Skocz do zawartości

Problem z centralnym zamkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam ostatnio drobny problem z centralnym zamkiem. Mianowicie jak próbuje otworzyć auto przy pomocy pilota alarmu zdarza się że centralny odrygluje się na 1sekundę i zaraz się zamyka. Musze wtedy otworzyć autko za pomocą kluczyka. Wiecie może co to może być.

Opublikowano
Najprawdopodobniej to jest, żebyś łatwiej skojarzył, takie czarne pudełeczko, prostokąt, umieszczony w drzwiach, ludzie co jakiś czas mają z tym problem. Jakby to było faktycznie to, mam takie coś na sprzedaż, wtedy wal na PW. Pozdrawiam
BMW i wszystko jasne...
Opublikowano
Najprawdopodobniej to jest, żebyś łatwiej skojarzył, takie czarne pudełeczko, prostokąt, umieszczony w drzwiach, ludzie co jakiś czas mają z tym problem. Jakby to było faktycznie to, mam takie coś na sprzedaż, wtedy wal na PW. Pozdrawiam

Da się jakimś domowym sposobem sprawdzić czy faktycznie uszkodził się moduł sterowania zamkiem centralnym

Opublikowano
Hmm... Jak sprawdzić moduł to nie wiem... chociaż jak poszukasz to kiedys o tym czytałem na forum. To "czarne pudełeczko" w drzwiach to siłownik zamka -wątpię aby to było przyczyną. Dzieje sie to w przypadku wszystkich zamków czy tylko jednego?
Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Hmm... Jak sprawdzić moduł to nie wiem... chociaż jak poszukasz to kiedys o tym czytałem na forum. To "czarne pudełeczko" w drzwiach to siłownik zamka -wątpię aby to było przyczyną. Dzieje sie to w przypadku wszystkich zamków czy tylko jednego?

Tylko zamek drzwi kierowcy (on się blokuje i nie otwiera)

Opublikowano

aha.. napisałes tak ze myslałem ze wszystkie drzwi.

W takim razie to wina siłownika, Mozesz go sprawdzic zdejmując boczek w drzwiach i wygłuszenie. wypinasz kostkę - tam trzeba srubokretem podważyc takie zabezpieczenie i sama zejdzie. Potem wyjmujesz siłownik - trzeba tam podważyć taki zatrzask i przy szybie podniesionej do góry go wyjmiesz. Spróbuj przeczyscic styki i podłacz do kostki. zamykaj pilotem i obserwuj. jak nie działa to wiele nie zwojujesz prawdopodobnie mikrostyki są wypalone, trzeba założyć nowy. Jak bedziesz kupowac zwróć uwagę ile bolców ma Twoj siłownik powinien miec 6 bolców i taki tez musisz kupic.

Ps. a zamyka sie normalnie i otwiera jak zamykasz auto np zamkiem bagaznika albo drzwi pasazera - teraz mi to przyszło do głowy.

Opublikowano

Ps. a zamyka sie normalnie i otwiera jak zamykasz auto np zamkiem bagaznika albo drzwi pasazera - teraz mi to przyszło do głowy.

Jak zamykam czy otwieram z kluczyka to wszystko dziala OK

Opublikowano
Rozumiem ze jak zamykasz z kluczyka inne drzwi albo klape bagaznika to dziala, ale jak z pilota to nie....

Dokładnie

Tylko z pilota się czasami zawiesza centralny (siłownik od str. kierowcy)

Opublikowano

Hmm... dosyć dziwne... Chyba najprawdopodobniej będzie to wina siłownika. Mówisz ze czasem sie to zdarza. Proponowałbym, przez pare dni zamykac i otwierac auto nie z pilota, a którymś z pozostałych zamków. Jeżeli objawy beda takie same to tak jak napisałem - siłownik.

Przerabiałem to niedawno u siebie i nagłowkowałem się dosyć sporo. wymieniłem na inny kupiony na szrocie i działa:) Przy czym ja nie mam pilota do centralnego. Swój rozebrałem cos tam podłubałem przeczysciłem i.... i też działa. No ale że jest niepewny nie bede Ci go proponował... Daj znac za pare dni co i jak.

