Skocz do zawartości

Czy potrzebuję wzmacniacza do tego radia i głośników?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie jak w temacie. Zerknijcie na dane radia i głośników i wypowiedzcie się bo ja się na tym całkowicie nie znam. Kupiłem ostatnio głośniki i jestem lekko rozczarowany, nie oczekiwałem cudów, ale ja nie słyszę większej różnicy między nowymi a starymi głośnikami. czy wzmacniacz coś pomoże? Może kupiłem marne głośniki? Dzięki za pomoc :)

moje radio: http://www.wegatv.pl/index.php?p115,clarion-dxz668rmp

moje głośniki: http://www.skapiec.pl/site/cat/40/comp/58540

Opublikowano
Kolego głośniki są bardzo dobre i na pewno czyściej grają niż poprzednie stare (zależy jeszcze kto jaki ma słuch) jeśli chcesz mieć mocniejszy bas to musisz celować w głośniki o większej średnicy, jeśli ma być głośniej to musisz zainwestować we wzmacniacz i dobre okablowanie.
Opublikowano

Radio powinno starczyć - nie ma też sensu dopatrywać się w nim winy. Głośniki takie złe też nie są - choć kupno dwudrożnych to nie był dobry pomysł - głośnik średniotonowy wpływa niekorzystnie na tweeter, a do tego tweeter powinien być na wysokości uszu - a u ciebie jest w nogach.

Podstawowe pytanie - czy zmieniłeś kable? - jak zostawiłeś stare to masz kolejny powód.

Idąc dalej - fabryczne miejsca na głośniki w E36 są umieszczone w kiepskim miejscu i trzeba albo zrobić panele w drzwiach, albo kupić naprawdę dobre głośniki i wytłumić fabryczne miejsca.

Nie jesteś pierwszą osobą, które wymieniła radio + głośniki i nie widzi różnicy...

Opublikowano

Głośniki dużej mocy nie mają. Tylko 45W RMS więc wzmacniacz nie jest Ci potrzebny. Radio ma na wyjściach około 12W RMS więc spokojnie współgra z tym zestawem. Problem u Ciebie zapewne leży w:

1. czy masz wytłumione drzwii?

2. czy puściłeś nowe lepsze kable?

Szkoda, że kupiłes taki zestaw. O wiele lepszym wyborem byłoby zainwestować w 3drożny zestaw 16nastek. Wtedy napewno byłbys zadowolony oczywiście montująć dwa powyższe punkty (wytłumienie oraz kable). Jednak do takich głosników, dla uzyskania odpowiedniego efektu, należałoby zamontowac wzmacniacz.

Zabawa w dobre audio kosztuje, dlatego jeżeli nie chcesz wydawać większej kwoty pieniędzy lub ich nie posiadasz, zostaw ten zestawik, który kupiłeś, dodaj maty i lepsze kable. Napewno trochę pomoże, efekt odsłuchowy będzie lepszy, dźwięki będa inaczej sie rozchodzić.

Z czasem będziesz chciał cos lepszego i wtedy pomyśl nad wyżej wymienionymi propozycjami.

Pozdrawiam

Opublikowano
Radio powinno starczyć - nie ma też sensu dopatrywać się w nim winy. Głośniki takie złe też nie są - choć kupno dwudrożnych to nie był dobry pomysł - głośnik średniotonowy wpływa niekorzystnie na tweeter, a do tego tweeter powinien być na wysokości uszu - a u ciebie jest w nogach.

Podstawowe pytanie - czy zmieniłeś kable? - jak zostawiłeś stare to masz kolejny powód.

Idąc dalej - fabryczne miejsca na głośniki w E36 są umieszczone w kiepskim miejscu i trzeba albo zrobić panele w drzwiach, albo kupić naprawdę dobre głośniki i wytłumić fabryczne miejsca.

Nie jesteś pierwszą osobą, które wymieniła radio + głośniki i nie widzi różnicy...

Dołącze do pytania jak duże znaczenie ma wymian kabli?? Czy stare kable zawsze beda gorsze od nowych? Czym ma sie to objawiac?