uszkodzeniu. Aha, zbieżność radziłbym sprawdić po takiej wymianie, wahacze, szczególnie dolne, moga mieć nieznacznie inne długości, a zmiana tych wymiarów wpływa na zbieżność