Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to spoko w takim razie. Poszukam, popytam jeszcze a potem zobaczymy...

Pozdrawiam

Czyli w podsumowaniu (na razie - bezustannie czekam na wszelakie opinie!!!) ->>> kopa da mi duży silnik diesla. Racja?

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Kopa to Ci da nawet Fabia 1.9 tdi ale jak chcesz w miare szybko pojeździć to szukaj benzyny >3l.

w e46 ciezko znalezc benzyne powyzej 3l w limuzynie :lol:

Opublikowano

Zdecyduj czy diesel czy PB. to uprości.

Zdecyduj jaka kasa na 1 km przejechany jest w normie.

Podaj gotówkę jaką masz do wydania.

Jak chcesz luksusowy, szybki i ładny samochód to kup DB9 i temat masz rozwiązany. (mam taki do sprzedania). Dodatkowo otrzymujesz nieporównywalny z BMW prestiż. Jest też AMG C63 o Ferrari nie wspominając...

Z jednej strony piszesz, że koszta nie grają roli a z drugiej patrzysz na diesla.

Zdecyduj się i podaj bliższe dane.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Kopa to Ci da nawet Fabia 1.9 tdi ale jak chcesz w miare szybko pojeździć to szukaj benzyny >3l.

w e46 ciezko znalezc benzyne powyzej 3l w limuzynie :lol:

Zmyliły mnie te gadki o e60;) A pytający mógłby się bardziej określić:)

Opublikowano

Z jednej strony piszesz, że koszta nie grają roli a z drugiej patrzysz na diesla.

Zdecyduj się i podaj bliższe dane.

Ma wgniatać lub wciskać :mrgreen:

Opublikowano
Zmyliły mnie te gadki o e60;) A pytający mógłby się bardziej określić:)

Określiłem się bardzo szczegółowo! Właściwie to chodzi o ten jeden parametr - "wciskanie/wgniatanie w fotel" :D :D :D

Słyszałem, że decydują o tym przede wszystkim Nm - a tu wszyscy idą w benzynę :D :D :D, co mnie cieszy. gdyż słyszałem że jazda dieslem daje tego kopa tylko trzeba zajebiście uważac (czeka aż się rozgrzeje, nie żyłowac, nie gasic od razu po jeżdzie itp.) - czy we wszystkich dieslach tak jest? Nie jeździłem jeszcze jakoś dłużej żadnym (mocnym dieslem tym bardziej).

Czy automatycznia przekładnia bardzo muli samochód?

Pozdrawiam i bardzo dziękuję wszystkim za komentarze i sugestie - są bardzo pomocne! :cool2: :cool2: :cool2:

Pozdrawiam

Opublikowano
(czeka aż się rozgrzeje, nie żyłowac, nie gasic od razu po jeżdzie itp.)

Tu raczej usłyszałeś coś na temat eksploatacji auta z turbiną a nie diesla.

Opublikowano
(czeka aż się rozgrzeje, nie żyłowac, nie gasic od razu po jeżdzie itp.)

Tu raczej usłyszałeś coś na temat eksploatacji auta z turbiną a nie diesla.

A "d" w oznaczeniu modeli BMW to zwykły diesel czy turbodiesel? Nie wiem czy chodziło o auto z turbiną a propos Twojego postu. Część tych inf. mam z przeszukiwania forum (dot. diesla) - cały czas jest o tym że pada komuś turbina.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli diesle sprawiają trudności (czytaj: wymagają specjalnego traktowania)? Tzn. (poprawcie mnie jeśli się mylę) - zapomnij jak się jeździło benzyną jeśli jeździsz dieslem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
Czyli diesle sprawiają trudności (czytaj: wymagają specjalnego traktowania)?

Nie wiem skąd masz takie info,mam samochody dostawcze w dieslu,miałem kiedyś tds-a i nie miałem większych problemów.Podstawowa sprawa przy kupnie,jeżeli kupisz auto zajechane i nie ważne diesel czy benzyna Bmw czy audi :norty: zawsze będziesz miał problemy.

Opublikowano

Czyli generalnie - jeździ się (prawie) tak samo jak na benzynie (pomijając niskie spalanie), ma kopa, automat spokojnie styka z dieslem = same plusy!

A są jakieś minusy? Mówimy tutaj o używanym ale nie zajechanym dieslu w b. dobrym stanie.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
Czyli generalnie - jeździ się (prawie) tak samo jak na benzynie (pomijając niskie spalanie), ma kopa, automat spokojnie styka z dieslem = same plusy!

A są jakieś minusy? Mówimy tutaj o używanym ale nie zajechanym dieslu w b. dobrym stanie.

Pozdrawiam

zalezy ile masz do wydania na to auto - bo gdyby faktycznie koszty byly na drugim planie to bralbys e90 335d i nie pytal sie o nic :wink:

a co do roznicy w jezdzie dieslem to trzeba pamietac zeby nie gasic go od razu po ostrzejszej jezdzie i nie katowac zaraz pod odpaleniu (ale o tym juz bylo bardzo duzo na forum)

Opublikowano

Pozdrawiam

zalezy ile masz do wydania na to auto - bo gdyby faktycznie koszty byly na drugim planie to bralbys e90 335d i nie pytal sie o nic :wink:

a co do roznicy w jezdzie dieslem to trzeba pamietac zeby nie gasic go od razu po ostrzejszej jezdzie i nie katowac zaraz pod odpaleniu (ale o tym juz bylo bardzo duzo na forum)

Wiem, wiem, że było - chyba z 10h (w sumie) przeglądałem archiwalne posty nt. silników itp.

Ten wątek założyłem, bo nie było tam zawartych informacji, które dot. tego postu - "wciskanie w fotel".

Co do kosztów to faktycznie grają rolę drugorzędną - ale gentelmani nie rozmawiają o pieniądzach :wink: :wink: . E90 pewnie kiedyś będzie... :D :D :D - swoją przygodę z BMW chciałbym zacząć od E46 - bo zaj...cie mi się podoba.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano

a co do roznicy w jezdzie dieslem to trzeba pamietac zeby nie gasic go od razu po ostrzejszej jezdzie

Oświeć mnie bo nadal nie wiem dla czego trzeba schładzać DIESLA :?:

Opublikowano

To nie diesla trzeba schładzać a samą turbinę. Po ostrzejszej lub dłuższej jeździe należy dać autu popracować jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach, żeby turbina mogła ostygnąć. Ma to na celu wydłużenie jej żywotności.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

To nie diesla trzeba schładzać a samą turbinę. Po ostrzejszej lub dłuższej jeździe należy dać autu popracować jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach, żeby turbina mogła ostygnąć. Ma to na celu wydłużenie jej żywotności.

Pozdrawiam

O tym to ja wiem.

Ale tu kolega pisze o dieslu,więc chciałbym sie dowiedzieć dlaczego.

Opublikowano

Może chodziło o turbinę (napisane w domyśle diesel)? Dużo czasu potrzeba żeby taka turbina ostygła? 10s? 30s? 1min?

I ostatnie pytanko:

Czy automat b. muli samochód (w dieslu) w porównaniu z manualem?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
Może chodziło o turbinę (napisane w domyśle diesel)? Dużo czasu potrzeba żeby taka turbina ostygła? 10s? 30s? 1min?

I ostatnie pytanko:

Czy automat b. muli samochód (w dieslu) w porównaniu z manualem?

Pozdrawiam

Dane w nawiasach dotyczą skrzyni AUTOMATYCZNEJ

http://www.bmwm.beep.pl/bmw/3/e46/d46/d46.htm

Przecież masz tam wszystko,porównaj sobie.

Kup już coś w końcu :mad2:

Opublikowano

Kup już coś w końcu :mad2:

losiu spokojnie - jak kupię to na pewno się dowiesz. Obiecuję! :D

A tak na serio:

Bardzo bardzo dziękuję wszystkim za opinie i wszelkie info (nie będę wymieniał nick'ów - wystarczy poczytać) - na pewno wezmę je wszystkie pod uwagę. Mam już wyklarowany obraz tego czym chcę/będę jeździć. Na pewno się pochwalę jak już coś upoluję.

Panie Adminie/Moderatorze/Kierowniku - można zamykać.

Jeszcze raz dzięki za wszystko

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam już wyklarowany obraz tego czym chcę/będę jeździć.

Pewnie audi :mrgreen:

He he he - dobre to było! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale żeby później nie było - zostaje ABSOLUTNIE przy BMW!

Pozdrawiam

____ Wedle Twojego życzenia zamykam ;) Pochwal się jak już będziesz mieć :) mod.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.