Skocz do zawartości

Pomocy co to jest ?? Nikt nie może mi powiedzieć 530D 2002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z 530D 2002 mianowicie gdy robi się ciepło (25 stopni) lub gdy postawi się przód samochodu na słoncu silnik ciężko odpala i nie ma mocy. Niektóre osoby twierdzą że jest to wina przepływomierza (czujnik) ale test w Bmw nic nie wykazuje. Czy ktoś już się z tym spotkał ? Co to jest ? Napewno nie jest to wina wtryskiwaczy bo silnik chodzi idealnie. Kiedyś samochód był zachaczony o garb ale czy to od tego ? Po zachaczeniu nadal dobrze jeździł. Gdy jest zimno samochód dobrze odpala i ma moc.

Z góry dziękuje za odpowiedzi. :)

WEJDŹ I ZOBACZ - FORUM TYLKO O BMW E28

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano
Ja kiedys cos podobnego mialem, w 525d z 2003r byl walniety wtryskiwacz na 4 cylindrze(a silnik chodzil rowniotku bez zadnych szarpniec). jedz na kompa tam ci to sprawdza mi powiedzieli albo wtryski albo czujnik walu. No i okazalo sie ze wtrysk.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Wersja Islandzka :lol: , a jesteś pewien na 100% że zależy od temperatury zewnętrznej, amoże temperatury silnika,ja na dieslach to się nieznam, ale jak niema mocy to nie ma turbo, albo coś z osprzętu turbo
Opublikowano

Samochód był sprowadzony z Belgii. Gdy jest zimno to turbo i wszystko po kolei działa nawet przy temperaturze dla silnika 90 stopni. Samochód mam od roku ale pół roku temu nastąpiła ta usterka i nikt nie wie co to może być.

Może główna pompa paliwa ?

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano
Sprawdź przepływomierz!!! to, że nie wykazuje błedu to nie znaczy, że dobrze pracuje. Miałem też taki przypadek, że chcieli mi pompe i wtryskiwacze wyjmować, ale problem był w przepływce.
Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano
To znaczy co może być uszkodzone w przepływomierzu ? Sprawdzałem ale było wszystko ok tylko brakowało śrub od tego czujnika u góry ale nadal źle odpala itd. Co u ciebie było uszkodzone w przepływomierzu ?

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano
Sprawdź przepływomierz!!! to, że nie wykazuje błedu to nie znaczy, że dobrze pracuje. Miałem też taki przypadek, że chcieli mi pompe i wtryskiwacze wyjmować, ale problem był w przepływce.

Jakie objawy były u ciebie ?

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano
Co u ciebie było uszkodzone w przepływomierzu ?

??? w przepływomierzu moze być uszkodzony - PRZEPŁYWOMIERZ.

Tego sie nie naprawia, to się wymienia, jeśli faktycznie jest uszkodzony. Mówisz, ze pół roku temu zaczęło sie tak dziać? A byłeś na kompie w ASO? Bo z tego co piszesz, wnioskuję ,ze nie. I tak pół roku się męczysz zamiast wydać trochę ponad 100 zł? ...czy ile to tam kosztuje.

A wracając do przepływomierza, a sporo o tym na forum jest, to uszkodzony nie zawsze jest wykryty przez test na kompie. Bo moze działać, ale podawać nieco odchylone wskazania i [BAD].

Ale jak mówsz, ze raz jest ok, a raz nie, to ja bym pooglądał złączki, kostki... może przwody powietrzne, moze coś jest luźne itd. Ale test zrób koniecznie i lepiej chyba na profesjonalnym sprzęcie. Bo z CarSoftami itp, to bywa różnie.

Powodzenia.

Respekt.
Opublikowano

Aha, no to niezły serwis.

Taką diagnozę to ja mogę postawić, ale nie ASO. Co z nimi jest? Jesli jest jak piszesz, to ja na Twoim miejscu bym tam więcej nie pojechał. :nienie:

Respekt.
Opublikowano
Serwis w którym byłem jest autoryzowany, jeden z kilku w Polsce. Wszystko jest ok oprócz tego że jest za małe ciśnienie paliwa. W aucie wymieniałem dwie pompy: jedna która jest w zbiorniku i druga która daje bardzo duże ciśnienie, jest gdzieś niedaleko progu. Serwis miał najnowsze oprogramowanie (DIS) i sprzęt . Pokazywali mi na wyświetlaczu że jest za małe ciśnienie.

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

Często jest tak, ze sprzęt nie wystarczy. Komputer moze nie pokazywać błędów, ale jest jeszcze coś takiego jak bieżące wskazania. Tam sa pokazywane różne parametry podczas pracy wybranych modułów itp.

