Skocz do zawartości

Przepływomierze i kilka spraw z tym związanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, mam do was takie pytanie, czy istnieją zamienniki przeplywomierza bosha do bmw e32 do silnika M30B30 i M30B35, zastanawiam sie nad tym poniewaz klapkowy jak jest obecnie to tak troszke niewypal jest po zamonotwoaniu gazu, wiem ze auta byly tworzone z mysla o jezdzie na LPG, ale... nowłaśnie sporo z nas jezdzi na LPG w moim aucie tez jest :/ chciałem go wymontować przy obecnych cenach gazu i spalaniu przez betke gazu wychodzi juz dosc podobnie jak ne Pb ja osobiscie staram sie jezdzic na Pb ale jak jade w tras to juz moge na LPG gdzie niema po drodze zadnych gwaltownych przyspieszen (wtedy LPG ubi strzelac najbardziej) jak cos wyprzedzic to przelaczam na benzyne, LPG wzucam zawsze na cieplym silnik, ale i tak zdazylo mi sie ze strzelil! mam teraz do kupna przeplywomierz i niechcial bym zeby jakis gaziaz go rozwalil podczas regulacji obrotow bo bym go tam chyba zagazowal co robic wacham sie ogromnie co zrobic kupic nowa, zregenerowac stara, wyzucic LPG (i tak malo na nim jarzdze) a moze zostawic ale jak to zrobic zeby niestrzela? na gazie II generacji? czy moze instalacje przerobic na wtrysk?
BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

najwieksze spalanie jest wlasnie w miescie, u mnie wtrybie sport przy ostrej jezdzie siega 30 litrow, a w normalnej 24-25 litrow

na trasie mozna zejsc do 15-17 przy prostej drodze

tez mam problem z gazem, silnik mi sie dusi na benzynie (ale zlacze diag mi nie dziala wiec nie wiem co jest z nim), rozmyslam nad blosem, ale podobno jego efektywnosc jest do 150 koni i silnikow 2,5 litra.

A tak prawde mowiac ile my mamly koni na lpg z mikserem teraz? 140?150?

a teraz rzecz ktora mnie zastanawia, co by bylo jakby zamontowac mikser gazu za przeplywomierzem ale przed silniczkiem krokowym?

Opublikowano

bmwkolo

mam dokładnie to samo, ale benzyny mi pali do 16l w mieście, i na benzynie też mi się dusi. Jak znajdziesz rozwiązanie problemu duszenia sięto daj znać.

Opublikowano

moja e32 pali mi w miescie 14,5 l benzyny przy normalnej jezdzie na trasie potrafie zejsc do 10-11 l, a gaz no tak jak mowie nierajcuje mnie

ceiakwe czy cos sie zmieni jak przeplywke wymienie, wymienie tez swiece i przewody, wleje jakiegos doktora na wtryski moze bedzie mniejsze spalanie na Pb ale gaz jest do kitu, umnie np. mixer jest wstawiony w przeplywke :/

Opublikowano
JA mam u siebie założona instalke z dwoma mieszalnikami i nie wiem co to wystrzał :P Naprawde polecam takie rozwiązanie :D Spalania miasto-17-20 trasa12-15.pozdr
Opublikowano
Nie wiem ile kosztowało bo autko kupiłem jakieś 2 miesiące temu zrobiłem 8tys km i zadnych problemów z dokumentów wynika ze instalaka była zamontowana w 2002r jutro zrobie kilka fot i wkleje.pozdr
Opublikowano
Dodam jeszcze,ze instalacja była zakładana w firmie Car GAz w Olsztynie na ulicy lubelskiej polecam ta firmę naprawdę znają sie na rzeczy montują instalki od chwili pojawienia sie lpg w naszym kraju;)poszukaj w necie num tel zadzwoń wypytaj sie taka instalkę w silniku3.5 to rewelka naprawdę autko jest dynamiczne i instalacja nie sprawia mi zadnych problemów.pozdrawiam
Opublikowano
W polsce raczej nie kupisz. Pozostaje przeróbka. Tak jak u mnie. Kolega z forum Tomac jest specem od tych spraw. Poszukaj w moich postach lub skontaktuj się z nim. Jeśli chodzi o reakcję na LPG, to przy instalacji IV generacji jest wyśmienita.
peace & love
Opublikowano
LPG w moim aucie tez jest :/ chciałem go wymontować przy obecnych cenach gazu i spalaniu przez betke gazu wychodzi juz dosc podobnie jak ne Pb

drogi kolego czyżby gaz u ciebie był po 4 zł / litr? :doh:

ja osobiscie staram sie jezdzic na Pb ale jak jade w tras to juz moge na LPG gdzie niema po drodze zadnych gwaltownych przyspieszen (wtedy LPG ubi strzelac najbardziej)

miło że nas oświecasz w tym temacie, ale z tego co tutaj napisane wynika że ci gaz strzela przy 2.5 tys obrotów? :doh:

umnie np. mixer jest wstawiony w przeplywke

albo coś mnie ominęło albo to już VII gen. weszła :liar:

na trasie mozna zejsc do 15-17 przy prostej drodze

czytając takie coś mam wrażenie że to jest rozmowa ze ślepym o kolorach! auto ci wogóle nie skręca czy przed zakrętami sie zatrzymujesz do zera?

