Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam. Na poczatku zaznacze, ze nie znam sie prawie wcale na systemach audio itp. :)

Mam w aucie stacje Pionner'a AVIC X1R. Ma ona wzmacniacz MOSFET 4x50W. Chcialbym podpiac pod ta stacje subwoofer. I moje pytanie brzmi czy ma w ogole sens podlaczac go bezposrednio do radia czy najrozsadniej i najkorzystniej byloby podpiac go pod wzmacniacz?

Jesli najlepszym rozwiazaniem bylby wzmacniacz to prosilbym was o podanie jakichs konkretnych modeli, nie koniecznie drogich gdyz audiofilem nie jestem.

Widzialem podzial wzmacniaczy na ebay'u na 3 grupy: mono, 2 channel i multi-channel. Mozecie mi wytlumaczyc co to dokladnie oznacza?

Nie wiecie gdzie mozna poszukac jakichs schematow kompletnych instalacji audio?? Takich ladnie nailustrowanych.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jesli wzmak ma napedzac tylko subwoofer to wystarczy dwu kanalowy.

Np taki:

http://allegro.pl/item243996435_blaupunkt_gta_280_425w_gwarancja_faktura_sklep.html

(oczywiscie pokazuje model tani a nie jakis mega wypasny) wystrzegaj sie jakis wynalazkow typu Boshmann itp. Potrzebujesz wzmaka z mozliwoscia mostkowania na jeden kanal oznacza sie je jako 2/1 lub 4/2/1

Instalacja jest dziecinnie prosta do wykonania. Po pierwsze twoje radio musi posiadac 1 wyjscie przedwzmacniacza typu RCA (z tylu radia musza byc dwa wyjscia typu chinch). Do ktorych podepniesz wzmacniacz. Jesli masz akumulator w bagazniku to juz masz z gorki. Zasilanie wzmaka podlanczasz do akumulatora. teraz ciagniesz do kabiny jeden kabel, ktory bedzie wbudzal wzmaka po wlaczeniu radia. Mozna sie wpiac (jesli masz Kostke iso przy radiu) do niebieskiego kabla z napisem Antena, gdyz pojawia sie tam + po wlaczeniu radia. ZApewniam Cie ze intsalacja do Sub'a jest dziecinnie prosta i wykonac ja jest bardzo latwo. Wygladac ma to mniej wiecej tak:

http://images28.fotosik.pl/88/44949ca8f5fa243fm.jpg

W razie pytan wal do mnie na GG: 3781151

Opublikowano

Witam,

Masz sprzet za gruba kase to lepiej nie oszczedzaj na innych komponentach.

Ale tak jak przedmowca napisal wyzej wystarczy tamten Blaupunkt tylko jeszcze jaki to ma byc subwoofer, ile mocy ma, czy jest jedno czy dwucewkowy.

Jest jeszcze inna opcja ale nie orientuje sie w pionieer, byc moze avic ma osobny wzmaczniac bo przeciez jednostka z monitorem jest podlaczona do puszki sterujacej, ktora moze miec wyjscie mocy na subwoofer ale to bedzie bieda. Jak masz avica to zamontuj cos dobrego. Jak potrzebujesz rady to pisz na priva.

Pozdrawiam