Ja sie na tym nie znam, ale serwisant BMW powinien chyba wiedzieć przy jakich obrotach ciśnienie powinno być takie a nie inne. I w taki sposób można dość czy i który czujnik podaje błędne iformacje do komputera i np mieszanka jest za uboga.

Ciężki temat.

Moze napisz bo niejakiego RobertBMW http://www.bmw-klub.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=3600 -według mnie, z tego co czytam - chłop ma wiedzę.

Respekt.
Opublikowano

M-POWER-BMW Jak jesteś a Wawy to Ichcapemotor czy Bawaria bo nie pisz ze jeździsz do Fusa bo jak tak to to jest problem twojego samochodu. Fusa znam od kiedy zajmował się BMW i TO JEST PARTACZ JAKICH MAŁO, SEWIS MNIEJ NIŻ ZERO

pozdrawiam

Opublikowano
Uszkodzony przepływomierz zaniża warość dostarczanego powietrza do silnika. Przez to silnik się nie wkręca na obroty i nie ma mocy. Sprawdziłbym przepływomierz w warsztacie, który ma tester. Na testerze przepływomierz musi osiągnąć 5V dmuchając w niego. Ważna jest dynamika wzrostu napięcia :idea: . Sprawdziłbym jeszcze czujnik temp powietrza
Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano
Sprawdziłbym przepływomierz w warsztacie, który ma tester. Na testerze przepływomierz musi osiągnąć 5V dmuchając w niego. Ważna jest dynamika wzrostu napięcia :idea: .

Ciekawe to. Czy mógłbyś napisać nieco więcej o tym teście? To jakiś "autoryzowany" sposób na test przepływomierza?

Bo wiem, ze Przepływka przepływce nie równa i z założenia mają podawać różne informacje zależnie od silnika. Więc zastanawiam się jak sie to ma do testu z tym 5V.

Respekt.
Opublikowano

Witam

Ale co ma do tego temperatura. Przypominam że gdy jest ciepło auto bardzo ciężko odpala. Czy to jest związane z przepływomierzem ? Czy jakimś czujnikiem temperatury ? Strasznie długo odpala auto gdy jest ciepło. Ostatnio jak jechałem nim w nocy (temperatura ok. 15 stopni), strzałka od temperatury była w pionie (90 stopni temperatura silnika) auto zapaliło bardzo szybko. Czy czujnik temperatury powietrza to jest ten w przepływomierzu ? Ewentualnie gdzie się on znajduje ? Jak to sprawdzić ? Odłączając go ?

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

a sprawdzales intercooler? moze zasyfiony i slabo oddaje cieplo zarazem daje zbyt cieple powietrze do silnika co powoduje gorsze osiagi, pisales ze zachaczyles o garb a intercooler jest wlasnie nisko pod chlodnica wiec najlatwiej go trafic

jednakze nie sadzilbym zeby intercooler byl winny w przypadku odpalania auta mozliwe ze to cos jeszcze innego np pompa paliwa ...

Opublikowano
Byłem w Inchcape Motor na Wrocławskiej 6. Może to czujnik wału korbowego :?:

No to jak byłeś to chyba podłączyli pod kompa to te " może " to ja nie wiem , nie powiedzieli Ci ?

pozdrawiam

Opublikowano
Już właśnie też o tym pisałem trochę wyżej. Jak dla mnie, to dziwny ten "autoryzowany" serwis, skoro nie potrafią zdiagnozować usterki. Ktoś tu coś kręci. Człowiek sie podobno męczy kilka miesięcy i nie wie co jest?!? Może M-POWER-BMW podaj więcej danych na temat tego serwisu w którym byłeś, uchronisz innych przed stratą czasu no i pieniędzy oczywiście. ...jeśli faktycznie jest jak piszesz. :?:
Respekt.
Opublikowano

Serwis jest niezły , duużo lepszy od Bawarii właściwie to najlepszy w Wawie wię coś mi tu nie gra , albo kolega przejeżdrzał obok albo był , bo jak ja jestem to nigdy nie ma problemu , a że niektórzy z serisu też autentycznie interesuje sie marką to czasami wiedzą sporo więcej niż Bawaria

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Byłem tam w tym Inchcape Motor , podłączyli najnowszy sprzęt i żadnych błędów nie wykrył więc powiedzieli że wymienią wszystkie wtryskiwacze za 11000 zł lub sprawdzą za 1000 zł. Ale wątpie żeby przyczną były wtryskiwacze gdyż silnik gdy jest gorący a na zewnątrz jest zimno pali od ręki, a silnik równo chodzi. Według mnie jest to jakiś czujnik temperatury ale nie wiem który :?:

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL