Skocz do zawartości

Jaki olej do e39 2,5tds Półsyntetyk czy Syntetyk???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,niedawno zakupiłem auto bmw e39 99 rok 2,5tds.Byly własciciel(handlarz) zarzekal sie ze 4tys temu był lany syntetyk mobil 1.Jakos za bardzo mu nie wierze i mam zamiar wymienic olej tylko pytanie czy na Syntetyk czy prejsc na pol syntetyk,Dodam ze auto ma przebieg 195tys km a czy prawdziwy nie wiem.Jeszcze co do marki oleju,Slyszalem ze dobry valvoline ,shell a co myslicie o Elfie?
Opublikowano
ja leje 10w40 półsyntetyk castrol gtd magnatec- mam juz spory przebieg- przeszło 300 tkm
Opublikowano
tez leje półsyntetyk castrola 10-40 gtd magnatec a przebieg 160tyś tylko ze względu na turbine to robie bo mam do roboty(ciągnie olej z silnika)
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano
Witam ! Książka pisze że 5W40 czyli synthetyk ma spory zakres temperatur pracy,,,Napisane też jest że 10W40 lub 0W30 w bardzo trudne warunki i np na zimę !! Jak sciągnęłem swoją to niemiec zalewał 10W40 więc nie przechodziłem na pełen żeby nie płukać silniczka za bardzo, a to podobno najzdrowiej, więc mam shell helix diesel 10W40. Pozdro
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

Dzień dobryyy.

jeżeli '99 to jeszcze powinien jeździć na syntetyku. Ale.......jak nie masz pewności....a zalewany był półsyntetyk.....albo minerał.....to tak mnie uświadamiali, że "nie przechodzi się na syntetyka z minerała... bo zaczną się pocenia-wycieki i to co syntetyk po tym minerale spłucze, to się to gdzieś pozatyka". Ale ile w tym prawdy ... nie wiem . Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano

Witam.

Ja co prawda jezdze omega z tym silnikiem, ale niczym sie on nie rozni od tego w BMW. Polecam Castrol Edge 10w60. Troche drozszy od Magnateca, ale sinliczek chodzi ciszej i nei bierze oleju. Uzywam go juz w drugim TDS.

Pozdrawiam

Opublikowano

z tego co kiedys przewijalo sie na forum

w serwisach leja 5W30 i taki ponoc jest zalecany przez BMW (wraz z 0wXX).

Ogolnie BMW zaleca oleje spelniajace normy ACEA - (i tu nie pamietam jakie), Jak bede w domu to poszukam

pozdrawiam

pozdrawiam