Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Chciałbym zapytać czy w momencie kiedy Wasze beemki są zimne (chodzi o niską temp. wewnątrz samochodu) i pokonujecie nierówności szyby w przednich drzwiach nieprzyjemnie skrzypią? Kiedy wnętrze się nagrzeje wszystko jest ok. Słyszałem, że ten typ tak ma. :| Dodam, że moje auto to e46 320d touring '01 i nigdy nie miało nawet stłuczki. Może zna ktoś z Was receptę jak temu zaradzić? Dzięki i pzdr!
Opublikowano
na gorze ramki drzwi jest coś w rodzaju filcu wydmuchaj powietdzem a powierzchnię ktora do ramki przylega(słupek ) przetrzyj srodkiem do konserwacji uszczelek. ewentualnie może trzeba wpuścić rygielek drzwi
Opublikowano
Dzięki chłopaki za wskazówki. Muszę jutro wypróbować sposób podany przez bola. Może faktycznie to wydmuchiwanie powietrzem pomoże... Kiedyś już smarowałem jakimś silikonowym specyfikiem w sprayu (było bardzo tłuste) Efekt był raczej mizerny, także chmurkagościeradów musimy coś jeszcze pokombinować. Tak jak mówię jutro wypróbuje sposób bola i napisze o skutkach. Dzięki i pozdrawiam! :mrgreen:
Opublikowano
Dzięki chłopaki za wskazówki. Muszę jutro wypróbować sposób podany przez bola. Może faktycznie to wydmuchiwanie powietrzem pomoże... Kiedyś już smarowałem jakimś silikonowym specyfikiem w sprayu (było bardzo tłuste) Efekt był raczej mizerny, także chmurkagościeradów musimy coś jeszcze pokombinować. Tak jak mówię jutro wypróbuje sposób bola i napisze o skutkach. Dzięki i pozdrawiam! :mrgreen:
Opublikowano
Dzięki chmurkagościeradów! Myślałem, że podzielę się z wami moimi obserwacjami na temat przedmuchiwania i smarowania tych nieszczęsnych uszczelek, ale niestety cały dzień u mnie lało i nic nie zrobiłem. Z garażu też nie mogłem skorzystać, także lipa! :roll: Ale widzę, że ty znalazłeś złoty środek! Dzięki! Muszę zrobić to samo. O efektach bankowo zamelduję. Pozdrowionka! :wink:
Opublikowano

heh miałem to samo, a w zasadzie mam

ale ja zamykam okno i delikatnie o może mm opuszczam tak żeby nie stykało sie krawedzią i nie skrzypi, potestujcie sobie ;)

ale faktycznie trzeba smarnąć jakąś margaryną :)

Opublikowano

heh ciekawy temat z tym smarowaniem :)

no dobra gdzieś miałem jakiś silikon do uszczelek chyba shell, prysnę i wam opowiem jak było :)

dzisiejszy wieczór sponsoruje Carlsberg;)

Opublikowano
wazelinka nie tylko do uszczelek :norty: :norty: :norty:

A do czego jeszcze ?? takie to nieprzyjemne :mrgreen:

i c o to za podpis pod kreską ?? chyba nie spalanie :twisted2:

Opublikowano
rozkminka tematu: kiedy najbardziej skrzypi? jak jest zimno. poprostu ramka dachowa (oprócz chromu) jest pokryta tworzywem (nie wiem jakim) a wiadomo że w niskich temperaturach plastyk twardnieje i wtedy skrzypi. a jak autko w garażu i wyjedzie na mróz to dopiero skrzypi. można smarować czasem pomoże a czasem nie .sprawdzcie u siebie czy podczas mrozów bardziej skrzypi? poprostu prawa fizyki.
Opublikowano
rozkminka tematu: kiedy najbardziej skrzypi? jak jest zimno. poprostu ramka dachowa (oprócz chromu) jest pokryta tworzywem (nie wiem jakim) a wiadomo że w niskich temperaturach plastyk twardnieje i wtedy skrzypi. a jak autko w garażu i wyjedzie na mróz to dopiero skrzypi. można smarować czasem pomoże a czasem nie .sprawdzcie u siebie czy podczas mrozów bardziej skrzypi? poprostu prawa fizyki.

To się u mnie dopiero okaże jak będą mrozy bo doszedłem do tego co skrzypi dopiero po 8 miesiącach prób :mrgreen: czyli w lutym a zima była ciepła , kupiłem auto to już skrzypiało nieżle , ciekawe jak poprzedni właściciel to znosił bo chyba nic nie robił :norty:

Opublikowano
spalanie kolezko, a to skrzypienie spowodowane jest tym ze szyba przykleja sie do uszczeli na samej gorze drzwi, wiec trzeba tak zrobic zeby sie nie przyklejala ja nawalilem sylikonu do szyb z MOJEAUTO i jest OK :norty: :norty: :norty: :norty:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
spalanie kolezko, a to skrzypienie spowodowane jest tym ze szyba przykleja sie do uszczeli na samej gorze drzwi, wiec trzeba tak zrobic zeby sie nie przyklejala ja nawalilem sylikonu do szyb z MOJEAUTO i jest OK :norty: :norty: :norty: :norty:

Z poczatku też tak byślałem że to szyby , myliłem się , po nawaleniu czegos tak w te uszczelki skrzypienie powracało :twisted2: a co do spalania to moja od 8 do 10 :mrgreen:

Opublikowano
nie musi być mróz wystarczy temp. koło zera, wyjeżdzam z garażu - skrzypi. stoi całą noc na dworzu i nie skrzypi :roll2: i jak to wytłumaczycie. u was jest podobnie?
Opublikowano
Widzę chłopaki, że jednak poruszyłem dosyć ciekawy temat z tym skrzypieniem i wazelinką :norty: Jedno jest pocieszające: nie tylko ja mam (a właściwie miałem) ten problem. Faktycznie wygląda na to, że TTTM :|