Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! byłem u mechanika i zmierzyłem cisnienie paliwa i wyszło 2.5 atmosfery i mechanik mówł mi ze bardzo szybko spada powiedział ze tak nie powinno byc mówił ze cisnienie powinno po chwili powoli spadac a u mnie jest moment i spada! czy tak powinno byc czy cos jest nie tak???jak tak to co jest temu winne????

POZDRO!

Opublikowano
cisnienie powinno sie trzymac i spadac bardzo powoli,dobrze ci powiedzial,bo jak szybko spada to potem pompka paliwa musi sie napracowac zeby dobic do wlasciwego cisnienia i przez to auto moze gorzej,ciezej zapalac,nie wiem jak w bambejce bo sam mam od niedawna ale wiem ze w innych autach sa takie objawy w mercu tak mialem a winny byl jakis zaworek w pompie ktory powinien trzymac cisnienie
Opublikowano
cos nie jest ok . zalerzy gdzie spada cisnienie najprawpodobnie w pompie paliwa zaciela sie kolka mozna ja ruszyc . wyjmuje sie i w miejsce rurki ktora podaje pali wklada sie precik delikatnie rusza sie kuleczka w pompie jakto nie pomorze to pompa do wymiany . jeszcze morze byc sprawa zaworu na listwie zalerzy gdzie lodlaczyl manometr ale 2.5 bara to chyba za malo ja niepamietam ile powinno byc .na zaworze pisze jaki bar trzyma , byly chyba rozne w zaleznosci od silnika .
Opublikowano
filtr paliwa własnie chce wymienic ale mechanik mi poweidział ze ta obejma niewiadomo czy wytrzyma odkrecanie bo moze sie urwac i narazie czyms zapsikal i kazał poczekac!

podłaczał na listwie jest tam taki mały zaworek który sie wykreca a cisnieni powinno wynosic 0.03MPa!

WD40 :D

Filtr wymień sam, proste jak sprężyna.

Opublikowano
jezeli na zaworze ma byc 3 bary to tak ma byc zawor .do wymiany ten wlasnie na listwie . on ma napewno wiele lat wiec poprostu puszcza a obejma na filtrze jak sie nie odkreca to sie ja wymienia i koniec . pompy narazie nie ruszaj najpierw zmien zawor nawet jak to nie bedzie przyczyna to i tak napewno dawno juz zle pracuje .
Opublikowano
filtr paliwa własnie chce wymienic ale mechanik mi poweidział ze ta obejma niewiadomo czy wytrzyma odkrecanie bo moze sie urwac i narazie czyms zapsikal i kazał poczekac!

podłaczał na listwie jest tam taki mały zaworek który sie wykreca a cisnieni powinno wynosic 0.03MPa!

WD40 :D

Filtr wymień sam, proste jak sprężyna.

a tak w ogolę to gdzie jest filtr paliwa w e36 coupe ?? :oops:

zdjęcia mojej beemy ---->nowe foty !!!http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61477
Opublikowano
cisnienie powinno wynosic około 3bar. W czasie 30sek.pompa powinna przetłoczyc 1litr paliwa. oczywiscie sprawdzamy za filtrem paliwa.pozdrawiam
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawór nazywa się regulator ciśnienia paliwa. Kosztuje około 190-220zł w IC bez zniżek.

Możesz sprawdzić, czy to problem z pompą, czy z zaworem. Jak mierzone było na listwie, to jeszcze o niczym nie świadczy. Trzeba sprawdzić, czy zawór przepuszcza przewodem powrotnym do baku. Jeżeli przepuszcza, to znaczy, że trzyma za niskie ciśnienie i trzeba go wymienić. Jeżeli nie puszcza, to znaczy, że pompa już nie potrafi napompować 3atm (bo tyle powinno być względem kolektora ssącego) i na niej należy się skupić.

Jest jeszcze jedno wyjście... jak było mierzone ciśnienie? Bo te 3 atm są ciśnieniem względnym do podciśnienia w kolektorze ssącym, więc jeżeli było mierzone na obrotach jałowych (duże podciśnienie w kolektorze ssącym) to może i 2,5 atm jest ok.

BTW, filtr paliwa i tak wymień.

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
cisnienie nie było mierzne na biegu jałowym tylko po właczeniu kluczyka na zapłon! nie zapalałem auta!

No to ok, powinno być 3 atm. W takim razie sprawdź, jak pisałem wyżej, sprawę z przewodem powrotnym.

Kai