Skocz do zawartości

Wyciek oleju spod pokrywy filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przemaglowałem forum ale nie znalazłem nic co mogło by mnie naprowadzić na rozwiązanie a sprawa wygląda "ciekawie"

Moja bunia (e38, 728i, '95, karmiona wyłącznie benzyną) wypluwa olej spod pokrywy filtra oleju - wybija lekko uszczelkę rozszczelniając cały układ. Żaden tam mocny strumień ale cały korpus filtra i pół silnika jest zasmarkane. Poza tym po kilkugodzinnym postoju przy odpalaniu kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po 2-3 sekundach - widać oliwa spływa do miski.

Próbowałem kilku różnych filtrów - od filtrona po oryginał BMW, starannie dokręcałem pokrywę itp. Wszystko na nic - dalej pluje... Ubytek oleju przez tą dziurwę jest na poziomie 0,25 l na 1000 km.

Trochę danych uzupełniających:

- jakieś 8 tyś zrobiłem na walonym Mobil 1 (czort wie co to w rzeczywistości było, możliwe, ze mineral z Lidla)

- następnie około 8 tyś km przejechałem na syntetyku Havoline 5w40

- od jakiś 500km półsyntetyk Havoline 10w40

- bardzo dokładnie sprawdzony układ dolotowy od filtra powietrza aż po uszczelki pod kolektorem, membranę, odmę itp - brak lewego powietrza

- cały kolektor jest upaprany w środku oliwą

- CarSoft 6.5 nie pokazuje żadnych usterek

Pomóżcie...

:modlitwa:

Opublikowano
Nie wspominałem o tym bo sądziłem, ze to "oczywista oczywistość" ale uszczelki wymieniam zawsze przy wymianie oleju - zarówno gumowy oring pod pokrywą filtra jak i metalową pod śrubą spustową oleju w misce.
Opublikowano
Odpowietrzenie pokrywy zaworów, membrana i odma są szczelne i drożne. Membrana jest stosunkowo nowa bo swego czasu ją podejrzewałem i w konsekwencji wymieniłem.