Skocz do zawartości

Stuki,strzelanie w silniku - pomożcie bo nikt nic nie wie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Prosze wszystkich o wyrozumialosc czytajac ten post - moze ktos z Was mial juz podobny przypadek - co pojade do mechanika slysze: "nie podejmuje tematu" jak pytam dlaczego - slysze odpowiedz: "bo nie mam pojecia co to jest - trzeba caly silnik rozbierac"

Malo zadowalajace odpowiedzi :-(

Otoz w moim samochodziku E36 z 1996 318TDS zaczelo cos stukac, pukac, chrobotac lub strzelac - ciezko powiedziec jak to nazwac :( rozni na to patrzyli - tak jak pisalem wyzej - posluchali i nie chcieli zarobic - jedni mowili ze to pompa prozniowa, inni ze lancuch, jeszcze inni ze prowadnice na lancuchu (mam na mysli rozrzad) - efekt jest taki ze slychac cos na zasadzie jakiegos stuku - cyk cyk - cyk cyk - takie bardziej moze cykanie niz stuk - moim zdaniem ( i niektorych ktorzy na to patrzyli) dzwiek wydobywa sie z okolic kolektorow ssacych i raczej wydobywa sie z gornej czesci silnika - stojac przodem do komory silnika z prawej strony tak mniej wiecej po srodku) - ciezko dokladnie stwierdzic z ktorego miejsca bo ten dzwiek sie roznosi - slychac go na zewnatrz samochodu dosyc glosno - straszna porazka jak jedziesz autem z takimi odglosami:( ale nie chodzi mi o efekty dzwiekowe tylko o to co to jest i co z tym zrobic.

Z tylu "z tłumika" slychac w miare rowna prace silnika wiec generalnie nie przenosi sie to na uklad wydechowy - pisze co stwierdzili "znawcy"

Dzwiek na wolnych obrotach jest w miare jednostajny - cyk - cyk, cyk - cyk - nie jest tak szybki jak predkosc obrotowa wału (tak dla przykladu) jednolita glosnosci - po zwiekszeniu obrotow dzwiek przyspiesza ale nieznacznie - majac np 3000 obrotow dzwiek jest szybszy ale watpie zeby byl wprost proporcjonalnie uzalezniony od obrotow - poprostu sobie cos halasuje ale na pewno nie tak szybko jak sie kreci wal korbowy czy jak pracuja tloki - to jest zdecydowanie wolniejsze...

Nie wiem jak lepiej do opisac - dlatego w zalaczniku przesylam krotki plik mp3 - probowalem nagrac to cos - to jest diesel wiec sami wiecie ze ciezko jest uzyskac porzadany efekt na dyktafonie ... moze cos uslyszycie.....moze ktos cos podobnego mial? z uwagi na to ze ostatnio zrobilem dosc dlugaaa trase przejechalem na tym stukaniu 2500 km i nadal wszystko jest na takim samym poziomie - jeszcze moge dodac ze chwile temu chcac jak najlepiej opisac ten dzwiek wzialem kolege zeby okreslil co slyszy - powiedzial ze to brzmi jakby lozysko sie rozlecialo i kuleczki chrobotaly - tak jak w rozwalonym korbowodzie w rowerze ... staram sie opisac co kto slyszal i jak to odbieral - a dzwiek tak jak pisalem jest dosc glosny i nie jest tak szybki jak predkosc obrotowa silnika...

Prosze o jakies porady - moze ktos cos mial takiego - a moze ktos mi poleci kogos z Krakowa kto ma "łeb" na karku i powie: "wiem co to jest" albo "jestem pewny na 90% ze to to" bo tych ktorych znam odmawiali wspolpracy - widac za duzo maja kasy albo sie boja BMW :)

Opublikowano

Mala korekta - z uwagi na to ze to forum nie ma mozliwosci dodawania plikow - gdyby ktos chcial wsluchac sie w dzwieki ktore nagralem wysle na maila .... dziekuje za zainteresowanie tematem

Jeszcze nawiazujac do tego co slyszeli mechanicy i co mowili - to dodatkowo jeden powiedzial ze to moga byc wtryski a inny ze sprzeglo - ale dzwiek dochodzi wedlug mojego ucha i tez innych z gory - poza tym wcisniecie sprzegla nic do sprawy nie wnosi - zadnych zmian w charakterystyce tego odglosu....ja dodatkowo zauwazylem jeszcze ze zaraz po odpaleniu zimnego silnika tego odglosu nie ma - zaczyna sie po 5-10 sekundach od uruchomienia....

Opublikowano
Kolezanki, Koledzy - no nie wierze ze nikt nie wie co jet grane? a moze ktos by mi podal jakis adres kogos kto to poslucha w Krakowie lub okolicach - dzieki
Opublikowano

witam

jeśli możesz to przejedź się do mechaników z Mysłowic rzy giełdzie samochodowej są dobrzy umią dużo zdjagnozować na słuch, miałem podobny efekt cykania i było to koło dwumasowe jak się sprzęgło

wcisneło to lekko zanikał ten dzwięk

Opublikowano
u mnie chodzi o to ze nie ma to zadnego zwiazku ze sprzeglem - ale postaram sie podjechac do myslowic - musze jechac do mechanika z prawdziwego zdarzenia ktory zna sie na BMW i wiec co w tym samochodach siedzi a nie jaki uniwersalnych partaczy
Opublikowano

hmm...czy to jest lancuch? nie jestem znawca, ale mechanik by to wiedzial odrazu bo chyba wie jak slychac lancuch a kazdy mowi cos innego - poza tym tak jak pisalem ten odglos dochodzi z okolic kolektora ssacego - chyba dobrze to nazywam - to takie 4 czarne rury ktore sa przykrecone do glowicy - jak stoje na wprost komory silnika to to jest delikatnie po prawej z tylu - a lancuch widac jak odkrece korek wlewu oleju - a w tym miejscu jest cisza....pompa wody tez raczej z przodu jest :(

Moze ktos zna dobrego "sluchacza" silnikow BMW z Krakowa albo bliskich okolic?

Opublikowano
hmm...czy to jest lancuch? nie jestem znawca, ale mechanik by to wiedzial odrazu bo chyba wie jak slychac lancuch a kazdy mowi cos innego - poza tym tak jak pisalem ten odglos dochodzi z okolic kolektora ssacego - chyba dobrze to nazywam - to takie 4 czarne rury ktore sa przykrecone do glowicy - jak stoje na wprost komory silnika to to jest delikatnie po prawej z tylu - a lancuch widac jak odkrece korek wlewu oleju - a w tym miejscu jest cisza....pompa wody tez raczej z przodu jest :(

Moze ktos zna dobrego "sluchacza" silnikow BMW z Krakowa albo bliskich okolic?

Witam, Kraków ul.Szczecińska 6,konkretny gościu który wie co robi.
Opublikowano

czy to łancuch łatwo sprawdzic wystarczy ze podłaczysz kompa i sprawdzisz zaplon czy sie rozłazi jezeli tak to luzny łancuch jezeli sie nie rozłazi i trzyma stałe wskazania to szukaj gdzie inndziej

stukajacy łancuch u mnie było czuc nawet na przewodach cisnieniowych od pompy nie sugeruj sie gdzie to słychac stukac moze gdzie inndziej a gdzie indziej to bedzie słychac

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

@kobbe77 ...hmm ..a w kierownicy te stuki czujesz??

Bo mi też coś delikatnie stuka jednostajnie (co opisałem tutej :] http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60838 ) ale nie słyszę jeszcze tego na zewnątrz tylko czuję w kierownicy, choć jak jest mega cisza to na ucho też da się usłyszeć ...ale też mi to nie daje żyć

Opublikowano

u mnie tego na kierownicy nie czuc - z tego co pisał kolega wyżej jestem juz prawie pewny ze to łancuch rozrzadu - jak silnik jest zimny mam problem z odpaleniem - musze dlugo krecic - paliwo sie nie cofa - jak jest cieply to odpala bez problemu - obawiam sie ze mi sie zaplon przestawia co by sygnalizowalo luzny lancuch

TYLKO PYTANIE - ktory lancuch - nie wiem czy to prawda ale gdzies czytalem ze w 318 TDS sa dwa lancuchy - jeden u gory ktorego kawalek widac po odkreceniu korka wlewu oleju a drugi? podobno w innym miejscu - podobno ten drugi napedza pompe - prawda to? wiec ktory by dawal w kosc - gorny czy ten drugi?

Opublikowano

ja ostatno wymieniałem i to nie jest koszmarny koszt jezeli jeden jest wyrobiony to wymien i drugi bo prawdopodobnie tez bedzie wychechłany, jeszcze zobacz czy slizgi i koła zebate czy sa dobre bo jezeli nie to do wymiany

rozłazacy sie zaplon to najprostrza diagnoza

łancuchy nachodza na siebie tak wiec jak bedziesz to rozbierał to 2 bedą dostepne

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Dzisiaj bylem zapytac o lancuchy - gosc patrzyl w katalog BMW (oryginalny) z rozrysowanym silnikiem i wyszlo mu ze jest tylko jeden dlugi lancuch - czy ktos mi moze powiedziec na 100% czy w 318TDS jest jeden dlugi czy dwa krotsze?
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

kobbe77:

...miałem dokładnie tak samo ...rozrząd do wymiany na 99% (na priv opisze ci to dokładniej)

Po wymianie dwóch łańcuszków (są na pewno 2szt) i dwóch prowadnic/ślizgów stukanie i rzężenie znikło.

luknij dokładniej ...są dwa: http://bmwfans.info/original/E36/tou/318tds-M41/ECE/L/M/1995/07/mg-11/ill-11_1454/

ps. pare postów wyżej pisałem o stukaniu w kierownicy, to było przez rozrząd

Opublikowano

Mnie tez chyba czeka wymiana łańcuszka... mam podobne objawy jak kolega w pierwszym poscie.

Jaki jest koszt wymiany rozrzadu w 318tds?

dzieki za odp.

Opublikowano
Fifol jesteś i tyle :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
  • 2 miesiące temu...