Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Walczę z producentem płynu do spryskiwaczy. Jak dotychczas namierzyłem 2 osoby które mają takie same uszkodzenia po płynie jak ja.

Wygląda na to że płyn ów reaguje z ciemnym lakierem metallic. Również na szybie pozostają niejako wypalone ślady, trudne do usunięcia.

Jeśli ktoś ma coś takiego na swoim aucie, lub ktoś ze znajomych ma coś podobnego proszę o kontakt. Dobrze by było żeby dana osoba potrafiła

jednoznacznie wskazać "sprawcę". Nie mogę podać niestety nazwy firmy ani produktu (straszą mnie krokami prawnymi). Chodzi jednak

o tanią "nanotechnologię" z supermarketu.

Spryskiwacz prawy

http://img394.imageshack.us/img394/2897/spryskiwaczpvz6.th.jpg

Spryskiwacz lewy

http://img527.imageshack.us/img527/2232/spryskiwaczlzl2.th.jpg

spryskiwacze szyba

http://img411.imageshack.us/img411/1025/calaszybawv2.th.jpg

szyba dach

http://img252.imageshack.us/img252/8098/szyba1ib7.th.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano

Krokami prawnymi za powiadomienie innych ze ich produkt jest wadliwy?? Bez przesady, IMO przynajmniej na priv jezeli ktos zapyta to powinienes podać markę tego syfu do spryskiwaczy :evil:

Bez obaw, wynajmij dobrego papugie i do piachu z tymi bęcwałami, niech płacą za polakierowanie Twoje buni :nienie:

Opublikowano

A jak mam im udowodnić że to ich płyn. Wierz mi - optymitycznie wierzę w sprawiedliwość. Jednak realia są nieco inne. Pozywając ich muszę udowodnić że to ich wina. Pozywając mnie o oszczerstwo zniesławienie itp mają jeszcze łatwiej bo wystarczy że przedstawią "ekspertyzę" którą sami rzekomo wykonali.

Ilosć informacji którą podałem jest wystarczająca żeby każdemu trzymającemu ten płyn w ręce zapaliły się czerwone kontrolki :mrgreen:

Opublikowano
Nie mogę podać niestety nazwy firmy ani produktu (straszą mnie krokami prawnymi).

Bzdura, nikt ci nie może zabronić napisać nazwy towaru który twoim zdaniem jest do dupy :)

To nie do końca tak. Jeśli przedstawi produkt w niekorzystnym dla firmy kontekście bez potwierdzenia sądowego (ekspertyzy biegłego, wyroku itp.), że płyn w istocie to syf to niestety on jest w małym bagnie. Firma zawsze może uznać, że on nieprawidłowo użytkował płyn do spryskiwaczy itp. a sam płyn jest super więc dlaczego ich oczernia? W myśl Art. 6 KC to na nim spoczywa obowiązek udowodnienia winy producenta płynu.

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano

Kup jeszcze raz ten płyn tylko weź paragon i zobacz jeszcze raz czy tak sie dzieje. Jeśli tak kup jeszcze jeden najlepiej tego samego dnia kup dwa od razu jednego nie otwieraj.

Jeśli płyn nadal niszczy lakier, wyślij oficjalne pismo do producenta.

Napisz mu wszystko i czym to grozi, jak zareagujesz na zignorowanie...itp.

List polecony, musisz mieć wszystkie dowody.

Jak kolejne płyny bedą reagowały agresywnie na lakier mogę pomóc w napisaniu pisma.

Prześlij mi info na prv o firmie.

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

Wady na lakierze odkryłem po powrocie z wczasów (rekord to 42 stopnie)

Na podstawie 3 przypadków uszkodzenia wydedukowaliśmy że skoro to się dzieje na czarnym lakierze to głównym sprawcą może być temperatura lub promienie UV.

W mailu producent zapewniał mnie o przeprowadzeniu testów w suszarce laboratoryjnej (80 stopni 12h) i "nie stwierdzono wad produktu" przy czym w następnym zdaniu proponują mi użycie politury oraz że dadzą mi płyn który już przeszedł przez dział testów ale nie jest w sprzedaży (usuwaczka nano-g***a z szyb, tu znowu nie podam nazwy). Nie wiem, czy traktować to jako przyznanie się do winy.

Jedna z osób próbowała to polerować pastą tempo i efekty były hmmm mizerne ze wskazaniem na żadne. Za zgodą kogoś ważnego (admin? mod?) dałbym linka do pewnego innego forum motoryzacyjnego w którym zamieściłem fragmenty mojej korespondencji (dostępne do odczytu bez rejestracji)

EDIT : kupowanie tego samego płynu mija się z celem, chyba że najpierw usunę stare ślady :)

Opublikowano

Podaj tu tą korenspondencję to nic nie kosztuje....

No co ma do tego temperatura czy UV... :mad2: :mad2: :mad2:

Jesli wpuszczasz to do obrotu w rynku, towar musi przejść wszystkie badania, więc jeśli robili "testy" i jest ok to u Ciebie nic nie powinno się dziać!

Skoro chcą Ci dać płyn który przeszedł testy ale nie jest to w sprzedaży to to na pewno kwas...

A jeśli chcą Ci go dać nieodpłatnie to na pewno wina leży po stronie producenta!

Bo ja na miejscu producenta jeśli wiedziałbym, że płyn jest na 100% pewny nie proponował bym nikomu prezentu....

Druga sprawa wszystkie te płyny są produkowane ze śmieci czyli przetworzonych butelek PET po napojach. Wiem coś o tym...

I wystarczy, że chcesz zaoszczędzić na jakimś surowcu i moczysz d....

Ale mam wrażenie, że nie chcesz po prostu interweniować. :roll:

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
W myśl Art. 6 KC to na nim spoczywa obowiązek udowodnienia winy producenta płynu.

Ale np. w postępowaniu sądowym a nie zwykłym wydawaniu opinii klienta o produkcie ! Jak wejdzie z nimi na drogę prawną (i to na JEGO wniosek) to dopiero wtedy będzie miał obowiązek udowodnienia faktu szkodliwości płynu. Nie żyjemy w afrykańskim buszu, każdy może napisać na forum, że płyn marki X upstrzył mu karoserię !

Opublikowano

A jesli pozwą mnie do sądu o obrazę imienia firmy, oraz przedstawią wynik "badań" z którego wynika że nic takiego nie ma miejsca przy zastosowaniu ich produktu? Choć chcę sprawiedliwości to nie chcę walczyć o to kto-ma-lepszych-prawników.

Jest jeszcze jeden pomysł : wyrażenie opinii "czy sądzicie że płyn firmy X może spowodować powstanie takich śladów"... jak to by wyglądało ze strony prawnej?

Opublikowano
W myśl Art. 6 KC to na nim spoczywa obowiązek udowodnienia winy producenta płynu.

Ale np. w postępowaniu sądowym a nie zwykłym wydawaniu opinii klienta o produkcie ! Jak wejdzie z nimi na drogę prawną (i to na JEGO wniosek) to dopiero wtedy będzie miał obowiązek udowodnienia faktu szkodliwości płynu. Nie żyjemy w afrykańskim buszu, każdy może napisać na forum, że płyn marki X upstrzył mu karoserię !

roberto - oczywiście, że tak jest! Ale weź pod uwagę, że już na wstępie to on daje im możliwość zdyskredytowania jego oświadczenia. Z tego co było napisane: oni zrobili ekspertyzę, która przyniosła określone wyniki (nie mogę stwierdzić ich miarodajności) WIęC W ICH PRZEKONANIU wykazują dobrą wolę do polubownego rozwiązania sprawy a tu ktoś im bruzdzi (z oczywistych powodów - co jest jasne dla pokrzywdzonego - ponióśł szkodę i chce uchronić innych) ale może nie być takie jasne dla producentów czy innych osób zaangażowanych ewentualnie dalej w tą sprawę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ależ on niczego nie dyskredytuje ! Byłoby tak gdyby pisał "płyn x uszkodzi wam lakier", "nie kupujcie płynu x bo jego skład powoduje to czy tamto". Tymczasem określenie negatywnych cech produktu po jego użyciu ("płyn x uszkodził lakier na moim samochodzie") to nie jest absolutnie żadne dyskredytowanie, działanie na szkodę firmy, czy jakkolwiek inaczej byście chcieli to nazwać :D Kupił, użył i okazało się, że działa źle. Nie ma żadnej podstawy prawnej żeby się do takiej opinii przyczepić, chyba za dużo się ostatnio telewizji i tych wszystkich aresztowań naoglądaliście ;)

W takim razie adminie do dzieła, bo w każdym dziale tego forum znajdziemy opinie typu "paliwo ze stacji x uszkodziło mi wtryski", "olej firmy x spowodował zatarcie silnika", etc.

No ale od biedy można zapytać inaczej: BorsukWro, jaki ostatnio płyn do spryskiwaczy kupowałeś ? ;) A nawet wprost: jakiego płynu nie polecasz ? ;)

Opublikowano

W takim razie polecimy tak. Panowie moje pytanie jest następujące: ostatnio mój płyn do spryskiwaczy nie działa najlepiej. Smuży i rozmazuje zamiast usuwać brud. Jaki moglibyście mi polecić? A jaki mi odradzacie? Nie chcę kupić jakiegoś syfu! Czekam na propozycję.

Pozdrawiam!

Pozdrawiam

Opublikowano

Polecam firmowe płyn

Shell, Borygo itp.

Nie polecam syfów z supermarketów tej taniochy, nie pamiętam nazw bo podałbym je bez problemu.

Ale znalazłem na Allegro.

ADIXOL z firmy ORGANIKA jest tani, ale firma jest wiarygodna. Nie jest ten płyn rewelacyjny ale pewny.

BMW wieczna miłość...
Opublikowano

slady po tanim plynie to czeste zjawisko....

typ co kupil ode mnie audi a4 kupil i nalal plyn do spryskiwaczy z intermarche i sa plamy...trzeba auto po kazdym umyciu polerowac pasta tempo,bo inaczej widac takie odbarwienie lakieru.....

dobrze ze auto jest srebrne..niektorzy moga cos tam stworzyc na ten temat,ale uprzedzajac-lakier byl fabryczny,bezwypadkowe,nigdy nie malowane...cos w tym jest

plyn letni za 4,9 zl

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

Panowie przeraża mnie ta pruderia i krygacja, pierwsze słyszę żeby nie wolno było wyrażać swoich myśli. O samochodach z nazwy Audi x, Subaru x itp. piszecie wprost (ruina, rupieć, dziadostwo) a o płynie to już nie???

Moja rada, z życia wzięta. Nie wdawaj się w dalsze dyskusje z producentem. Kierujesz sprawe do sądu, to są niewielkie pieniądze.

Ja miałem dłużnika na 500 zł i po 1,5 roku (nie można przekroczyć 2 lat) monitów, próśb i wezwań wkurzyłem się i dla ZASADY, przeciez nie dla pieniędzy - to błaha sprawa tak jak i ten płyn, proszę się nie obrazić - dla zasady przez radcę prawnego skierowałem sprawe do sądu i wygrałem. Hamów i oszustów trzeba wychowywać metodami siłowymi, inaczej nie zrozumieją.

Tak więc jeśli jesteś pewien swoich racji na 100% to od razu do sądu ( zobaczysz że wymiękną i zechcą ugody a wtedy rozdajesz karty) Jeżeli masz wątpliwości to odwołaniami po instancjach dotrwacie do emerytury, wtedy lepiej się w sądy nie bawić.

Opublikowano

ja tam sie nie czaje,nie ma sie czego bac,jak cos jest do niczego to trzeba tak to nazwac....

tanie plyny do spryskiwaczy sa tanie bo leja tam jakies odpady....ale jak ludziom sprzedaje sie smieci to ponosi sie odpowiedzialnosc

szkoda ze u nas to nie USA, bo wtedy mozna powiedziec ze widzac slady na lakierze przezyles straszny szok i stres i zazadac 2 mln USD odszkodowania....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Czytam i nie moge w to uwierzyc :) Na rynku jest jakis produkt szkodliwy dla lakieru, a kolega nie chce napisac jakiej jest firmy :shock:
Opublikowano

Dowcip polega na tym ze znajomy uzywal tego samego plynu na takim

samym lakierze (kosmos szwarc) i nic mu nie było. Co więcej, nie spotkałem

dotychczas płynu który powodował że robactwo nie zostawało na szybie, a

ten sprawował się rewelacyjnie.

Podejrzewam ze trafilem po prostu na wadliwa partie plynu, lub też

ekstremalne temperatury na wczasach (rekord to 42st. wg termomentru

pokładowego) sprawily ze płyn który robi psik psik jak się nim pryska po

szybie ;) ) zadziałał tak jak zadziałał.

O ile z lakieru zejdzie polerką o tyle szyba wydaje się być wypalona, i nawet

wodny 2500 (a potem 1000) tego nie ugryzł....

Pozwolę sobie zamieścić linka do innego forum gdzie wkleiłem fragmenty

maili między mną a producentem.

Opublikowano

czasami plyn do szyb wchodzi w reakcje z lakierem,dzieje sie to wtedy jesli auto jest lakierowane ,najczesciej jakims tanim lakierem...

powodem moze byc rowniez to ,ze jesli auto nie bylo malowane a bylo woskowane, to wosk plus plyn czasami wchodzi w reakcje...

dziwne ale prawdziwe,kazdy z nas mial w szkole chemie...

jesli laczy sie kilka zwiazkow chemicznych o nieznanym skladzie to nie wiemy jaka zajdzie reakcja..

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272