Skocz do zawartości

Skrzypienie z przedniego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W mojej E36 Coupe 325 już od momentu zakupu skrzypią jakieś gumy w zawieszeniu z przodu auta. Amortyzatory i sprężyny są praktycznie nowe, mają skuteczność tłumienia 80%. Przy jeżdzie po dziurach czy nawet ręcznym bujaniu, autko skrzypi jak stara wersalka. Byłem już z tym u znajomego mechanika, popsikaliśmy trochę różnymi preparatami, ale efektu niestety nie ma, on też stawia na różne elementy, jednak nie zamierzam wszystkiego po kolei wymieniać, poniewaz i tak za dwa miesiące sprzedaję auto. Z tyłu nie ma tego problemu, co to może być?
Opublikowano
Wiesz miałem podobne objawy. Okazało się iż za skrzypienie u mnie odpowiadał sworzeń wachacza zewnętrzny. Wymieniałem go jakieś 2000 tyś temu i skrzypiał. Zakupiłem nowy i jak ręką odjął. Może to samo masz i u siebie.
Opublikowano
Wymieniałem już sworzeń, prawy przdni i końcówkę drążka, ale to chyba nie to samo. Ile jest tych sworzni w przednim zawieszeniu? Wszystkie wymienić? :wink:
Opublikowano
W wahaczu są dwa sworznie. Można przy użyciu strzykawki z igłą zrobić gumie na sworzniu zastrzyk z oleju. Powinno pomóc.
Opublikowano
a jak poskrecasz w prawo i lewo a pozniej "pomachasz" autem to tez skrzypi?

Tak, skrzypi niezależnie od czegokolwiek, również tego czy autem się gdzieś przemieszczałem czy stało od kilku dni.