Opublikowano

OK

Będę próbował zamykać i otwierać tylko kluczem. Pod koniec tygodnia się odezwę. Na razie dzięki za pomoc

PS

Ja nie mam pilota do centralnego - ten pilot o którym mówiłem to jest od alarmu i to alarm steruje centralnym

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak zamykam czy otwieram z kluczyka to wszystko dziala OK

Wszystko wskazuje na silownik od strony kierowcy. Masz oryginalny central czy ktos kladl samemu. Pytam bo u mnie mialem ten sam problem. Nic z tym nie robilem bo nie mialem jeszcze alarmu z pilotem. Dopiero jak go zakladalem wyszlo ze po prostu ktos odlaczyl silownik od strony kier. od zasilania. Malo prawdopodobne ale moze tez tak masz. Sprawdz. Jesli nie to zmieniaj silownik wg mnie.

Jezeli silownik rzeczywiscie jest padniety to nie powinien otwierac drzwi zamkiem od strony pasazera i zamkiem bagaznika. To sprawdz najpierw.

Opublikowano

witam

miałem podobny problem ale wina była po stronie alarmu.

Zamek się nie zamknął dopuki lampka oświetlenia wewnętrznego nie zgasła. Opuźnienie kiluk sekundowe dla klap przestało działać

Opublikowano
A wiec, Panowie sprawa wygląda tak. Zgodnie z waszymi sugestiami otwierałem autko z kluczyka, to za pomocą zamka od strony pasażera, lub od bagażnika i czasami od strony kierowcy. Parę razy pojawił się problem z otwarciem centralnego i miało to miejsce przeważnie z rana (po długim postoju autka). Centralny nie otwierał się jak próbowałem otworzyć go od strony pasażera lub zamkiem z bagażnika. Wtedy podchodziłem do drzwi pasażera i po przekręceniu klucza otwierały się wszystkie drzwi. Stawiam na uszkodzenie siłownika zamka. Na razie nie będę tego robił bo jest za zimno a niestety nie mam dostępu do garażu. Jak się troszkę ociepli to zaatakuje. Jak uda mi się rozwiązać ten problem to dam znać.
Opublikowano

No widzisz.... :clap: Opłacało się wstrzymać na parę dni z ingerencją w auto. Czasem warto troche pokombinować i poobserwować usterkę zanim rozbierze się pół samochodu a awarii nie usunie.

To będzie na 100% siłownik. Spróbuj podczyscic styki, moze coś przysniedziało, a moze w warunkach zwiększonej wilgotnosci zaczyna szaleć, bo gdzies sie tam woda dostała. Jak nic w ten sposób nie poradzisz to trzeba kupić "nowy" :wink: i wymienić. Pamiętaj o tym zeby w tym nowym siłowniku była taka sama ilość bolców. Poszukaj na szrocie - tam jest nieraz taniej niz allegro. Masz tu namiary na jednego goscia z Chrzanowa: 505 346 698 - prowadzi szrot - tylko BMW. Mozesz sie umówić z nim na wysyłkę. Ja mam niedaleko z KR więc podjechałem i na miejscu sobie siłowniczek sprawdziłem.

Pozdrawiam.

Opublikowano
No widzisz.... :clap: Opłacało się wstrzymać na parę dni z ingerencją w auto. Czasem warto troche pokombinować i poobserwować usterkę zanim rozbierze się pół samochodu a awarii nie usunie.

To będzie na 100% siłownik. Spróbuj podczyscic styki, moze coś przysniedziało, a moze w warunkach zwiększonej wilgotnosci zaczyna szaleć, bo gdzies sie tam woda dostała. Jak nic w ten sposób nie poradzisz to trzeba kupić "nowy" :wink: i wymienić. Pamiętaj o tym zeby w tym nowym siłowniku była taka sama ilość bolców. Poszukaj na szrocie - tam jest nieraz taniej niz allegro. Masz tu namiary na jednego goscia z Chrzanowa: 505 346 698 - prowadzi szrot - tylko BMW. Mozesz sie umówić z nim na wysyłkę. Ja mam niedaleko z KR więc podjechałem i na miejscu sobie siłowniczek sprawdziłem.

Pozdrawiam.

Super. Dzięki za pomoc a co do tego gościa z Chrzanowa to już u niego byłem. Jak się znasz na cenach to można u niego wyrwać części za całkiem przyzwoite pieniążki :D