Skocz do zawartości

Traci moc i gaśnie przy jeździe w deszczu i po mokrej drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW 316i z 93 roku sedana... I mam "mały" problem... Jak pisałem w temacie - w czasie jazdy bunia zachowuje się jak trza, do póki nie zacznie padać, wystarczt troche więcej wody na jezdni albo dłuższa jazda po mokrych drogach i buńka mi pada :( Traci moc, obroty spadają, nie reaguje na pedał gazu, często zgaśnie po zatrzymaniu. Jak postoi trochę i "jakby przeschnie" wraca do normy. Coś jakby woda zalewała elektrykę, albo wilgoć powodowała błędy w działaniu jakiejś części. Widziałem podobne tematy, jednak nie były one związane z wodą - dla tego założyłem nowy.
Opublikowano
Aha - mam gaz jeśli to coś zmienia (przypuszczam że w oczach przeciwników tak, ale jak wiadomo każdy jeździ na czym może ;P).
Opublikowano
Osłony nie mam - ale zbiegiem okoliczności właśnie poczytałem na tym forum trochę o tym i postanowiłem sobie zrobić samemu z blachy 1mm jak to zrobił jeden z forumowiczów.. zobaczymy, trochę to potrwa pewnie a póki co zabiorę się za oględziny silnika i okablowania, tylko nie za bardzo wiem od czego zacząć.
Opublikowano
Zacznij od sondy lambda jak złapie wilgoć to może takie objawy powodować. Sprawdź czy we wtyczce woda się nie gromadzi, przeczyść styki powinno pomóc.
BMW forever!!!
Opublikowano

Miałem kiedyś taki problem ale po wiekszych deszczach. Tak jak kolega wyżej napisał zebrało sie sporo wody w złączce od sondy. Wylałem wode i jezdzilem do dnia wczorajszego. Zrobilem trase 200 km z woda we wtyczce - nie bylo gdzie tego poprawic. Wylalem wode, uszczelnilem wtyczke, pare km bylo ok, to potem znowu auto przebierac na wolnych obrotach, chwilami nie lapalo na wszystkie gary. Przyczyna okazaly sie swiece. Zapewne kiedy sonda zle dzialala, to przylewalo swiece no i niestety ich zywot dobiegl końca.

Ale skoro piszesz, że u Ciebie po małych deszczach nawet, to ja obstawiam na kable WN. Wilgotne powitrze, kable dostaja przebicia i stad taki efekt.

Opublikowano
według mnie przewody Wn... tymbardziej jeśli na gazie jezdzisz... przeowdy czesciej trzeba wymieniac... sprawdz swiece i lambde... ale najpierw Wn
http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg