Skocz do zawartości

Olej _ CASTROL RS FORUMLA 10-60 czy EDGE SPORT 10-60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak mnie wiecej wiem tyle ze to i to jest FULL SYNTETIC i 10W60 a teraz lałem juz 2 razy 10w60 wiec chce lać dalej CASTROLA. Chyba go wezme bo wydaje mi sie ze olej musi byc tej samej klasy lepkosci SAE czy jakos tak .. ale wole sie upewnic zebym nie wydal 300 zeta w bloto
Opublikowano

Małe pytanko od poczatku lejesz ten olej?

Napiszę odrazu że chyba zmieniasz co pól roku bo z tą lepkością to chyba w zimie nie jeździsz??

Niechcę się rozpisywać, ale do 523 leje się od 0w-xx, do 5w-xx, 10w to raczej do nowszej generacji silników

Opublikowano

Należy odróżniać Castrola RS i Castrola Edge.

RS posiadał homologacje BMW, Edge posiada ją tylko w wersji 0W40.

Mam gdzieś odpowiedź BMW w tej sprawie, oficjlalną.

0W60 dopuszczony Castrola to jest TWS Motorsport.

0W60 nadaje się do silników bardziej wyczynowych, kręcocych się wyżej niż 6500 obr, no i wtedy kiedy ktoś lata troche po torze.

Opublikowano
, no i wtedy kiedy ktoś lata troche po torze.

Po jakim torze kolego gdzie można bo sam bym polatał, co nie zmienia faktu że oleju nie dobierasz do stylu jazdy tylko do silnika

pozdrawiam

Opublikowano
10w to raczej do nowszej generacji silników

A nie raczej do silników starszej generacji? No chyba że sie mylę, to OK.

Racja bardziej chodiło mi o gęstość może źle faktycznie napisałem, teraz to 0-50/60 no tak