Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a dlaczego juz chcesz zmieniac olej??przeciez to nie jak z wymiana oleju w silniku ze trzeba to co 10tys zmieniac a przeciez E-65 to prawie nowy wozek.mysle ze jeszcze nie ma potrzeby tego robic w max 3 letnim samochodzie

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
jestem za , daruj sobie , a jak juz cos to olej z wyzszej polki
fajne autko, tylko maly silnik")
Opublikowano
Jak w tytule jaki olej do automatycznej skrzyni ?

zmieniaj , zmieniaj i wogóle się nie zastanwiaj , olej w skrzyni bmw - przynajmniej w e38 powinno wymieniać się średnio co 60.000.Najlepiej zastosować olej do skrzyń zf czyli esso lt 71141.Olej ten można kupić , występuje w bańkach 20 litr np w serwisie bmw - koszt ok.90 zł/l lub w serwisach zajmujących się skzyniami automatycznymi , np. tu (ja u niego kupowałem - spzedaje po 40 zł / litr - polecam - facet jest z Poznania

NAPRAWA I SERWIS AUTOMATYCZNYCH SKRZYń BIEGóW !!!-Poznań. Po bliższe info proszę dzwonić pon.-pt. w godz.8.00-17.00 tel./061/ 652 51 61, kom. 601 948 738

pozdrawiam

p.s.

pamiętaj też o wymianie filtra!!!,najlepiej by było zrobic wymianę dynamiczną czyli spuscic tez olej z konwertera.

Opublikowano
przynajmniej w e38 powinno wymieniać się średnio co 60.000.Najlepiej zastosować olej do skrzyń zf czyli esso lt 71141.

p.s.

pamiętaj też o wymianie filtra!!!,najlepiej by było zrobic wymianę dynamiczną czyli spuscic tez olej z konwertera.

No chyba pomyliło się Tobie E38 z E32 :shock: . Tam trzeba było wymieniać olej co 60 tys, w E38 jest zalany longlife, co nawet oznaczenie pokazuje, bo LT jest skrótem od Life Time. Ten olej, zdaniem fachowców z centrali ZF, powinno się pierwszy raz wymienić po 6 latach lub 150 tys. km i potem co 100 tys.

Pozdrawiam

Opublikowano

No chyba pomyliło się Tobie E38 z E32 :shock: . Tam trzeba było wymieniać olej co 60 tys, w E38 jest zalany longlife, co nawet oznaczenie pokazuje, bo LT jest skrótem od Life Time. Ten olej, zdaniem fachowców z centrali ZF, powinno się pierwszy raz wymienić po 6 latach lub 150 tys. km i potem co 100 tys.

Pozdrawiam

na początku bmw twierdziło że oleju w skrzyni nie powinno wymieniać się wcale - ale jak zaczęły padać skrzynie - szczególnie 5hp30 to zmienili zdanie - olej w skrzyni powinno wymieniać sie co ok. 60.000 - oczywiscie jak auto jezdzi po autostradach to ok ,ale jak jezdzi po miescie??.Częsta wymiana oleju w skrzyni w niczym nie zaszkodzi może tylko ZNACZNIE wydłużyć jej żywotność.Nie chcesz nie wymieniaj - Twoja sprawa.Oby później nie było już za poźno :(

pozdrawiam

Opublikowano
No chyba pomyliło się Tobie E38 z E32 :shock: . Tam trzeba było wymieniać olej co 60 tys, w E38 jest zalany longlife [...]

Nie do końca, E32 (nie wszystkie) miały ten sam olej. Ja jestem szczęśliwym posiadaczem E32 z 5HP30 A5S560Z z zieloną naklejką, która straciła wsteczny. W garażu trzymam identyczną od E38 którą zamierzam sobie wrzucić za jakiś miesiąc (bebechy bo nie pasują mocowania i sterownik bo też jest inny) która już ponoć nie ma tych wad fabrycznych związanych z powierzchnią tarczek i trwałością koszyczka. Sorry za małe OT.

CB: 161BD221
Opublikowano
mysle ze jeszcze nie ma potrzeby tego robic w max 3 letnim samochodzie

ja pierdziele , ludzie!!! w aucie za ponad 100k nie stać Was na wymiane oleju za max 500 zł w jednym z najbardziej newralgicznych miejsc w samochodzie jakim jest skrzynia automat??!!!.Gratuluje!

pozdrawiam

Opublikowano
no ok tak napisalem za 3letni wozek.kazdy jak zaczynal przygode z samochodem odrazu nowego bmw nie mial.ja jezdzilem na poczatek 325 na auto i biegi mi zmieniała switnie.pewnego dnia mi sie umyslalo zmienic olej.ok 150km to tym zostal tylko wsteczny bieg.moze dlatego jestem przewrazliwiony na tym punkcie...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W moim 745i właściciel zmieniał olej przy ok 70 tys km (4 lata) i aktualnie (92 tys) skrzynia chodzi świetnie. Niestety robił w serwisie w PL, czego wynikiem była wymiana uszczelki/dna od miski z olejem w skrzyni biegów (nie wiem jak to sie fachowo nazywa, gdzieś mam fakture za część + robote).

Ja wymienie ponownie przy 120-140 tys, czyli pewnie za 2-3 lata użytkowania.

• 3 lata później...