nie prościej napisać "na trasie można zejść do 15-17 przy stałej prędkości i jednolitym zakresie obrotów?" albo wspiąć się na wyżyny i dodać ew. coś o tempomacie / średnich prędkościach / czasie przejazdu / dystansie

a nie pisać że spalanie zależy od tego czy droga jest prosta :evil:

wszystkich którzy się poczuli obrażeni - wybaczcie, ale poziom tematów o LPG staje się naprawde kompromitująco niski, spory odsetek ludzi jeźdżącymi bmw użytkuje ten rodzaj paliwa, może czas wysilić się choć na kilka konkretów a nie pisać głupoty i w dodatku klepać po raz 100 to samo

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
no popatrz :P mowic prosta mialem na mysli np A4 lub inna podobna, w miescie auto pali mi potworne ilosci LPG w miescie, dlatego wole Pb przynajmniej niema z nia problemow.
Opublikowano

i jak bys czytal dokladniej mam uszkodzona przeplywke/rozregulowana instalacje, wiec autko je ile chce

ps. ludzie tacy jak ty katujacy swoje 5.0 LPG sa smieszni, jak cie niestac na jazde na Pb to kup sobie rower

Opublikowano

wzajemnie - tobie polecam jeszcze bilet na tramwaj, ja kolego nie płacze nad wystrzelonymi przepłomierzami i rozlegulowaną instalacją

więcej szacunku kolego, o tym czy jestem katem dla auta rozprawiaj sobie gdzie indziej a jak na razie z twoich popisów widać że gazu powinineś uzywać tylko w kuchni - i to też nie koniecznie

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano

Panowie...

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można sobie po prostu dobrze ustawić lpg,

oraz wymienić świece/ kable/ kopułkę, u mnie w e32 M30 jest gaz IIgen, mixer

przy przepustnicy i nie strzela teraz, kiedyś tak było !!! Kwestia zmiany

przerw na świecach i zrobienia wysokiego napięcia, dodatkowo

trzeba pilnować żeby mieszanka na LPG nie była za uboga.

Tym sposobem nie miałem strzału już od ok. 2lat i nie pilnuję się wcale żeby w razie

potrzeby nie przekroczyć 5000rpm (sporadycznie - ale jak trzeba to trzeba ;) ) na LPG.

Tak więc polecam doprowadzenia do porządku silnika, żeby nie martwić się o strzał.

ps.: różnica może być w tym że ja mam mixer tuż przy przepustnicy, a wszyscy z tego co

widziałem raczej przed przepływką.

Co do nie zamulania silnika na benzynie przez LPG:

jest tak dlatego że normalne mixery mają mocną zwężke, ale jak komuś zależy można kupić drogi mixer

który nie zwęża przelotu

pozdrawiam.

Jak ktoś potrzebuje CZĘŚCI do:

e36 coupe sedan touring - wszystkie silniki.

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)

Opublikowano

w końcu konkretnie i na temat! :clap:

normalne mixery mają mocną zwężke, ale jak komuś zależy można kupić drogi mixer

który nie zwęża przelotu

można ratować się (nielegalnym już - jeśli się nie mylę) BLOSem - bo tak rozumiem "drogi mixer" alo dobrać większy reduktor i spróbować dobrać miksery z mniejszymi zwężkami - jednocześnie liczyć się z większym spalaniem ale najpierw strojeniem wszystkiego od nowa

...

Opublikowano
można ratować się (nielegalnym już - jeśli się nie mylę) BLOSem - bo tak rozumiem "drogi mixer"

Szczerze mówiąc muszę się przyznać że nie jestem pewien co to BLOS ;)

Ale wiem że jak miałem Nissan'a 200sx 1,8Turbo to zapłaciłem za mixer jakieś 800zł zamiast 300zł (to było 6lat temu) i silniczek hulał na gazie lepiej niż na benzynie, a na benzynie nie było najmniejszej różnicy do tego co było

przed założeniem LPG (Przelot w miejscu mixer'a pozostaje idealnie gładki

różnica wtedy między gładką rurą a mixerem to mini otworki przez które

wlatuje do przewodu gaz na całym obwodzie rury)

pozdrawiam.

Jakby ktoś wiedział co to jest BLOS - byłbym wdzięczny :D ??

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)

Opublikowano

wszysto co piszesz sie zgadza.

w mojej opinii warto mówić o różnicy średnic w dolocie (w którym jest umieszczony mixer) bo jak na moje to właśnie ma największe znaczenie

co do BLOSa to na pewno jest dużo informacji na forum, ja sam nigdy go nie miałem bo zwyczajnie nie było mnie stać, ale sporo osób ma - jest nagminnie stosowany w Hondach, Fordach itp.

dla mnie to po prostu innego rodzaju mikser i tyle, nieważne jak sie na niego mówi, choć spotkałem się już z określeniem "gaźnik do gazu" co jest bez znaczenia

bardziej interesuje mnie kwestia jego legalności, bo słyszałem że nie chcą z nim bić przegladów - tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma wiecej informacji niż ja

...

Opublikowano

Zawsze można by na przegląd podmiankę robić :cool2:

To trza poszukać coś o tym, czegoś nowego się

nauczyć dzisiaj ;)

pozdrawiam.

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)