Skocz do zawartości

530D rocznik 1999 - 192 tys km - JAKI OLEJ DO SILNIKA ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie!

Mam pytanie czy do mojego BMW 530D jak w temacie zalecacie ten olej?

http://moto.allegro.pl/item261635730_olej_castrol_magnatec_diesel_10w_40_5l_.html

Uzywam go w Mercedesie Vito 1998 TDI - 204tys przebieg i chodzi dobrze ale nie wiem wlasnie czy nic sie nie stanie jak wleje do BMW ???

Drugie pytanie czy to prawda ze do skrzyni biegow TIPTRONIC nie trzeba wymieniac oleju ???

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Rafal

PS wczoraj auto kupilem wiec sorki jestem swiezy w temacie cudownych samochodow jakie sa Bemki ;-)

Opublikowano
A co do oleju w skrzyni to teoretycznie w żadnej nie ma potrzeby wymiany, a praktycznie jak lubisz swoje autko to olej warto wymienić, bo skrzynia może zacząć poszarpywać.
Opublikowano
Ja przy przebiegu 200tyśkm zalewam 0W40 Castrol ale zastanawiam się nad przejściem na MOBILA1 0W40 bo słyszę czesto lepsze opinie o nim niż o Castrolu.
Opublikowano

co do olejów to można i 5W i 10W i nawet 15W

ale po co?

jezeli auto ma olej dedykowany to taki powinno się wlewać,

rzadki ma zalety szczególnie zimą, i dla silników turbodoładowanych,

Opublikowano

Dziekuje wszystki za odpowiedzi i porady!

Czyli mam rozumiec ze najlepiej bedzie zalac Castrol 0W40 czy 0W30, Panowie ktory lepszy ????

Ile tam wchodzi pewnie cos kolo 10l do tego silnika 530D ?

Pozdrawiam

Opublikowano

witam.

wejdź na www.castrol.pl.

tam masz opcje dobierz olej do swojego auta.

tam znajdziesz wszystkie dane dotyczące olejów i ich ilości w poszczególnych ukladach.

nic prostszego .pozdrawiam.

Opublikowano

do tego silnika z tego co wiem dedykowany przez producenta olej to slx castrol 0w-30 ale ja naczytalem sie troche i bylem na paru szkoleniach i uzywam mobila 0w-40

Pozdrawiam

Opublikowano

z instrukcji wynika, że oleje o specyfikacji ACEA A3 i ACEA B3.

mogą być 0w-x, 5w-x i 10w-x.

ja osobiście stosuje castrol magnatec 10w-40 - takim olejem był zaleany jak go kupiłem.

w poprzedniej tds jak wlałem 5w40 to mi zaczeło kapac z okolic zaworu AGR...

co do ilości oleju jaka wchodzi do 530d to jest to 7l

Opublikowano
panowie do bmw jest zalecany olej castrol syntetyk o przedłużonej żywotności 0w-30 lub 5w-30 w serwisie taki olej kosztuje 77 pln za litr ale warto bo na takim oleju można jeżdzić według wskażnika wym. oleju ja robię około 16 000 km dolewam 1 litr mam przejechane 245 tyś i wszystko jest ok .w serwisie powiedzą wam to samo